2 березня 2003 23:04

Итоги заседания Исполкома ФФУ: арбитры получили нового шефа, Блаттер откроет турнир Лобановского


Виконком ФФУ, який відбувся сьогодні, видався досить насиченим і, напередодні нового футбольного сезону в країні, на ньому було вирішено ряд важливих питань. На ньому головував президент ФФУ Григорій Суркіс. На початку його роботи хвилиною мовчання було вшановано пам’ять голови Запорізької обласної федерації, мера міста Запоріжжя Олександра Володимировича Поляка.

Про зміни і доповнення в Регламенті Всеукраїнських змагань

Виконком затвердив зміни та доповнення до Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд 2002-2003 рр., внесені Радою ПФЛ України 26 лютого ц.р. Однак Виконком прийняв рішення провести окреме робоче засідання з метою визначити поняття статусу легіонерів: чи слід вважати футболістів, котрі мають громадянство країн СНГ легіонерами. Окрім цього було вирішено провести засідання з керівниками футбольних клубів і згідно з прийнятими Виконкомом ФІФА нових правил, обговорити компенсаційну суму за футболістів віком до 23 років, по завершенню терміну дії їх контракту під часу переходу до іншого клубу.

Ротація в складі Комітету арбітрів ФФУ

Днями, в рамках підготовки до чемпіонату, першостей та Кубку України, було завершено навчально-тренувальні збори для арбітрів та асистентів арбітра вищої та першої ліг, а з 3 по 22 березня арбітри і асистенти арбітра другої ліги пройдуть збори в трьох містах України. Голова Науково-методичного комітету ФФУ Костянтин Віхров познайомив присутніх з результатами проведених занять у Ялті з арбітрами вищої ліги. В результаті тестування з фізичної та теоретичної підготовки для затвердження було надано списки арбітрів і асистентів арбітра вищої, першої та другої ліг ФФУ для обслуговування Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд у 2003 році (буде надруковано на сайті 3 березня).

Виконком ФФУ одноголосно їх затвердив, однак список арбітрів другої ліги було затверджено попередньо. Остаточним він стане після проходження арбітрами навчально-тренувальних зборів.

Після цього президент ФФУ Григорій Суркіс акцентував увагу присутніх на грубих дисциплінарних порушеннях голови Комітету арбітрів Олександра Козаченка, який протягом кількох днів, як керівник зборів, не брав у них участі без поважної на те причини. Таким чином за порушення режиму роботи членам Виконкому ФФУ довелося звільнити Олександра Козаченка з посади голови Комітету арбітрів національної федерації, призначеного на неї в грудні минулого року. За словами Григорія Суркіса останні кілька днів обговорювалося кілька кандидатур на заміщення цієї посади і після довгих дебатів було прийнято рішення рекомендувати Віктора Дердо: колишнього авторитетного арбітра та керівника Одеської колегії арбітрів. Виконком ФФУ одноголосно прийняв рішення призначити на посаду голови Комітету арбітрів ФФУ Віктора Григоровича Дердо.

Затверджено список делегатів ФФУ

З 5 по 10 лютого ц.р. відбулася атестація делегатів (інспекторів) ФФУ. За їх результатами на розгляд та затвердження Виконкому національної федерації було подано список делегатів ФФУ для обслуговування Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд у 2003 році, до яких по ходу роботи було внесено кілька кадрових змін. Виконком ФФУ затвердив ці списки (буде надруковано на сайті 3 березня). Інспекторському комітету ФФУ (Дяченко А.М.) рекомендовано внести зміни до Положення про делегатів ФФУ, встановивши починаючи з футбольного сезону 2003-2004 рр. такий віковий ценз делегатів:

- вища ліга - до 70 років;
- перша ліга - до 65 років;
- друга ліга - до 60 років,


Національна збірна проведе свої матчі в Києві, Донецьку та Львові

Про затвердження місць проведення міжнародних матчів національної та молодіжної збірних команд України в 2003 році виступив віце-президент України Володимир Лашкул. Згідно з його доповіддю Національна та молодіжна збірні України матчі відбірного турніру Євро-2004 Україна – Вірменія проведе у Львові, товариський Україна – Румунія та офіційний Україна – Північна Ірландія у Донецьку. На проведення товариського матчу Україна – Македонія, запланованого на 10/11 жовтня претендують Суми, Луцьк, Одеса, Сімферополь, Харків та Дніпропетровськ. З інформацією про підсумки розгляду планів підготовки молодіжної та юнацьких збірних команд України до першостей Європи 2003-2004 рр. виступив голова Комітету з роботи зі збірними ФФУ Бузнік А.І.

Виконком підтримав пропозиції Комітету з роботи зі збірними командами ФФУ щодо подальшого вдосконалення організації роботи, технічного забезпечення і підвищення кваліфікації тренерського складу молодіжної та юнацьких збірних команд України.

Вирішено розглянути виконання планів підготовки і результати участі у кваліфікаційних і контрольних матчах національної, молодіжної та юнацьких збірних команд України у 2003 році на засіданні Виконкому ФФУ за участю членів Тренерської ради в листопаді поточного року.

У березні відбудеться семінар з атестування футбольних клубів

На розгляд Виконкому було запропоновано деякі зміни та доповнення до тексту Положення про атестацію футбольних клубів, а в березні 2003 року провести дводенний семінар для працівників професіональних футбольних клубів, які відповідають за проходження атестації їх клубів.

Збірна U-16 отримала тренера

Розглянувши питання щодо призначення старшого тренера збірної футбольних клубів України Виконком ФФУ прийняв рішення доручити Комітету з роботи зі збірними ФФУ спільно з Тренерською радою розглянути цю кандидатуру і запропонувати її на затвердження наступного Виконкому. Старшим тренером юнацької збірної команди України U-16 (1998 р.н.) одноголосно було призначено відомого у минулому футболіста Ігоря Жабченка.

Микола Литвин – головний тренер національної жіночої збірної

Литвина Миколу Вікторовича, головного тренера жіночого футбольного клубу “Легенда-Чексил” з Чернігова, затверджено на посаду головного тренера національної жіночої збірної команди України. Внесено також зміни до складу Комітету жіночого футболу ФФУ.

Перший міжнародний турнір пам’яті Валерія Лобановського відкриватиме Йозеф Блаттер

Пам’ять про видатного українського тренера, Героя України Валерія Лобановського буде увічнено Міжнародним футбольним турніром на честь його ім’я. Перше таке змагання відбудеться у м. Києві 12-14 травня 2003 року. В рамках турніру буде відкрито скульптурну композицію на стадіоні “Динамо”, на могилі Валерія Лобановського на Байковому цвинтарі буде відкрито пам’ятник. Очікується, що відкриватиме турнір президент ФІФА Йозеф Блаттер. Виконкомом ФФУ затверджено розроблений план організаційних заходів ФФУ з підготовки і проведення турніру.

Затверджено ряд Регламентів колективних членів ФФУ

Ухвалено Регламент ФФУ щодо діяльності агентів футболістів. Затверджено Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед жіночих та дівочих команд у 2003 році, а також Регламент чемпіонату і розіграшу Кубка України серед аматорських команд у 2003 році. Затверджено Регламент комітету пляжного футболу.

Різне

В розділі “Різне” було затверджено План засідань керівних органів ФФУ на 2003 рік. Окрім на цього на підставі Статуту ФФУ на передодні Звітно-виборних конференцій в Полтавській та Сумській регіональних федерацій було рекомендовано на посаду керівників цих федерацій Анатолія Дяченка та заступника голови обласної Ради Сумської області Юрія Добровольського відповідно. ФФУ придбала в УЄФА два синтетичних покриття для футбольних полів, які вже були у вжитку і більш придатні для підготовки дитячо-юнацьких команд. До національної федерації надійшло 4 пропозиції: з Донецької, Луцької та Київської обласної та міської федерацій. Голова Дитячо-юнацького комітету ФФУ Олег Орєхов з цього приводу зазначив, що кропіткий аналіз виявив необхідність надати ці поля до Луцьку та до навчальної-тренувальної бази, що будується у Бородянці, Київської області.