2 березня 2005 16:33

Константин ГРИГОРИШИН: "Президента "Динамо" должны избирать болельщики"


Відомий російський бізнесмен Костянтин Григоришин має намір ініціювати відкриті вибори президента ФК "Динамо" (Київ) уболівальниками. Про це він заявив у середу в Києві в інтерв'ю журналістам. Григоришин відзначив, що формат таких виборів треба ще обговорювати, але він точно розуміє, що це вихід із ситуації, коли між уболівальниками й керівництвом клубу існує нерозуміння й недовіра.

"Народний клуб повинна очолювати людина, якій довіряє абсолютна більшість уболівальників. Кандидат на позицію президента повинен представити програмами розвитку клубу - так щоб потім не виявилося, що вболівальники хочуть національного клубу, а керівництво рухається по шляху збору східноєвропейських зірок, або навпаки", - сказав Григоришин.

"Я проти змішування приватного й народного. Бренд "Динамо" належить уболівальникам і країні, - це незаперечно - також як марка "Реала", або "Аякса" або "Манчестер Юнайтед", - відзначив Григоришин і висловився за проведення відкритої бізнесу-політики клубу.

"Я не вважаю себе великим фахівцем у футболі, але я добре розбираюся в бізнесі. Політика сьогоднішнього керівництва клубу "Динамо" (Київ) абсолютно непрозора і для акціонерів, і для вболівальників. Я точно розумію, що клуб повинен бути прозорий як бізнес", - сказав він.

Бізнесмен також висловився за проведення аудита ФК "Динамо" (Київ) однією із великих міжнародних аудиторських компаній. "Повинен бути проведений міжнародний аудит, повинні видаватися щорічні звіти, публікуватися регулярні прес-релізи. Серед іншого я за прозорість трансферної політики", - сказав Григоришин. Він висловив упевненість, що таку політику підтримають й акціонери й уболівальники.

На його думку, ФК "Динамо" повинне трансформуватися із закритого акціонерного товариства у відкрите. "По-перше, це дозволить багатьом уболівальникам стати акціонерами клубу, а значить одержувати звіти керівництва перед акціонерами, брати участь в обговоренні політики клубу, одержувати дивіденди. По-друге, це дасть можливість вивести акції клубу на міжнародні фондові біржі. Ми довідаємося, скільки клуб коштує насправді, і це гарний хід з погляду збільшення вартості компанії", - говорить Григоришин.

Він підкреслив, що всі ці ініціативи не ставляться до втручання в тренерську діяльність або трансферну політику, "мова йде тільки про ефективний бізнес, що дозволить нам збільшити інвестиції в розвиток клубу й одержати довіру вболівальників".

Він також сумнівається в тім, що додаткова емісія була обґрунтованою й проводилася з метою подальшого розвитку клубу. "У нас немає розуміння підстав для збільшення статутного фонду "Динамо" в 170 разів. Невже клуб побудував або збирається побудувати 170 стадіонів, або 170 баз для футболістів? До того ж, є маса інших способів вкладати гроші не розмиваючи частки інших акціонерів". Система відкритих виборів президентів футбольних клубів поширена в європейських футбольних клубах.