26 січня 2004 20:26

Сборная получит календарь до 1 февраля?


За кілька днів збірна України може одержати свій календар відбірного турніру ЧС-2006. Те, що переговори проходитимуть у Києві, дозволяє сподіватися на позитивний для нас результат. Але "повоювати", скоріше за все, все одно доведеться.

Про останню підготовку до "війни" кореспонденту "Спорт Сегодня" розповів перший віце-президент Федерації Футболу України Олександр Бандурко.

- Олександре Івановичу, чи визначено дату зустрічі в Києві представників федерацій, котрі знаходяться в нашій групі?

- Так. Зібрання відбудеться 30 січня, приїдуть делегації всіх семи країн.

- Чи відомий склад делегації, котра відстоюватиме наші інтереси?

- До неї увійдуть Григорій Суркіс, Олександр Бандурко, Володимир Лашкул, Олег Блохін і Валерій Мирський.

- Варіант календаря від України вже готовий?

- Він допрацьовується. Ще в грудні було внесено певні пропозиції, які зараз зводяться в одне ціле тренерами збірної Олегом Блохіним і Андрієм Балем. Їхній підсумковий варіант от-от має з'явитися. Він і буде підґрунтям нашої позиції.

Практично всі федерації готують свої пропозиції, але що вони привезуть, нам поки невідомо. Казахи, наприклад, надіслали сітку жеребкування і пропозицію - проводити його відразу.

- Які труднощі виникли під час роботи над нашим варіантом?

- Врахувати всі моменти, що можуть допомогти або перешкодити нашій збірній, - процес не швидкий. Потрібно сім разів відміряти, а потім уже відрізати. До цього часу існують питання стосовно товариських матчів. Є дати - 5 лютого, 5 серпня, 5 листопада. Ми постійно переписуємося з ФІФА й УЄФА, із представниками потенційних суперників, щоб визначитися, коли грати - у лютому або, наприклад, у серпні.

- Україна погоджує свій варіант із якоюсь із федерацій?

- У цьому немає потреби, адже може бути ухвалено тільки той варіант, який влаштує абсолютно всі федерації, а не частину з них. Навіть якщо хтось один не погодиться, всі рішення буде відхилено.

- Тобто зараз ще потрібно переконувати казахів, що жеребкування - не найкращий варіант?

- Так, потрібно з ними говорити. Але ці бесіди відбудуться вже під час узгодження протоколу. Намагатимемося переконати представників Казахстану, що жеребкування для них - гірший варіант, ніж той, котрий ми можемо ухвалити.

- Питання календаря буде вирішене за один день, або очікуються більш тривалі переговори?

- Протягом одного дня, 30 січня, учасники зустрічі повинні визначитися: або ми домовляємося, або покладаємося на випадок, тобто кидаємо жереб.

- Ця зустріч пройде за зачиненими дверима?

- Ми намагатимемося максимально відчинити їх. Звичайно, журналісти не зможуть бути присутніми на самих переговорах, але за будь-якого результату ми зберемо прес-конференцію, де все буде докладно викладено. Більше того, якщо варіант погодженого календаря не пройде і доведеться проводити жеребкування, тоді, можливо, його не віддадуть до ФІФА, а проведуть тут, у Києві. Міжнародна федерація не заперечує. У такому випадку ми відчинимо двері і здійснюватимемо цю процедуру в присутності преси. Хоча, звичайно, доводити справу до жереба не хотілося б.