27 лютого 2005 11:44

Исполком ФФУ: второй круг чемпионата Украины стартует через несколько дней



Вчора відбулося засідання Виконкому ФФУ, котре здебільшого торкалося питань початку другого кола чотирнадцятого чемпіонату України. Зокрема з доповідями виступили керівники підрозділів, котрі відповідають за якісне забезпечення проведення чемпіонату та першостей України.

Друге коло стартує за кілька днів
З підсумками проведення зборів арбітрів та асистентів арбітрів вищої ліги у Туреччині учасників засідання познайомив голова Комітету арбітрів Віктор Дердо. Зокрема на розгляд присутніх було надано списки арбітрів і асистентів арбітра вищої, першої та другої ліг ФФУ для проведення другого кола 14-го чемпіонату Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд у 2005 році. Разом із цим було затверджено 10-ть кращих арбітрів ФФУ за підсумками 2004 року.

ФФУ отримала Циркуляр УЄФА з рекомендаціями щодо тісної співпраці між організаторами матчів і національними та приватними лотерейними компаніями, діяльність яких дозволена державою. Це має робитися з метою виявлення випадків, коли незаконно робляться ставки на футбольні матчі. До ПФЛ, клубів, Комітету арбітрів та Інспекторському комітету ФФУ, іншим суб’єктам футбольного дійства для ознайомлення Виконком вирішив направити цей циркуляр щодо внесення відповідних пропозицій. Комітету професіонального футболу та Комітету арбітрів ФФУ доручено підготувати та внести на розгляд Виконкому ФФУ зміни та доповнення до Дисциплінарних правил ФФУ, узявши за основу відповідні статті Дисциплінарного регламенту УЄФА.

Затверджено також список делегатів ФФУ для проведення другого кола 14-го чемпіонату Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд у 2005 році.

Про проблеми зі стадіонами Із доповіддю про готовність стадіонів команд вищої ліги до другого кола виступив виконавчий директор ФФУ Анатолій Попов. За його словами, в цілому стан арен напередодні раннього старту змагань можна вважати задовільним. Однак особливих нарікань викликає стан стадіонів для футбольних клубів „Закарпаття” , „Арсенал”, „Борисфен”, „Оболонь” та проведення матчів за участю дублюючих команд більшості команд.

„У 2004 році «зелене світло» отримали дублюючі команди, - підкреслив із цього приводу Григорій Суркіс. - У першому колі головною проблемою цього турніру, як і передбачалося, стала відсутність відповідної інфраструктури. Матчі за участю найближчого резерву проходили на футбольних полях, які у переважній більшості нагадували «вигони». 30% ігор «дубля» відбулися на футбольних газонах, що одержали від бригади арбітрів оцінку «3», а в міру приходу зими якість полів стало наближатися до нуля. На яких же полях ми післязавтра почнемо друге коло дублюючих складів?

У таких умовах, імовірно, важко знайти альтернативу штучним газонам. Якщо ми хочемо бути європейською футбольною державою, нам необхідно розвивати мережу футбольних полів зі штучним газоном. Загальне число подібних газонів у нашого сусіда Росії – більше шістдесяти. На сьогодні, як вам відомо тільки п'ять українських клубів мають у своїй структурі штучні футбольні газони. В Україні лише один манеж зі штучним покриттям.

Рішенням VI Конгресу ФФУ визначено етапи впровадження програми „Штучне покриття” у професіональних футбольних клубах. Я дозволю собі ці етапи нагадати:

- до 2006 року кожному клубу вищої ліги збудувати два футбольних поля зі штучним покриттям та системами підігрівання;
- до 2007 року кожному клубу першої ліги збудувати одне футбольне поле зі штучним покриттям та системою підігрівання;
- до 2008 року кожному клубу другої ліги збудувати одне футбольне поле зі штучним покриттям та системою підігрівання.

Активно ведеться ця робота в Запоріжжі, Харкові. Почалося будівництво критого стадіону зі штучним полем у Маріуполі. Більше у мене, на жаль, прикладів такого будівництва в регіонах не має. Я вже не говорю про те, що в майбутньому мова повинна йти взагалі про стадіони під дахом зі штучними газонами.

Виконання рішення Конгресу з цього питання повинно бути під постійним контролем, відображено у Регламенті Всеукраїнських змагань, як один з основних чинників допуску команд до участі у чемпіонаті і першостях країни.

У 2004 році, за підтримки Уряду, в максимально короткий термін (практично за чотири місяці) нам удалося установити у всіх регіонах країни 400 міні-площадок зі штучним покриттям. Це говорить про те, що ми можемо вирішувати складні завдання, якщо звичайно докладемо до цього зусилля всіх зацікавлених сторін. У нас сьогодні є унікальна можливість під Євро- 2012 вирішити багато проблем щодо розвитку футбольної інфраструктури із залученням бюджетних коштів та коштів інвесторів.

Робота з розвитку мережі футбольних стадіонів зі штучним покриттям повинна стати першочерговою для кожного професіонального клубу, кожної регіональної федерації”.

Віце-президент, голова Комітету з питань стадіонів ФФУ Борис Воскресенський також акцентував увагу членів Виконкому на необхідності будівництва штучних полів. „За 2 останніх роки пункт Регламенту, де йдеться про обов’язкове утримання в структурі клубу вищої ліги стадіону зі штучним покриттям не виконано, - наголосив Борис Михайлович. – Нас ця ситуація сильно турбує. Адже вже наступного року, в разі вдалого виступу національної команди, ми будемо зобов’язані розпочинати сезону вже в середині лютого”. Він запропонував кожному клубові подумати про модернізацію власних арен та збудувати штучний козирок на стадіоні. Також вніс пропозицію стосовно більш жорсткого ставлення до команд, котрі не виконують пункту Регламенту, стосовно штучного поля у структурі елітних клубів. Виконкомом доручено Комітету професіонального футболу ФФУ та ПФЛ України під час підготовки Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд у сезоні 2005/2006 років передбачити, як обов’язкову норму, виконання рішення VI Конгресу ФФУ щодо будівництва клубами вищої ліги двох футбольних полів зі штучним покриттям та системами підігрівання.

Прийнято рішення звернути увагу керівників футбольних клубів: “Борисфен”, “Закарпаття”, “Металіст”, “Металург” Запоріжжя., “Ворскла”, “Волинь”, “Дніпро”, “Оболонь”, “Арсенал” на недостатню роботу щодо підготовки стадіонів для проведення матчів команд дублюючих складів. Рекомендувати керівникам футбольних клубів “Борисфен” та “Закарпаття” вирішити питання щодо підготовки футбольних полів до матчів ІІ кола чемпіонату 2004/2005 рр.

Пропозицію президента ФФУ стосовно можливості проводити офіційні матчі чемпіонату на штучних полях, в разі несприятливих погодних умов, було також схвально сприйнято та одностайно підтримано.

Веління часу
З кожним днем інформаційні технології все більше входять до нашого життя. Це стосується і спорту. Яскравим прикладом цього може слугувати розвинута інформаційна система УЄФА, яка включає в себе ЕКСТРАНЕТ, офіційний веб-сайт.

Федерація футболу України, намагаючись не відставати від інформаційних технологій, розробила власну інформаційну систему, яка стане основою для створення Інформаційно-аналітичного центру ФФУ. Прийнято рішення об’єднати бази даних ФФУ та ПФЛ в єдину інформаційну базу. Це дозволить не лише удосконалити процедуру заявки футболістів у чемпіонаті та першостях України, а й дієво допомогти національним збірним командам України з пошуком кандидатів.

Затверджено також Регламенти проведення Всеукраїнських змагань Першості України з футболу серед команд виробничих колективів фізкультури у 2005 році на призи „Робітничої газети”, та Всеукраїнського турніру серед дитячо-юнацьких збірних команд областей та Регіональних центрів „Кубок надій” ФФУ.

Було заслухано доповідь Технічного директора ФФУ Василя Заброди стосовно ходу звітно-виборчих конференцій регіональних федерацій футболу. У Львівській, Рівненській, Київській, Чернівецькій та Запорізькій обласних федераціях, а також у Асоціації футзалу України пройшли звітно-виборчі конференції. В роботі конференцій взяли участь віце-президенти ФФУ, технічний директор та представники Комітету Ради регіонів ФФУ.

Зважаючи на ситуації з виборами президентів обласних федерацій Львівщини та Рівненщини, де мали місце факти втручання місцевих органів державної влади у хід проведення конференцій, звернуто увагу на необхідність більш відповідального ставлення до підготовки і проведення звітно-виборчих конференцій. „Сьогодні посада голови районної, міської, регіональної федерацій стала значимою. І це дійсно так. Ми щось корисне робимо для людей і це всі бачать, розуміють, відчувають у повсякденному своєму житті і, головне, у житті своїх дітей. Звичайно, з’являється багато добродіїв, які не маючи для цього жодних підстав, окрім особистих амбіцій, бажають керувати футболом, бути популярними, їздити за кордон. У нас є приклади коли в роботу громадських спортивних організацій втручаються можновладці, намагаючись розставляти там кадри, при цьому нехтуючи думкою спортивної спільноти і зокрема ФФУ. Декого не цікавить думка футбольних фахівців в регіонах. Але люди самі все ставлять на своє місце маючи власну думку щодо своїх керманичів”, - підкреслив з цього питання Григорій Суркіс.

ФФУ – власний журнал
Одноголосно було ухвалено рішення стосовно започаткування випуску журналу „Футбольні лінії” як офіційного друкованого видання Федерації футболу України. Комітет ЗМІ найближчим часом має надати Президії ФФУ пропозиції щодо складу Редакційної колегії журналу та його інформаційного наповнення.