15 січня 2005 15:04

Украина и Польша подадут заявку на проведение ЕВРО-2012 согласно требованиям УЕФА


Із 11 по 13 січня 2005 року на запрошення Польської футбольної асоціації у Варшаві перебувала делегація Федерації футболу України у складі Олександра Бандурка, першого віце-президента і виконавчого директора ФФУ, та Івана Федоренка, першого віце-президента Національного олімпійського комітету України, який за сумісництвом виконує обов’язки голови Дирекції з організації підготовки проведення в Україні чемпіонату 2012 року з футболу.

Основною метою візиту української делегації була зустріч з їх польськими колегами, представниками уряду і парламенту Республіки Польща для обговорення подання спільної заявки на участь у тендері за право проводити фінальну частину ЄВРО-2012.

Необхідно відзначити, що 28 вересня 2003 року у м. Львові відбулося спільне засідання виконкомів ФФУ та ПФА, на якому було підписано договір про співробітництво між двома федераціями, а також прийнято рішення про спільне проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Під час неофіційної зустрічі з паном Яном Чаладаєм, членом польського парламенту та головою групи з міжпарламентських зв’язків, було визнано, що уряди обох країн мають тісно співпрацювати і надати федераціям усю необхідну допомогу стосовного зазначеного заходу.

Ця ж теза пролунала і під час зустрічі з представниками польського уряду. Польські високопосадовці: Яцек Ключковський, керівник групи радників прем’єр-міністра, та Вацлав Вільчинський, міністр спорту Республіки Польща, зазначили, що проведення чемпіонату Європи з футболу є не лише суто спортивним заходом, а може надати потужного поштовху розвитку всього господарського комплексу. Тому якнайширша підтримка серед урядів обох країн є вкрай важливою. З цією метою 25 січня 2005 року міністр спорту Республіки Польща винесе на обговорення парламенту відповідну постанову. Почнеться робота і на регіональному рівні – польський міністр запросив президента Польської футбольної асоціації Міхала Лісткевича до участі у зустрічі з маршалками воєводств, де він зможе виступити з приводу спільного проекту.

Аналогічну роботу вже проведено в Україні, підписано Указ Президента і прийнято постанову Кабінету Міністрів. Окрім того, Виконавча дирекція Федерації футболу України має певні напрацювання з підготовки до участі в тендері, якими поділилася з польськими колегами, а також представила свій проект плану заходів щодо спільної підготовки до участі в конкурсі на право проведення ЄВРО-2012. Польська та українська сторони ще раз підтвердили свій намір і подадуть спільну заявку в УЄФА відповідно до її вимог.