27 листопада 2004 19:41

"Днепр" - "Аустрия". Отчет о матче

Кубок УЄФА. Група “С”
ДНІПРО — АУСТРІЯ 1:0
ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Кернозенко
Грицай
Єзерський
Костишин (Мелащенко, 65)
Венглинський (Ротань, 46; Семочко, 79)
Радченко
Матюхин
Русол
Михайленко-к
Рикун
Назаренко
ЗАПАСНІ
Медін
Поклонський
Лисицький
Кравченко
ТРЕНЕР Євген КУЧЕРЕВСЬКИЙ

ВІДЕНЬ
Дідулиця
Афолабі
Троянський
Антонсон
Папач
Сьонко
Вастич-к
Вахоушек
Бланшар
Мец (Яночко, 67)
Гилевич (Досунму, 64)
ЗАПАСНІ
Сафар
Гітцбихлер
Сантос
ТРЕНЕР Гюнтер КРОНШТАЙНЕР
1:0 Назаренко (19)
25 листопада. 19.45. Дніпропетровськ. Стадіон “Метеор”. 18000 глядачів. 6 градусів морозу.
СУДДІ:
К.Слупик
Р.Ростковський
М.Шиманек
4-й арбітр: К.Здунек (усі — Польща)
Делегат УЄФА: Т.Рестол (Мальта)
ПОПЕРЕДЖЕННЯ:
Вахоушек (74)

Перший тайм
Восьма хвилина: гості впродовж однієї хвилини виконали два кутових, однак дніпропетровські оборонці і воротар ліквідували ці загрози.
18-а хвилина: на удар метрів з 25-ти наважився Бланшар, але Кернозенко виявився на місці.
19-а хвилина: Радченко, отримавши пас від Рикуна, віддав м’яч уперед Назаренку, той обіграв Меца і з лінії штрафного влучно вдарив у дальній кут — 1:0.
29-а хвилина: після флангової атаки і передачі вздовж лінії штрафного отримав можливість на завершальний удар Папач, але м’яч пролетів вище воріт.
44-а хвилина: Мец завдав потужного удару здалеку, Кернозенко був уважним і забрав цей м’яч.

Другий тайм
50-а хвилина: Рикун, Михайленко і Радченко поблизу воріт розіграли триходівку, останній мав виходити на ударну позицію, однак його прорив до воріт зупинив Афолабі.
51-а хвилина: потужного удару здалеку метрів з 30-ти зі штрафного завдав Назаренко, м’яч пролетів набагато вище воріт.
56-а хвилина: капітан “Аустрії” Вастич вдарив здалеку — потужно і неточно.
60-а хвилина: Рикун, отримавши м’яч на лівому фланзі, стрімко пішов на ворота, увірвався до штрафного суперника, проте у протиборстві з Афолабі впав, суддя показав, що гру потрібно продовжувати.
61-а хвилина: Бланшар закинув м’яч на фланг на Сьонко, той просунувся трохи уперед і прострілив, завершував ударом злету цю комбінацію Гилевич, однак неточно.
73-я хвилина: поблизу воріт “Аустрії” Ротань і Рикун розіграли “стінку”, однак в останнього завершальний удар вийшов слабким — Дідулиця забрав м’яч.
74-а хвилина: хороший шанс забити свій другий м’яч мав Назаренко, однак “шкіряний снаряд” після його потужного удару пролетів поруч зі стійкою воріт.
80-а хвилина: Яночко потужно бив з лінії штрафного майданчика, м’яч пішов трохи вище поперечини.
81-а хвилина: Михайленко завдав удару головою після подачі кутового, “постріл” вийшов не сильним, і м’яч пролетів повз ворота.
83-я хвилина: Сьонко продерся у штрафний майданчик дніпропетровців, однак влучити у ціль не зумів.
84-а хвилина: після підступного удару Бланшара м’яч летів у верхній кут воріт “Дніпра”, однак Кернозенко у карколомному стрибку парирував його на кутовий, тим самим врятувавши свою команду.
85-а хвилина: після флангової атаки Досунму прострілив уздовж воріт, але Сьонко не зміг його влучно завершити.
90-а хвилина: Вастич завдав небезпечного удару з-за меж штрафного майданчика, м’яч пролетів поруч із ближньою від Кернозенка стійкою.

Австрійці побоювалися політичної нестабільності та Венглинського
До Дніпропетровська з Відня прилетіло понад вісімдесят осіб. Делегація складалася з офіційних осіб команди, десятка журналістів і близько 30-ти вболівальників. За добу до матчу футболісти провели годинне тренування на головній спортивній арені міста і залишилися задоволені якістю поля. Гостей особливо хвилювали дві речі. По-перше, те політичне напруження, що останніми днями має місце в Україні. По-друге, чи вийде на поле головний голеадор “Дніпра” Олег Венглинський. Щодо політики, то Євген Кучеревський заспокоїв гостей, повідомивши на передматчевій прес-конференції, що його команда — поза політикою і у неї на першому плані лише футбол. Щодо появи на полі Венглинського, то наставник “Дніпра” оцінив шанси Олега як 50 на 50.

Спортивний менеджер “Аустрії” Гюнтер Кронштайнер повідомив журналістам, що він дуже уважно стежив за останніми виступами “Дніпра”. Був він присутнім і на матчі “Дніпро” — “Брюгге”. Тож, на його думку, “Дніпро” — дуже небезпечний суперник, і його команді вкрай важко буде вивезти з Дніпропетровська бодай одне очко. Щодо трьох очок, то цей варіант розглядався із розряду удачі.

Стовідсоткова реалізація
Дніпропетровці приймали “Аустрію” в ранзі лідерів групи. Звичайно, і в цьому поєдинку підопічні Кучеревського прагнули добитися максимального для себе результату. Проте і гості, маючи стовідсотковий турнірний показник, не мали наміру втрачати важливі очки. Хід поєдинку підтвердив наміри суперників. Матч проходив у рівній, напруженій боротьбі. Було зрозуміло, що в тактичному плані “Дніпро” застосує варіант раціонального футболу, розраховуючи, перш за все, на контратаки. Уже після поєдинку Кучеревський, розкриваючи одному з представників мас-медіа гостей свої тактичні задуми, сказав, що він, знаючи швидкісні можливості австрійців у розвитку атак, дав завдання про персональну опіку одразу п’ятьом своїм виконавцям.

Можливо, тому “Дніпро” розпочав матч дуже обережно. Хвилин 15 на полі тривала розвідка. Суперники придивлялися один до одного. Тож небезпечних моментів поблизу обох воріт практично не було. Дніпропетровці намагалися свої атакувальні дії будувати за рахунок активності на флангах, однак якщо ліве крило працювало, можна сказати, бездоганно, оскільки там почергово і продуктивно йшли в атаку Радченко і Назаренко, то протилежний фланг — мовчав, оскільки Костишин “загубився” на фоні активніших чеха Вахоушека та аргентинця Троянського. Проте в першій 45-хвилинці віденцям вдалося лише двічі перевірити пильність Кернозенка. Це були удари з-за меж штрафного, з якими голкіпер “Дніпра” впорався бездоганно. Щодо дніпрян, то свій перший і єдиний шанс упродовж першого тайму футболісти використали на сто відсотків. Ліквідувавши атаку гостей, Кернозенко викинув м’яч на Рикуна, той точною передачею прилучив до атаки Радченка, продовження було на Назаренка, Сергій пішов на загострення поблизу воріт і, вийшовши переможцем у протиборстві з оборонцем, бездоганно вдарив у дальній від Дідулиці кут.

Мінус два провідних гравці
Ще під завісу тайму стало зрозуміло, що у перерві Кучеревський піде на вимушену заміну. Головний голеадор дніпрян Олег Венглинський зашкутильгав, спробувавши в одному з ігрових моментів втекти від оборонців, які вишикувалися в лінію. Травма одразу нагадала про себе. Тому другий тайм “Дніпро” розпочав без форвардів. На вістрі атак дніпрян почергово мали висуватися Костишин, Рикун і Ротань. До речі, участь останнього у цій зустрічі була під великим знаком питання, однак, як потім зізнався коуч “Дніпра”, для загальної перемоги потрібно було кимось пожертвувати. Ротань вийшов після перерви і провів на полі трохи більше 30 хвилин, однак і за цей час Руслан зробив достатньо для перемоги команди. Особливо запам’ятався момент, який виник на 73-й хвилині, коли Рикун і Ротань поблизу воріт суперника у два дотики розіграли комбінацію, що мала завершитися результативно, ось тільки завершальний удар вийшов доволі слабким. Ще раз Ротань нагадав про свої диспетчерські можливості вже за хвилину, коли разом із Рикуном організував стовідсотковий момент для того, щоб Назаренко остаточно вирішив долю цього матчу. Проте Сергій, опинившись на позиції, набагато кращій, ніж та, з якої він забив у першому таймі, вдарив неточно.

Вагомий крок до першого місця
Останні 10-15 хвилин проходили за деякої територіальної переваги “Аустрії”. Тренер гостей пішов на ризик, замінивши одного зі своїх оборонців на гравця лінії атаки, тож “Дніпро” отримав шанс “підловити” суперника на контратаці. На жаль, Рикун не так розуміється з Мелащенком, як, наприклад, з Венглинським і Ротанем, тому передача зазвичай спрямовувалася у ту зону, яку саме в той момент уже залишав форвард “Дніпра”. Щодо “Аустрії”, то гості під завісу матчу мали кілька моментів для того, щоб здобути принаймні одне очко. Найсприятливіший з них був на 84-й хвилині, коли Бланшар із середньої дистанції запустив “плямистого” під поперечину. І якби не карколомний стрибок Кернозенка, справи дніпропетровців були б кепські. Після фінального свистка арбітра з Польщі Кшиштофа Слупика усі без винятку гравці “Дніпра” раділи, немов діти. Зрозуміти їх можна, адже підопічні Кучеревського зробили упевнений крок до того, щоб посісти перше місце у своїй групі. Перешкодити “Дніпру” зробити це може лише іспанська “Сарагоса”.

Післямова
Євген КУЧЕРЕВСЬКИЙ, головний тренер “Дніпра”:


— Нам потрібно було сьогодні ким ось жертвувати. Венглинський і Ротань вийшли на поле, не залікувавши повністю травми. До матчу вони почувалися начебто непогано, однак гра вносить свої корективи, тож, ні перший, ні другий дограти до кінця матч так і не змогли. Ми йшли на ризик, адже нам потрібен був результат, оскільки на матч із “Сарагосою” не хотілося перекладати вирішення турнірних завдань. Вважаю, якби Венглинський був у найкращому своєму стані, нам було б значно легше. А так довелося більше уваги приділити захисту й обороні. У цілому зіграли майже без помилок. У наш бік було лише два небезпечних удари здалеку, які чітко нейтралізував Кернозенко.

Гюнтер КРОНШТАЙНЕР, спортивний менеджер “Аустрії”:

— Перш за все, вітаю “Дніпро” з цілком заслуженою перемогою. Ми знали, що нам протистоятиме дуже сильна команда і сьогодні ми в цьому зайвий раз переконалися. Не можу стверджувати, що суперник нас повністю переграв, адже гра була рівною. Шанси для того, щоб забити, мала як одна, так і інша команда. Але “Дніпро” свою нагоду використав сповна. А нам, на жаль, це зробити не вдалося. Хоча наприкінці матчу ми почали більше пресингувати, у нас з`явилося більше моментів, однак воротар дніпропетровців раз у раз рятував свою команду. Чесно кажучи, ми сподівалися зіграти у Дніпроперовську внічию, але зробити це нам так і не вдалося. Ще раз мої вітання “Дніпрові”, ця команда по праву займає перше місце в групі. У свою чергу, ми прагнутимемо здобувати очки у подальших матчах.

— Чого ви, як тренер, найбільше побоювалися?
— Пропустити першими, адже тоді гра для нас перетворилася б на вкрай складну, адже оборона у “Дніпра” дуже сильна і її непросто подолати. “Прокинулись” ми лише за 15-20 хвилин до фінального свистка. Були моменти, однак реалізувати їх нам так і не вдалося.

— У груповому турнірі “Аустрія” провела поєдинки із “Сарагосою” і “Дніпром”. Чи можете порівняти ці дві команди?
— “Дніпро” і “Сарагоса” — це команди, які діють у зовсім різних стилях, тому привести їх до одного знаменника мені важко. “Дніпро” вкрай небезпечно контратакує, а “Сарагоса” всю гру веде у наступальному ключі. Хоча, на мою думку, “Дніпро” у матчі з іспанцями має доволі непогані шанси для того, щоб перемогти, хоча для дніпрян останній матч уже не буде вирішальним, адже вони подолали груповий бар’єр.

— Перед матчем ви побоювалися у нападі Венглинського. Чи можна стверджувати, що цей форвард завдав вашій команді безліч проблем?
— Сьогодні він не являв для нас особливої загрози. Можливо, це був не його день, від нього я очікував набагато більшого. Хоча нам від цього не легше, адже ми у підсумку поступилися.