17 червня 2002 23:56

Сергей СТОРОЖЕНКО: "Решение Исполкома ФФУ считаю взвешенным"


О десятій вечора в неділю закінчилося засідання виконкому ФФУ, яке впродовж чотирьох годин розглядало два питання: про суперечку між “Металістом” та запорізьким “Металургом” стосовно місця в Кубку УЄФА та про скликання установчої конференції прем’єр-ліги. Особливо суперечливим було перше питання, яке зайняло три з половиною години із загальних чотирьох. Про неординарність теми свідчить той факт, що вперше в історії нашого футболу виконком прийняв рішення таємним голосуванням, а також те, що президент федерації не голосував, щоб не впливати на підсумки таємного голосування. Отже, виконком 11 голосами “за” проти восьми при двох, що утрималися, проголосував за тлумачення регламенту, яке виводить “у Європу” запорізький “Металург”. Також виконком прийняв рішення скликати 18 червня установчу конференцію прем’єр-ліги. По закінченні засідання до одинадцятої години вечора тривала прес-конференція віце-президента ФФУ Сергія СТОРОЖЕНКА.

— Сергію Михайловичу, ваш коментар до рішень виконкому.

— Усе могло бути вирішено ще в п’ятницю, адже більшість членів виконкому ще тоді висловилась за тлумачення регламенту, згідно з яким четверту сходинку в таблиці має зайняти “Металург” із Запоріжжя. Але президент ФФУ Г. Суркіс вважав, що це питання дуже складне й важливе, тому запропонував зібрати всїх членів виконкому. І ми зібралися, щоб вислухати представників обох сторін. Підходи були різні, але всі отримали змогу розібратися в справі. А потім було голосування, й члени виконкому проголосували за те, щоб воно було таємне. Процедурний регламент це дозволяє. Президент федерації не отримав бюлетень для голосування – щоб не тиснути на інших. Інші проголосували: 11 – за тлумачення на користь “Металурга”, 8 – за тлумачення на користь “Металіста”, двоє утрималися. Мені, як харків’янину, прикро, що так сталося. Але – закон суворий, та він — закон. Вважаю, що рішення виважене.

— Будь ласка, прокоментуйте другий пункт.

— До нас надійшов лист координаційної ради клубів вищої ліги з проханням дати дозвіл на проведення установчої конференції прем’єр-ліги. Виконком дав дозвіл з тим, щоб до наступного виконкому клуби підготували відповідний пакет документів.

— Коли відбудеться конференція? Чи можна очікувати, що прем’єр-ліга буде вже з наступного сезону?

— Засідання відбудеться 18 червня. Якщо ми побачимо, що питання обґрунтоване, то будемо приймати рішення. Але якщо прем’єр-ліга не буде реалізовувати те, для чого вона створюється, якщо вона не буде новою організаційною моделлю, то навіщо це потрібно?.. Ми ніяких конфліктів не хочемо. Тому будемо вимагати серйозного обґрунтування потрібності цієї структури. Інфраструктура, спортивний критерій, фінансовий критерій, адміністративно-кадровий… Обґрунтуйте все це, й не на папері, а покажіть у реальності. Ні – не буде ніякої прем’єр-ліги. Президент федерації це двічі підкреслив.

— Хто саме збереться 18 червня? Чи буде там член координаційної ради, президент “Закарпаття” Шуфрич?

— Я не знаю, хто там буде. Але запрошення отримали всі, хто гратиме наступного сезону у вищій лізі.

— Тобто, Шуфрича там не буде?

— То й що? Буде хтось інший.

— Яка кількість клубів потрібна для створення прем’єр-ліги? Чи можлива прем’єр-ліга без чемпіона України?

— А можлива вона без срібного призера? Чи бронзового? Ми бачили, як створювалася прем’єр-ліга Росії. Там московське “Динамо” й ще два-три клуби вагалися, але потім усе владналося.

— Але якщо проти будуть сім-вісім клубів?

— Це риторичне питання. Не треба гадати. Можливо, післязавтра вони нічого не приймуть. Але є бажання ініціаторів, щоб зустрілися всі 16. Тож почекаємо 18 червня.

— Коли останній термін подачі заявки клубів до УЄФА? Чи були консультації з УЄФА із приводу цієї заміни? Адже на сайті УЄФА вже значиться “Металіст”...

— Сьогодні неділя. Президент дав доручення апаратові усунути недоречність, яка сталася, в понеділок.

— Ми живемо в Європі. Але сьогодні виконком прийняв безпрецедентне рішення: так, як порахували очки ми, не рахує ніхто в Європі...

— Сьогодні ми не рахували очок. Ми ставили питання про тлумачення положень регламенту. Якщо в регламенті чітко сказано, що очки треба рахувати попарно, то навіщо ми розводимо дискусії? Чому рахувати треба в таблиці? Тому, що так хочеться?

— Тому, що так рахує весь світ!

— Я не знаю, як рахують у всьому світі.

Анатолій ШЕПЕЛЬ, президент Київської ФФ:

— В усьому світі правосторонній рух. Але ж ми не говоримо англійцям, що вони їздять неправильно?!

— Можливий випадок, коли тлумачення регламенту за версією ФФУ не спрацює. Наприклад, “Металург” буде краще “Металіста”, “Металіст” буде краще “Дніпра”, “Дніпро” краще “Металурга”...

Сергій СТОРОЖЕНКО:

— Це неможливо. Але якщо це станеться, згідно з регламентом, буде жеребкування.

— Чи мав право голосу президент запорізького “Металурга” Віктор Межейко?

— Він же член виконкому!

— Але він особа зацікавлена!..

— Усі тут зацікавлені! Бабаєв — член виконкому — голова Харківської федерації, також голосував.

— Чи вважається легітимним рішення, якщо за нього голосувало не більше половини членів виконкому?

— Я чекав це запитання. Читаю статтю 29 статуту федерації: “Рішення виконкому приймається простою більшістю членів виконкому”.

— Скільки всього членів виконкому?

— 27. Присутніх було 22.

— Проста більшість рахується від кількості присутніх чи від загальної кількості?

— Як рахується проста більшість? Нас двоє, ви один...

— Мається на увазі, що є постійна більшість – 14 голосів.

— Не плутайте поняття кворуму та поняття більшості. 11:10 – це проста більшість.

— Але у Верховній Раді рішення приймається тільки 226 голосами, незалежно від того, було в залі 226 чи 450...

— На жаль, я не став на цих виборах народним обранцем, тому я... У Верховній Раді діє конституційний принцип, згідно з яким рішення приймається половиною плюс один голос.

— Тобто, на виконком цей принцип не поширюється?

— На виконкомі діє принцип, який я проголосив.