17 серпня 2004 02:53

Олег БЛОХИН: "Игра с Англией важна, прежде всего, в тактичском плане"


Сьогодні, 16 липня на базі "Динамо" у Конча-Заспі відбулася прес-конференція головного тренера національної збірної команди України Олега Блохіна, присвячена майбутньому товариському матчу збірних Англії та України. Випереджала прес-конференцію презентація нового спонсора національної збірної України - компанії "Gregory Arber", що тепер буде надавати діловий одяг для гравців і тренерів української команди. Далі журналістам була надана можливість задати питання Олегу Блохіну.

- Як ви плануєте використовувати в грі з Англією Сергія Реброва?

- По-перше, на збір викликані 20 чоловік, а на гру, відповідно до регламенту УЄФА, можна заявити лише 18. Так що, ще неясно, чи буде Ребров у числі цих 18-ти. Поки склад на гру не визначений. Гравці зібралися тільки вчора, Кормільцев прилетів тільки вночі, а Ребров і Шевченко приїдуть прямо до Ньюкасла. Я гадаю що немає сенсу викликати з Англії Реброва, а Шевченко, зараз веде підготовку до матчу за Суперкубок Італії, тому йому краще відразу прилетіти до Англії. Так що поки що, я не можу відповісти на ваше питання. Давайте почекаємо до 18-го числа.

Те, що будуть деякі несподіванки в постановці гри, це точно. Виходячи з того, що збірна Англії по стилю гри нагадує збірну Данії (до того ж, більшість гравців збірної Данії грають в Англії), то, швидше за все, товариська гра зі збірною Англії буде безпосередньою підготовкою до стартового матчу відбірного циклу ЧМ проти Данії. Незважаючи на те, хто вийде післязавтра на поле.

- Чи на всіх гравців, запрошених у табір збірної, ви можете розраховувати?

- Найбільша проблема з гравцями "Динамо". Після програшу "Трабзонспору" деякі гравці знаходяться в не найкращому психологічному стані. З багатьма я вже переговорив, з іншим також буду розмовляти. Головне зараз для хлопців - забути про гру з турками і пам'ятати про те, що зараз вони знаходяться в розташуванні національної збірної України.

Андрій ГУСИН: Я згодний, що зараз ми дійсно знаходимося далеко не в кращому психологічному стані. Ми провели бездарну гру з "Трабзонспором" і, думаю, що тільки переконливі перемоги допоможуть нам повернути потрібний настрій.

- Як би ви оцінили матчі збірної України, які вона провела під вашим керівництвом?

- За результатами цих ігор головного тренера вже давно потрібно було звільнити. Але, з іншого боку, якщо ми будемо вигравати товариські ігри, а програвати офіційні, то, напевно, узагалі немає сенсу працювати. Товариські ігри існують для того, щоб визначити склад, для того, щоб дізнатися гарні і погані сторони в грі команди. На початку ми випробували велику кількість гравців, потім, від гри до гри, коло кандидатів у збірну звужувалося і, як ви бачите, стабілізація складу вже, напевно, відбулася. Я вам раніше і говорив, що після гри з Францією ми стабілізуємо склад.

У грі зі збірної Франції наша команда протягом 70-75-ти хвилин показувала непоганий футбол в обороні, але не було контргри. Саме на це ми звернули увагу гравців на сьогоднішнім теоретичному занятті. Без контргри нам буде дуже важко обігравати такі команди, що є у нас в групі. Напевно жоден тренер, навіть великий Лобановський, не погодився б грати ні зі збірної Франції, ні зі збірної Англії. Це не для кого не секрет. Але я на це йду свідомо, тому що збірні Лівії, Македонії і Словаччині - це один рівень, а збірні Франції й Англії - це зовсім інший рівень. Необхідно подивитися, на що здатна наша збірна в матчах з суперниками саме такого класу.

Повинний сказати, що на нашу першу офіційну гру, з Данією, команда на 90 відсотків визначена. Якщо тільки не буде травм та подібних проблем. Тому гра з Англією для мене важлива насамперед у тактичному плані: як хлопці зможуть виконати те, що вони повинні будуть виконувати в матчі з датчанами. Якщо говорити про віддачу, то по тій грі, що ми бачили зі збірної Франції, претензій до команди бути не може. Це саме головне. А от контргру необхідно створювати. Але, як ви знаєте, то Шевченко в збірну не приїде, то ще хтось, тому ми ніяк не можемо зіграти в атаці оптимальним складом. Ті гравці, що грали в нападі в попередніх матчах збірної, не показують гру рівня національної збірної України. Так що поки що, в нападі вся надія на Шевченко. Це не для кого не секрет.

Крім того, у нас є проблема крайніх захисників. Зараз видужав Несмачний і стало трохи легше, а от правого захисника в українському футболі немає. В усіх клубах на цій позиції грають легіонери, нічого не зробиш. Та й у нападі теж.

- Психологічний стан гравців став для вас неприємним сюрпризом, чи ви були до цього готові?

- Я не буду називати прізвища деяких тренерів, але мені неприємно чути обговорення "Динамо" або "Шахтаря". У цих тренерів є команди, в яких вони працюють і за гру яких вони повинні відповідати. Це тренерська етика. Так що я можу говорити винятково як вболівальник: мені дуже не сподобалися останні 20 хвилин матчу з "Трабзонспором", коли "Динамо" просто зупинилось. Цього вболівальники ніколи не простять. Ми можемо програти збірної Франції, але ніхто не кине камінь у наш город у тому плані, що команда не билася. Так, ми стомилися, так, ми щось не виконали, але команда билася. От це саме приємне. І в такому випадку народ завжди може простити поразку і дати якийсь час для роботи над помилками. Але коли команда просто опускає руки - це саме образливе. Я грав у "Динамо" 20 років і вперше бачив, що "Динамо" перестало грати. Такого ніколи за час моєї 20-літньої кар'єри не було. Якщо я не помиляюся. І, напевно, я не помиляюся.

- Чи застосована до вашої команди футбольна формула Лобановського: професійний футболіст грає за гроші, за свої амбіції, за команду і за тренера?

- Я не приймаю цю формулу з одної простої причини: це говорив Лобановський, а зараз перед вами сидить Блохін, у якого зовсім інша формула: спочатку гравець повинний "рвати жили" за футболку, у якій грає, потім за себе, потім за тренера, а вже в останню чергу за гроші. От це моя формула. І, крім цього, гравець повинний поважати себе на полі як футболіста. От сьогодні на теоретичному занятті я говорив (Андрій не дасть збрехати), що я можу простити усе, що завгодно - помилки, невдачі, але неповага до глядачів, до футболки, до самого себе, коли ти виходиш на поле відбувати номер - от цього я не прощу. А гроші... Ну давайте зараз дамо кожному гравцеві по мільйону. Ви впевнені, що ми тоді обіграємо всіх? Думаю, що ні.

Життя рухається, тому не треба мене порівнювати ні з Лобановським, ні з Трапатоні, ні з Саккі, ні з ким іншим. Я йду своїм шляхом як тренер. І прошу більше не задавати таких питань. Формулювання можуть бути різні. У мене свої принципи і своє бачення футболу, я хочу розвиватися як тренер сам.

- А вашій формулі нинішня збірна України відповідає?

- Поки що, ні.

- А чого не вистачає?

- Моїй формулі збірна України відповідає поки тільки в одному: за останнім часом змінилося відношення гравців до збірної України. Ще раз говорю: ви не зможете дорікнути нашу команду, що вона не боролась в матчі зі збірної Франції. От це відповідає однієї зі складової моєї формули. А з того, що не відповідає - це те, що поки ми не можемо створити збалансовану команду в обороні, і в атаці. От це те, чого мені поки не вистачає.

Я ще раз кажу: життя не стоїть на місці, життя йде вперед і не можна жити минулим. Був Блохін, з'явився Шевченко, після Шевченко з'явиться хтось ще. Не треба порівнювати мене ні з ким. Я звичайно, перепрошую, що так жорстко, але, вибачите, я - Блохін.

- Чи не відмовляєтеся ви від своїх слів про те, що виведете збірну України у фінальну частину ЧМ-2006 з першого місця в групі?

- Я напевно плакат повішу... Я не відмовляюся від своїх слів. На кожній прес-конференції ви мене запитуєте про одне й те саме. Я вже пояснював вам цю ситуацію: якщо я буду ставити перед командою задачі в стилі "я нібито обіграю", "я нібито зроблю", те жоден гравець не повірить у такого тренера. Завжди потрібно ставити самі великі завдання. Зможу я їх виконати чи ні - це вже інше питання. Якщо не вдасться - значить визнаю, що мені не вдалося, не вдалося донести до гравців, не вдалося донести до народу. Але якщо ми вийдемо у плей-офф, у якому програємо, - це все рівно, що ми не потрапили у плей-офф. Ми повинні колись потрапити куди-небудь!

Потрібно або ставити самі великі задачі, або не ставити їх зовсім.

- Прокоментуйте циркулюючу в ЗМІ інформацію про те, що Шевченко не буде грати зі збірної Англії, а буде в складі "Мілана" готуватися до матчу за Суперкубок Італії?

- Всі гравці професіонали, вони або хочуть грати, або ні. Я вважаю, що незважаючи на те, чи буде Шевченко готуватися до матчу за Суперкубок Італії, чи не буде, в розташування збірної він приїхати повинний. І повинний зіграти так, як він зможе. По-іншому не повинно бути. Тому що, ні ви такого не зрозумієте, ні я, ні хто інший. Крім того, зважаючи на те що, в нас великі проблеми в атаці, відсутність Шевченко - це відчутне ослаблення для збірної України.

- У цю середу збірна Казахстану буде грати товариський матч зі збірної російських клубів. Чи буде хтось із тренерського штабу збірної України на цій грі? Аналогічне питання по товариському матчу збірної Данії.

- На гру повинний полетіти Біба. Крім того, туди вже відправилася наша наукова група для того, щоб оцінити стан полів, готелів, клімату.

На матч збірних Польщі і Данії їде Веремеев. У Тирасполь на матч збірних Молдавії і Грузії відправиться Альтман. Але сама велика проблема - це Казахстан. По-перше, це довгий переліт, у нас просто бракуватиме часу для відновлення після матчу з Данією. А по-друге, це кліматичні умови.

- А де пройде матч із Казахстаном?

- В Алма-Аті. Часова різниця з Києвом - 4 години. Це найбільша проблема.

- Зважаючи на те що, Калініченко прооперовано, чи реальна кандидатура Кормільцева на місці в центрі півзахисту основного складу збірної?

- Я довго придивлявся до Кормільцева, неодноразово розмовляв з Петренко - головним тренером "Торпедо". Ви знаєте, що Кормільцева постійно змінюють на 60-й, 70-й хвилині. Раніше він говорив, що не готовий грати весь матч, але зараз сказав, що знаходиться в нормальних кондиціях. Чи витримає він всю гру, ми поки не знаємо, але, за статистикою його вистачає на 60-70 хвилин. Кормільцев - це єдиний, з ким я поки не встиг поговорити. Тому нічого конкретного сказати не можу, можливо, щось проясниться після розмови з ним. Але думаю, що такий досвідчений гравець завжди корисний для збірної. Якщо він зможе виконати ті вимоги, що будуть перед ним поставлені, то чому б і не стати йому гравцем нашої команди. Але експерименти вже закінчилися.

- Чи прибув на збір Воронін?

- Воронін прилітає сьогодні вдень. Учора він грав за "Байер" (Андрій вийшов на заміну, забив гол), тому прилітає в збірну тільки сьогодні.

Хочу відразу пояснити, чому на збір не викликаний Рикун. З того, що ми бачили, зараз це далеко не той Рикун, якого ми бачили на початку сезону. Зараз його гра не відповідає навіть вимогам "Дніпра", не кажучи вже про збірну Україну.