24 лютого 2005 00:34

Игорь СУРКИС: "Решения суда арестовать акции не было"


Юрій Громницький
Бі-Бі-Сі, Лондон

З Києва надійшло повідомлення про те, що Печерський районний суд арештував акції київського „Динамо”.

Бі-Бі-Сі попросила прокоментувати таку інформацію президента клубу Ігоря Суркіса.

Ігор Суркіс: Не було такого рішення суду. А було рішення видати суду всі документи, що стосуються емісії та всіх зборів, які проводились у футбольному клубі „Динамо” (Київ) з 2000-го по 2004-й рік. Що стосується арешту, то там не було жодного слова.

Бі-Бі-Сі: Пане Суркіс, взагалі ситуація виглядає досить заплутаною. Багато говорять про арешт або не арешт акцій, можливу приватизацію київського „Динамо”. Поясніть, будь ласка, простими словами вболівальникам, що відбувається?

Ігор Суркіс: Йде чиста спекуляція. Це чиста спекуляція, в яку київське „Динамо” все одно не вдасться затягнути. І найголовнішу відповідь тим, хто спекулює на київському „Динамо”, дадуть вболівальники клубу.

Бі-Бі-Сі: Чому це політична спекуляція?

Ігор Суркіс: Я не знаю. Є певні люди, які хочуть, мабуть, не докладаючи зусиль, заробити політичний капітал. Оце я вам можу сказати. Навколо імені київського „Динамо” сьогодні дуже легко заробляти політичний капітал. Ми працюємо в тому ж таки ключі, як і раніше. Єдине, що в цій ситуації хвилює, так це те, що команда знаходиться на порозі відповідального матчу 1/16 Кубка УЕФА з іспанським клубом „Вільяреал”, і всі ці розмови хвилюють передусім команду. Це єдине, що мене хвилює. Інше мене не хвилює. У нас все законно.

Бі-Бі-Сі: Віце-прем'єр з гуманітарних питань Микола Томенко не виключає, що питання про київське „Динамо” буде аналізуватись в другій хвилі перегляду приватизаційних процесів, що відбувались в Україні.

Ігор Суркіс: Я думаю, що він взагалі не в курсі справи про те, що він говорить. Щоб ви розуміли, „Динамо” ніколи не приватизувалось, це була громадська організація. І такій людині, як Томенко, то він би краще піклувався про ті 60 тисяч знедолених дітей, які знаходяться на вулицях, краще він би їм допоміг. А не переймався добробутом „Динамо”. Ця команда благополучна, і, мабуть, це багатьом сильно муляє очі.

Бі-Бі-Сі: Які наслідки матимуть рішення Печерського районного суду Києва для київського „Динамо”?

Ігор Суркіс: Та абсолютно ніякі. Наслідків вони ніяких не будуть мати.

Бі-Бі-Сі: Тобто власники кивїського „Динамо” цілковито переконані, що власники клубу не зміняться?

Ігор Суркіс: Абсолютно. Я це гарантую. Перед мільйонною армією вболівальників гарантую, що все, що було: і традиції, і все, що закладено в київське „Динамо” за останні десять років, коли ми були акціонерами, все це триватиме і далі. Все буде розвиватись, і ми будемо йти вперед до мети, яку визначили акціонери клубу.

Бі-Бі-Сі: Ви кажете, що такі судові рішення хвилюють гравців. Що саме відбувається всередині команди?

Ігор Суркіс: Хвилюють, тому, що команда сьогодні перебуває за кордоном. Все це слухають дружини. Я розумію, що відбувається, а багато хто не розуміє. Вони телефонують своїм чоловікам, які готуються до відповідальних матчів. Це все хвилює футболістів. Вони хочуть розуміти, що вони грають в надійному клубі. В якому сьогодні вчасно сплачують зарплатню, як це було вже десять років, що розвивається інфраструктура. А сьогодні хочуть все зруйнувати. Зруйнувати простіше, ніж розбудовувати. Я вважаю, що сьогодні це вплине погано не просто тільки на клуб київське „Динамо”, а й на всій Україні.

Бі-Бі-Сі: Пане Суркіс, Ви неодноразово згадували про політичні аспекти. Ви вважаєте, що нова влада України тисне на родину Суркісів, яка була пов'язана з попередньою владою?

Ігор Суркіс: Ви самі ставите питання, самі на нього відповідаєте. Тому мені нема чого додати. Я вважаю, що новий гарант конституції, який декларує такі цінності, як простягування руки, те, що ми маємо жити по європейських стандартах, я не думаю, що він знає, що робить його оточення. Я думаю, що найближчим часом Леонід Макарович Кравчук, який є акціонером клубу, він, сподіваюсь, звернеться як до президента нашої країни, так і в міжнародні інстанції. Це дуже погана гра з командою київського „Динамо”, тому що сьогодні може постраждати цілий український футбол. Якщо ФІФА чи УЕФА дізнаються, що у футбольні справи втручається політика, то ми можемо бути відлучені від футболу, від міжнародної арени, на дуже тривалий термін.