12 серпня 2011 14:52

Успешная реализация проекта УЕФА в Украине

В Україні продовжує з успіхом реалізовуватися патронований УЄФА міжнародний проект розвитку масового футболу Open fun football schools (OFFS) («Відкриті розважальні футбольні школи»).

Березнева угода

OFFS впроваджується Асоціацією проекту перетинання культур (CCPA) − неурядовою гуманітарною організацією, головними засновниками якої є міністерства закордонних справ Данії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та УЄФА. Відповідна угода про співпрацю між ФФУ і CCPA була підписана у березні минулого року.


Футбол має розважати

Родзинкою проекту Open fun football schools є втілення в життя принципів «футболу як розваги», «футболу для всіх». Такий підхід сприяє процесу соціального зближення антагоністично налаштованих етнічних груп, служить миру і стабільності, відновленню втраченої дружби, довіри і спортивного співробітництва. Основний сенс проекту полягає в тому, що дитячий футбол має в першу чергу розважати, а вже потім приносити очки і результат. Таким чином кожен учасник гарантовано відчуватиме психологічний комфорт і переможний настрій. Невипадково на Балканах, в Закавказзі, на Ближньому Сході, в Молдові реалізація Open fun football schools мала великий успіх.


Екіпіровка та обладнання

У 2010 році в межах проекту в Україні було проведено 17 фестивалів OFFS, до яких були залучені діти, що не займаються футболом на елітному рівні, переважно − дівчата, діти з фізичними обмеженнями, діти-сироти із соціально незахищених сімей, безпритульні діти. Учасники і школи отримали багато спортивного обладнання. Окрім того, більш ніж 300 тренерів, вчителів та інструкторів пройшли спеціальну підготовку на міжнародних семінарах і також були належним чином екіпіровані.


Післяшкільна робота

Навіть після проведення фестивалів протягом всього року тривала післяшкільна робота, завдяки чому більше 11 000 дітей були залучені до занять спортом. Впровадження проекту посприяло відкриттю нових спортивних секцій, що використовують такий оригінальний принцип. Важливо і те, що місцева влада нині повертається обличчям до питань фінансування занять фізичною культурою та пропаганди здорового способу життя дітей і молоді.


Фестивалі по всій країні

У поточному році в Україні буде проведений 21 фестиваль Open fun football schools. Дванадцять із них пройдуть у Криму, по одному − в Чернівецькій, Вінницькій, Одеській, Закарпатській та Луганській областях. Також відбудуться фестивалі в кожному з міст, що приймають матчі ЄВРО-2012, − Києві, Львові, Донецьку та Харкові.


Розклад семінарів для викладачів у 2011 році:

22 − 25 серпня. Чернівецька область, база «Сонячна долина» (Бояни Новоселицького району);

20 − 23, 23 − 26, 26 − 29 серпня. Крим, три семінари на навчально-тренувальній базі «Скіф» (Новопавлівка Бахчисарайського району).


Розклад фестивалів у 2011 році:

7 − 11 вересня. Феодосія, Керч, Судак, Алушта;

10 − 14 вересня. Рубіжне Луганської області;

14 − 18 вересня. Красноперекопськ, Красноперекопський район, Джанкой, Сімферопольський район;

21 − 25 вересня. Євпаторія, Гвардейське, Саки, Сімферополь;

12 − 16 вересня. Львів;

12 − 16 вересня. Донецьк;

12 − 16 вересня. Дмитрівка Татарбунарського району Одеської області;

17 − 21 вересня. Харків;

19 − 23 вересня. Довжок Ямпільського району Вінницької області;

21 − 25 вересня. Слобода Новоселицького району Чернівецької області;

26 − 30 вересня. Осій Іршавського району Закарпатської області;

1 − 5 жовтня. Київ.