8 серпня 2011 22:55

Евро-2012 в фокусе польских СМИ

Польські ЗМІ продовжували відстежувати минулого тижня підготовку до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Як інформує Польське агентство преси (РАР), польський Сенат не підтримав пропозицію Сейму країни і проголосував проти вживання слабоалкогольних напоїв (міцністю до 3,5%) на стадіонах під час Євро-2012.

За вилучення цієї поправки із Закону про безпеку спортивних заходів проголосувало 53 польські сенатори, 36 законодавців були «проти». Це рішення означає цілковиту заборону на продаж та вживання будь-яких алкогольних напоїв під час матчів майбутнього турніру, зауважує інформагентство.

Водночас верхня палата парламенту РП підтримала решту положень документу, що стосуються змін до 11 нормативних актів, зокрема п'яти кодексах. Йдеться про заборону участі злісних хуліганів у масових спортивних заходах, запровадження електронних кайданок для відстеження пересування порушників громадського спокою, запровадження «дистанційних судів» для здійснення швидких судових засідань під час чемпіонату, заборону носіння ножів і небезпечних предметів у громадських місцях, прикриття в будь-який спосіб обличчя на стадіонах тощо.

Генеральна дирекція національних доріг і автомагістралей (GDDKiA) Польщі доручила консорціуму компаній Boegl & Krysl i Dolnoslaskie Surowce Skalne (DSS) добудувати ділянку автомагістралі А2 20 км завдовжки, яка важлива для організації Євро-2012.

За інформацією РАР, за будівництво дороги виконавець отримає від держави 756 млн злотих (274 млн доларів). Це на 80 млн доларів більше, ніж було передбачено угодою GDDKiA з китайським консорціумом COVEC, з яким у червні розірвано угоду через невиконання генпідрядником умов контракту.

Новий виконавець зобов'язався забезпечити проїзд  цією ділянкою автомагістралі під час футбольного турніру. «Те, що ми будуємо дорогу від самого початку (DSS був підрядною фірмою у COVEC) і знаємо нинішню ситуацію з будівництвом дороги, дозволяє нам заощадити час і кошти», - цитує інформагентство керівника DSS Яна Лучака.

У Мастер-плані відповідальної за організацію турніру спілки PL.2012 будівництво аеропорту у Познані із загрозливого для реалізації інвестиції «червоного» кольору змінено на «жовтий», що означає мінімальний ризик зриву у завершенні інвестиції до початку Євро-2012.

Критичний «червоний» колір зберігався до моменту отримання згоди воєводи Великопольського воєводства на будівництво стоянки для літаків, другої руліжної доріжки і початку спорудження другого пасажирського терміналу, інформує РАР.

Активне будівництво на летовищі розпочалося у квітні цього року. У першому кварталі 2012 року там буде завершено перший етап робіт, зокрема спорудження зони прильоту і місця для сортування багажу.

Інформагентство повідомляє, що 560 жителів Великопольського воєводства РП пройдуть навчання в ході «Академії Євро», яка готуватиме осіб, що безпосередньо контактуватимуть з туристами під час майбутнього чемпіонату.

Ця система навчань діятиме у чотирьох воєводствах, де проводитимуться матчі Євро-2012 - крім Великопольського, у Поморському, Мазовецькому і Нижньосілезькому воєводствах. Програмою навчання заплановано курс англійської мови та передача знань щодо міжкультурного спілкування, професійного обслуговування клієнтів, а також щодо туристичної привабливості регіонів.

«Передбачений час на навчання - 83 години, а перші заняття відбудуться вже наприкінці серпня - на початку вересня. Проект реалізується передусім з метою підготовки осіб, які під час турніру безпосередньо стикатимуться із вболівальниками.

Це стосується, наприклад, кондукторів у транспорті, працівників сфери послуг, зокрема торгівлі, поліцейських», - цитує РАР у цьому зв'язку керівника PL.2012 М.Герру. Важливим фактором він назвав те, що програма  фінансуватиметься значною мірою з бюджету ЄС.

М.Герра також повідомив, що практично завершено розробку проекту «Polish Pass» - універсального квитка, який дозволятиме його власнику резервувати готельні місця, пересуватися у містах і між містами-учасниками Євро-2012 та користуватися послугами медичного страхування.

«Ми завершуємо переговори з місцевими перевізниками, що стосуються фінансових питань. З жовтня хочемо розпочати перевірку цього продукту, а у грудні він вже має бути доступний для вболівальників», - наголосив він.

У столиці Великопольського воєводства РП (м.Познань)  минулого тижня відбувся українсько-польський юнацький футбольний турнір «Європокоління-2012». У заході, що має на меті популяризувати Євро-2012, брали участь команди 13-14-річних футболістів з п'яти українських міст (Києва, Львова – дві команди, Харкова, Дніпропетровська і Донецька) і шести польських (Варшави, Вроцлава, Гданська, Познані, Кракова та Хожува), повідомляє РАР.

«Цей циклічний спортивний захід має на меті також інтегрувати молодь з українських і польських міст-організаторів Євро-2012 і виявити нові спортивні таланти», - зазначив перед початком турніру голова спілки «Євро-2012 Польща» Адам Олькович.

Переможцем турніру стали місцеві футболісти, які перемогли гостей з Гданська з рахунком 1:0. Цьогорічне «Європокоління-2012» мало стати останнім у своїй історі, однак з огляду на потрапляння збірних України і Польщі до однієї групи відбіркового турніру до чемпіонату світу 2014 року в Бразилії, організатори планують продовжити його ще на два роки.

«Усі дуже хвалили організацію турніру та ідею цього заходу. Ми вирішили, що оскільки Україна і Польща потрапили до однієї групи відбіркового турніру ЧС-2014, то слід продовжити ці змагання до 2014 року», - цитує РАР керівника федерації футболу Великопольського воєводства РП Стефана Антковяка.

Водночас присутні у Познані виконавчий директор дирекції cпілки «Євро-2012 Україна» Іван Федоренко і керівник спілки «Євро-2012 Польща» Адам Олькович підтримали цю ініціативу, зазначає інформагентство.