30 липня 2002 15:47

Алексей МИХАЙЛИЧЕНКО: "Ващука и Федорова могут заменить Гавранчич, Дмитрулин, Гиоане и Гусин" (обновлено)


До першого матчу другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів з вірменським "Пюніком" у складі "Динамо" готуються Василь Кардаш та марокканець Бадр Кадурі. Всього ж до завтрашнього матчу у тренувальному процесі задіяні 18-ть футболістів, про це на передматчевій прес-конференції перед грою з чемпіоном Вірменії, яка відбудеться у середу на стадіоні "Динамо" ім. Валерія Васильовича Лобановського, повідомив головний тренер киян Олексій Михайличенко. Відзначимо що на зустрічі з журналістами був присутній і півзахисник "Динамо" Андрій Гусин.

Олексій Михайличенко, головний тренер "Динамо"

Я думаю ви всі прекрасно розумієте, що таке матчі Ліги чемпіонів і які завдання стоять перед клубом на цей турнір - потрапити в основну сітку Ліги чемпіонів. Ми очікували, готовилися до цих матчів. Що стосується команди "Пюнік" Єреван, то про неї у нас вдосталь інформації, ми проглядали матчі, їздили дивитися матчі Веремеєв та Кузнецов, так що інформація у нас є.

Вірменська команда збалансована, грає у гарний, сучасний футбол. В обороні футболісти "Пюніка" грають впевнено та дисципліновано, і є також три-чотири гравці, які мають пристойну ігрову майстерність та високу швидкість і загрожують воротам суперника. Та й сам рахунок по двох матчах 6:0 (з таким рахунком "Пюнік" за сумою двох матчів виграв у першому раунді Ліги чемпіонів у фінського "Тампаре", Прим.авт) говорить сам за себе. Тим більше, у Фінляндії не такий вже і поганий футбол.

Підгoтовка ведеться планомірно. У нас є план, і від нього ми не відступаємо. Всі заміни, які є в складі, ви вже знаєте - вибули Федоров та Ващук. Загалом будуть тренуватися 18-ть футболістів. Серед них Кардаш, який показав непогану гру і довів, що майже відновив свої ігрові кондиції і Бадр Кадурі. Ось ці 18-ть футболістів і будуть готуватися до гри з "Пюніком".

Я думаю, що не варто запитувати, хто зіграє у центрі оборони. Тоді питання таке. У вас є чітке уявлення, хто зіграє завтра у центрі оборони?

Олексій Михайличенко (в подальшому О.М.). – У нас є чітке уявлення про ті варіанти, які можуть бути задіяні у грі з "Пюніком". Є ряд гравців, які можуть добре зіграти на цій позиції. І якщо відбирати на цю роль, то тут є варіанти і Дмитрулін, і Гавранчич, і Гіоане, і Гусін. Варіантів багато. І потрібно враховуючи гру суперника зупинитися на одному з них.

- Можливо я чогось не розумію. Ви мені поясніть. У мене таке враження, що підлабузнювання перед донецьким "Шахтарем" – це вже якась хвороба. Я читаю сьогодні газети, і деякі гравці київського "Динамо" говорять, що буцімто ніякої грубості у матчі у Донецьку не було. Ващук бігав по полю збирав квіточки і отримав травму, сам себе зачепив. Але я хочу запитати була грубість у цьому матчі чи ні?

О.М. - Говорити однозначно, що гравці "Шахтаря" хотіли завдати травм гравцям київського "Динамо", чи навпаки – це абсурд. Гра була жорсткою, інколи емоції били через край і сказати, що вони були заплановані у мене язик не повертається –це футбол. Така варіація дуже погана для нас, але це трапляється. Я ще раз хочу повторити, гра була жорсткою, іноді навіть виходила за ці рамки, але, я думаю, що якоїсь запланованої грубості не було.

- Андрій, чи означає ваша присутність на прес-конференції, що за відсутності Ващука, Белькевича та Шоковського ви вийдете на поле з капітанською пов‘язкою?

А.Г. - У нас капітан Ващук, потім йдуть його зами, буде Олександр грати буде він капітаном (Михайличенко в паузі пожартував, відзначивши, що Гусін при голосуванні на капітана посів четверте місце, і потрохи усуває з дороги своїх конкурентів).

- Чи летять представники "Динамо" на матч наступних можливих суперників "Динамо" у Лізі чемпіонів?

О.М. – Ні. Не потрібно стрибати через сходинку. Спочатку потрібно пройти "Пюнік", а інформація, якщо нам буде потрібна по якійсь з команд, ми її отримаємо.

- Питання про бразильців "Динамо". На одній із прес-конференцій було сказано, що лише тренер буде визначати коли випускати бразильців у бій. Коли можна очікувати їх появу?

О.М. - Тяжко сказати. У них йде період адаптації, бачили ми їх у грі малувато. І точно сказати через місяць, через два не можливо. Ще не зроблені всі тести. Мені здається, що на це поки у нас не вистачає часу, оскільки працюємо ми у жорсткому режимі. Але саме від гравців буде залежати як вони сприймуть наші навантаження і яку продемонструють якість гри. Проте, я думаю, що у найближчі тижні навряд чи можна розраховувати на їх допомогу.

- Андрію, було дещо не очікувано у грі в Донецьку, у другому таймі спостерігати за дуетом останніх захисників Гусин-Гавранчич. І ви особисто, психологічно готові зіграти на останньому рубежі захисту?

А.Г. - В тому матчі було необхідно зіграти на цій позиції через травми Ващука та Федорова. Психологічно я готовий, можливо, у мене немає досвіду ігрового - "ліберо", але на тренуваннях можна побачити мене коли я граю ззаду. Головне не програти позицію, прочитати момент.

- У "Динамо-2" вже 1,5 роки грає центральний захисник Харрісон Омоко. Чи можна на нього розраховувати, як він взагалі себе почуває?

О.М. - На даний момент кандидатура Омоко не розглядається на цю позицію. У нього була невелика травма і він нині не зовсім готовий. І тільки матчі за другу команду покажуть, в якій формі він знаходиться. Тим більше він не заявлений у Лізі чемпіонів.

- Сталося так що у Лігу чемпіонів "Динамо" ввійшло з двома центральними захисниками. Якщо брати те, що Головко вибув надовго, то будь-яка б трагедія змушувала шукати варіанти. Чому так вийшло?

О.М. – Я не знаю, які прорахунки тут, тому що у нас є ряд гравців, які грають на цій позиції, і можуть бути замінені. Я повторю, що це і Гавранчич, і Дмитрулін, і Гусін, які в контрольних іграх грали на цих місцях, і знають ці позиції дуже добре. Ми не могли думати, що вилетять відразу два захисника. Якщо про це думати потрібно заявляти чоловік 40.

- Команда "Пюнік" переглядалася тренерським штабом "Динамо". А чи є інформація про те, чи переглядалися вірменською стороною ігри нашої команди?

О. М. - Я не маю цієї інформації. Я думаю, що якщо спостерігачі зі сторони "Пюніка" і були, то вони звичайно були у Донецьку.

- Як справи у Белькевича?

О. М. - Справи йдуть непогано, але грати він завтра не буде. Він ще поки знаходиться під контролем медиків і продовжує курс реабілітації. Сказати точний термін його повернення до команди на даний момент важко. Це справа не одного тижня.

- Під час матчу з "Шахтарем" на полі виникла сутичка між Дмітруліним і Боднаром. У зв'язку з цим питання про стосунки у команді.

О. М. - У цьому матчі було дуже велике напруження і емоції звичайно грали свою роль. Всі розуміють, що будь-яка помилка в такому матчі може виявитися фатальною і хлопці просто трошки не змогли втримати емоції в одному з подібних епізодів, але не більше того. Зараз все нормально, між ними ніяких сутичок немає. Це ділові розмови, які треба правильно сприймати. Буває, що у подібних ситуаціях треба не просити, а вимагати.

- Я щойно розмовляв із відомим захисником Сосніхіним. У зв'язку з цим я хочу побажати Андрієві успіху в грі на цій позиції! Щоб згодом його також називали директором штрафного майданчика!

А. Г. - Я ще поки не центральний захисник. Дякую!

О. М. - Зараз вже трошки все змінилося, зараз вже треба називати директором поля. Ось Андрій, думаю, в такі директори і прагне.

- Діагнози, які лікарі поставили Федорову і Ващуку, ми знаємо, але хотілося б почути від вас, де зараз ці футболісти і як на ваш погляд може проходити їх відновлення?

О. М. - Інформація, звичайно невтішна: сьогодні обидва футболісти повинні бути прооперовані.

- Питання відносно матчу "Динамо" - "Карпати". Після інформації про те, що цей поєдинок перенесений, надійшла інформація про те, що керівництво "Карпат" все-таки відмовило у перенесенні?

О. М. - Мені взагалі не зрозуміло, чим займається ПФЛ. Я не можу цього зрозуміти. Коли "Динамо" дає запит про перенесення матчу, ПФЛ дає відповідь: "домовтеся з "Карпатами". А навіщо тоді ПФЛ? Ми зараз можемо самі сісти, домовитися з клубами про всі ігри, розписати календар і грати. Подібні рішення повинна приймати ПФЛ, тому що вона відповідає за проведення ігор. А якщо домовлятится з командою, то звісно ж "Карпатам" невигідно переносити гру, їм краще зіграти, коли "Динамо" знаходиться в цейтнотному стані. Це абсолютно зрозуміло. Я не знаю, як вчинить ПФЛ, але мені ця ситуація взагалі незрозуміла. ПФЛ займає таку позицію, щоб бути хорошою для всіх, а такого не буває.