26 січня 2005 17:09

Алексей МИХАЙЛИЧЕНКО о планах и перспективах молодежной сборной

Новая страница 4

Сьогодні в конференц-залі стадіону „Динамо” імені Валерія Лобановського відбулася підсумкова прес-конференція Олексія Михайличенка стосовно виступу юнацької збірної команди України U-20 на міжнародному турнірі у Катарі. Старший тренер молодіжної та юнацьких збірних розповів про плани підготовки „молодіжки” до матчу в Албанії та про тренувальні збори юнацької команди напередодні старту у фінальній частині світової першості у Нідерландах.

 

  • Для нас важливо налаштувати гравців на весь рік, а не на конкретний матч.

  • На турнірі у Катарі переглядали гравців, котрі рідко або зовсім не виступали у збірній.

  • Багато футболістів виступають у дублюючому складі або в першій лізі, де їм важко повністю розкрити свій потенціал.

  • Гуменюк отримав травму у „Шерифі” і не зможе допомогти нашій команді.

  • Плани підготовки складаємо спільно з тренерським штабом національної команди.

- Ви бачите результат, з яким виступила наша збірна. Це і є своєрідним підсумком. Але почати необхідно з того, що нинішній рік для юнацької й молодіжної збірних буде напруженим, цікавим і, щонайголовніше, дуже важким і відповідальним. Цього року вирішуватиметься дуже багато. Ми говоримо про обидві збірні через те, що кістяк „молодіжки”, більшу її частину становлять гравці юнацької команди 1985 року народження.

Уже зараз ми звернули увагу хлопців на те, що необхідно готуватися на весь рік, а не на конкретний матч. Ми бачимо, скільки гравців заявляють про себе на юнацьких і молодіжних чемпіонатах світу, Європи. Хотілося б, щоб наші талановиті футболісти, у яких є великий потенціал, якнайкраще себе підготували і проявили цього року.

Турнір у Катарі видався дуже цікавим і корисним. Але насамперед ми звертали увагу не на призовий фонд та інші матеріальні аспекти, а намагалися переглянути групу молодих футболістів, які або вкрай мало грали, або взагалі не були задіяні в матчах за збірну команду. Важливо переглянути в справі якнайбільше гравців, адже саме в цьому віці дуже часто футболіст починає різко прогресувати. А деякі, навпаки, зупиняються. Вік у гравця такий, що можна чекати будь-яких нюансів. Друга причина, за якою ми намагалися переглянути велику кількість футболістів, - це бажання представити молодіжну і юнацьку збірні кращими в країні гравцями.

Велика проблема у тому, що більшість гравців молодіжної і юнацької збірних представляють або дублюючі склади, або команди першої ліги. На це є об'єктивні причини, але ви самі розумієте, що рівень турніру дублюючих складів або в першій лізі набагато нижчий рівня відбірних матчів молодіжної і юнацької команд, коли справді можна побачити й оцінити рівень майстерності, мотивації, готовності тих або інших гравців.

На результати катарського турніру вплинули не зовсім вдалі для нас терміни проведення матчів. Багато наших команд розпочали роботу лише 8-10 січня, і тому футболісти не могли показати свої можливості стовідсотково. Але ми це чудово знали й враховували, адже для нас був важливим не лише рівень майстерності, а й рівень мотивації, бажання, комунікабельності тих людей, яких ми збираємося залучати до збірної. Очевидний плюс турніру в тому, що на ньому було дуже багато представників Азії. Ми зуміли особисто побачити гру трьох учасників фінальної частини чемпіонату світу. З двома ми провели двобої, досить показові, з яких отримали дуже багато інформації. Тож в інформаційному сенсі турнір виявився дуже корисним, та й організація була на найвийщому рівні - гарні поля, гарні умови для роботи й проживання.

- Стосовно Албанії. Наші плани на майбутнє настільки серйозні, наскільки дозволяє календар ігор. 2 лютого ми збираємося на базі, 3-го - разом із національною збірною вирушаємо на збір до Туреччини, а звідти, 7-го числа, вилітаємо на гру в Албанію. Ви, напевно, й самі розумієте, що наші погодні умови не дозволяють у лютому досить добре підготуватися до гри. 4-го лютого ми плануємо провести в Анталії товариську зустріч. Проведемо її двома складами (по 45 хвилин кожен), щоб у нас не випав з роботи жоден день і могли ефективно використовувати цей дуже короткий збір. Список викликаних на збір гравців - розширений, багато команд зараз на зборах, можуть бути травми, втрати. Наприклад, на сьогодні ми маємо інформацію, що Олег Гуменюк з "Шерифа" отримав травму й не зможе взяти участь у зборах. Ну а зі списком з 22 гравців, які готуватимуться безпосередньо до матчу з Албанією, ми визначимося за пару днів до гри, коли ми матимемо всю інформацію стосовно кожного гравця команди.

У нас запланована участь у турнірі наприкінці лютого в Ташкенті (для збірних 1985 р.н.). Не виключено, що після цього турніру ми зіграємо гру зі збірною Сирії. Але для цього необхідно шукати "вікна" для проведення цього матчу - як ви пам'ятаєте, нещодавно наша юнацька збірня зустрічалася з сирійцями в гостях. Зараз наші суперники просять провести матч-відповідь в Україні. Але зважатимемо на наші можливості.

За рік делегуємо гравців до „націоналки”
- Звичайно, з національною збірною хотілося б працювати більш тісно. Але на сьогодні немає реальних кандидатів до національної команди. Кілька гравців - Гусєв, Русол – вже задіяні у головній команді країни. Інших кандидатів поки немає. Але ми сподіваємося, і дуже хотілося б у це вірити, що цей рік для деяких футболістів стане визначальним, і вже за рік ми зможемо рекомендувати до національної збірної кількох нових футболістів.

На зборі в Анталії працюватимемо разом з національною збірною. Тож розглянемо будь-які пропозиції стосовно залучення до головної команди гравців з "молодіжки". Ми завжди будемо дуже тісно працювати з національною командою. Та й плани ми складаємо разом, що є цілком природним явищем.

У створенні команди дуже важливі спортивні фактори. Але якщо футболіст за своєю комунікабельністю не вписується до команди, то навряд чи зможе проявити увесь свій потенціал. Тому я хотів би подивитися на те, як хлопці ставляться до роботи, до режиму, один до одного. Мені здається це дуже важливо. Повторюся, рік має бути дуже складним, будуть важкі моменти, важкі ігри, і багато чого залежатиме й від мікроклімату в команді.

З Катару привезли незаслужений результат
- Коли президент ФФУ Григорій Суркіс на Виконкомі сумнівався у необхідності вирушати на турнір в Катарі, він, напевно, не мав усієї інформації стосовно цілей поїдки. У першу чергу завдання стосувалося селекції. Я вам не випадково говорив про те, що багато футболістів нашої команди грають в "дублі" або першій лізі і їх можливості оцінити важко. Тому на турнірі в Катарі було дуже багато нових імен. Навіть якщо 2-3 гравці з'являться в основному складі команди після цього "селекційного" турніру, то це вже буде позитивним результатом.

Думаю, що Григорій Михайлович мав на увазі ту обставину, що турнір у Катарі проводитися в не дуже вдалі терміни. Але згідно з нашими результатами матчі ми провели гідно. Норвежцям поступилися лише на третій доданій хвилині. Зараз це, звичайно, просто слова, але за тим як проходив другий тайм, ми повинні вигравати. Напевно, дещо не вистачило готовності. У другій грі з корейцями (фіналістами чемпіонату світу), оступаючись з мінімальним рахунком, відібрали ініціативу і провели два голи. І знову таки двічі поступилися лише на останніх хвилинах матчу, коли не вистачило сил. Ну а в третьому матчі з китайцями ми повністю домінували й заслужені перемогли. Я вважаю, що навіть дві ігри - з корейцями й китайцями - стали дуже корисними, адже матчів проти представників Азії в нас практично не було.

Гра в лінію ризикована
- Кожен тренер має свої погляди на футбол. Він їх відстоює, працює в цьому напрямкові. Я вважаю, що гра в лінію несе для оборони дуже великий ризик. Для того, щоб грати в лінію, потрібно мати двох центральних захисників, які одночасно повинні грати й персонально, і як ліберо. Де знайти таких виконавців?

Я не зовсім вірю грі в лінію через потужні швидкості в атаці, які останнім часом помітно зросли. Я вже наводив приклад: за один матч в англійській прем'єр-лізі Анрі виходить віч-на-віч з воротарем кілька разів. І хоча він реалізовує з них один-два, але головне сам факт. За такої гри оборона в лінію себе не виправдує.

Тим більше, я уявляю собі можливості, наприклад, Сабліча або Федорова. Той же Анри без сумніву назвав би Федорова - одним із кращих персональщиків у Європі. Але ж гра в лінію будується зовсім по-іншому, потрібні зовсім інші якості виконавців. На мій погляд, гра в обороні з ліберо - більш надійна. Інша справа, що говорять, що за такої гри "втрачається" гравець у середині поля, але це лише дискусії. На мій погляд це не вірно - все залежить від того, які виконавці грають у середині поля й наскільки вони готові виконати те або інше тактичне завдання.

Все залежатиме від самих гравців
- Я не можу говорити про те, що ті ж Мілевський, Алієв чи Воробей зупинилися у професіональному зростанні. Повторюся, що в нас дуже мале представництво у вищій лізі. Але на це є об'єктивні причини. Федерація футболу вже робить спроби змінити цю ситуацію, але за день чи за рік ми її не змінимо. З одного боку дорогу молодим переходять іноземці, котрі виступають у нашому чемпіонаті. Але з іншого боку має бути нормальна конкуренція й молодь має доводити спроможність своїх претензій на місце в основному складі.

Для цих футболістів нинішній рік може бути вирішальним. Усе залежатиме від них самих - мотивації, готовності, бажання. Розмовляючи з ними, відчувається, що вони дуже добре настроєні, вони дуже хочуть довести, адже словами у футболі нічого довести не можна, потрібно доводити тільки діями.

Щодо Герасим’юка, те, по-перше, я не дуже добре з ним знайомий.

На найближчий турнір, що проходитиме в лютому в Ташкенті, ми намагатимемося його викликати й переглянути в справі.

Офіційні червневі матчі сприятимуть підвищенню майстерності
- Повторюся, що юнацька збірна напередодні чемпіонату світу можливо проведе матч проти Сирії. Але ви маєте зрозуміти, що 50% гравців цієї команди задіяно в молодіжній збірні, і розбивати зараз команду на дві команди, працювати за різними програмами немає рації - у нас просто немає часу на проведення інших матчів. Тож календар ігор поки уточнюється, ну а ми зберемося приблизно за два тижні до початку чемпіонату й будемо вже цілеспрямовано готуватися до турніру.

До речі, якщо ви подивитеся на календар ігор молодіжної збірні, то побачите, що й на цьому етапі на нас очікує накладка - 4 і 8 червня "молодіжка" має зіграти з Казахстаном вдома й з Грецією на виїзді.

Тому труднощі є, але відокремлювати юнацьку збірню 85-го року народження від молодіжної збірні немає ніякого сенсу - той рівень, на якому гратимуть юнаки в матчах молодіжної збірні, тільки сприятиме підвищенню рівня їхньої майстерності.

Розширений список кандидатів на відбірний матч до Євро-2006 зі збірною Албанії (8 лютого 2005 року)
 

Воротарі
 
Прізвище, ім'я Дата
народження
Зріст,
см
Вага,
кг
Клуб Ігри-голи Хвилини Ж-К
Євген Ширяєв 22.02.1984 187 77 "Чорноморець" Одеса 11-7п 766 1-0
Богдан Шуст 04.03.1986 188 78 "Карпати" Львів 3-6п 270 0-0
Леонід Мусін 19.04.1984 192 84 "Динамо" Київ 0-0п 0 0-0

Захисники
 
Прізвище, ім'я Дата
народження
Зріст,
см
Вага,
кг
Клуб Ігри-голи Хвилини Ж-К
Микола Іщенко 09.03.1983 182 76 "Карпати" Львів 13-0 1111 1-0
Олександр Яценко 24.02.1985 180 70 "Динамо" Київ 11-0 1172 1-0
Григорій Ярмаш 04.01.1985 174 70 "Динамо" Київ 9-0 710 2-0
Дмитро Чигринський 07.11.1986 190 81 "Шахтар" Донецьк 6-0 540 0-0
Олександр Романчук 21.10.1984 176 72 "Динамо" Київ 7-0 496 0-0
Дмитро Невмивака 19.03.1984 190 78 "Металург" Запоріжжя 3-1 247 1-0
Максим Трусевич 01.08.1985 178 69 "Борисфен" Бориспіль 3-1 202 0-0

Півзахисники
 
Прізвище, ім'я Дата
народження
Зріст,
см
Вага,
кг
Клуб Ігри-голи Хвилини Ж-К
Євген Чеберячко 19.06.1983 180 75 "Арсенал" Харків 12-0 969 1-0
Володимир Самборський 29.08.1985 171 67 "Арсенал" Харків 10-0 919 1-0
Олександр Алієв 03.02.1985 172 66 "Динамо" Київ 13-4 793 2-0
Адріан Пуканич 22.06.1983 182 71 "Шахтар" Донецьк 11-3 687 0-0
Олег Карамушка 30.04.1984 185 78 "Борисфен" Бориспіль 3-0 404 0-0
Олександр Ситник 02.01.1985 179 67 "Динамо" Київ 5-0 180 0-0
Володимир Аржанов 29.11.1986 - - "Металург" Запоріжжя 2-0 180 1-0
Роман Жерш 02.12.1985 172 62 "Волинь" Луцьк 0-0 0 0-0

Нападаючі
 
Прізвище, ім'я Дата
народження
Зріст,
см
Вага,
кг
Клуб Ігри-голи Хвилини Ж-К
Артем Мілевський 12.01.1985 190 78 "Динамо" Київ 15-1 1281 1-0
Дмитро Воробей 10.05.1985 170 66 "Динамо" Київ 16-3 1070 3-0
Сергій Півненко 19.10.1984 187 76 "Шахтар" Донецьк 7-1 351 0-0
Олександр Гладкій 24.08.1987 188 75 "Арсенал" Харків 5-2 415 1-0
Максим Фещук 25.11.1985 - - "Карпати" Львів 3-0 134 1-0

Тренери
 
Прізвище, ім'я Дата народження Посада Матчі Перемоги-нічії-поразки
Олексій Михайличенко 10.04.1964 старший тренер 6 3-0-3
Геннадій Литовченко 10.09.1963 тренер 23 9-7-7
Олександр Іщенко 03.09.1953 тренер 6 3-0-3
Олександр Мороз 14.08.1968 тренер воротарів 6 3-0-3