28 січня 2005 16:27

Циркуляр ФИФА: По поводу создания наднациональных лиг


На своєму засіданні 18.12.2004 р. Виконком ФІФА розглянув повідомлення стосовно намірів створення нових ліг, а саме наднаціональних ліг, що формується низкою національних ліг різних асоціацій-членів ФІФА.

Користуючись нагодою, Виконком ФІФА хотів би нагадати асоціаціям-членам ФІФА, що статуси ліг чітко визначено у Статуті ФІФА. Виконком надає важливого значення тому факту, що у Статті 18 Статуту ФІФА йдеться: ліги підвідомчі асоціаціям-членам ФІФА і потребують визнання й затвердження з боку відповідної асоціації. Як наслідок стосунки між національними асоціаціями і лігами ґрунтуються на підпорядкованості. Саме тому ліги не можуть переслідувати цілі, котрі йдуть у розріз із цілями національних асоціацій і ФІФА.

Із урахуванням цих чітких, зрозуміло викладених і недвозначних вимог Виконком настійно нагадує всім національним асоціаціям-членам ФІФА, що вони повинні виконувати покладені на них функції нагляду й контролю з метою забезпечення непорушності основних структурних основ у футболі.

Виконком вирішив загострити увагу на зазначеному питанні, внаслідок чого національні асоціації-члени ФІФА зобов'язані закликати до порядку свої ліги й негайно забезпечити їх дистанціювання від спроби створення наднаціональної ліги.

Вищезазначеним національним асоціаціям слід урахувати, що невиконання цього розпорядження розглядатиметься як порушення Статей 13.1 (а) і (b), а також 18.1 Статуту ФІФА й спричинить санкції, передбачені Статтею 13.2 цього Статуту.

З повагою,
Урс Лінсі, генеральний секретар ФІФА