7 червня 2011 17:17
2

51% иностранцев, которые приедут на ЕВРО, собираются в Киев

Компанія GFK оприлюднила результати дослідження "Імідж України та чотирьох приймаючих міст Євро-2012". Наводимо ключові моменти цього дослідження.

89% населення України та приблизно така ж частка населення приймаючих міст схвалюють проведення Євро-2012 в Україні, лише 3% населення України та 1-2% населення приймаючих міст не схвалюють. Водночас лише 73% вважають, що позитивний вплив Євро-2012 на розвиток країни перевищить витрати і можливі збитки від цієї події.

61% населення України очікує від Євро-2012 модернізацію інфраструктури, близько половини — залучення іноземних інвестицій, популяризацію України в світі
та наближення до Європи і менше третини — підвищення соціальної солідарності, в тому числі між Сходом і Заходом. Подібний розподіл думок спостерігається
серед населення приймаючих міст.

66% українців бояться, що державні інвестиції у Євро-2012 будуть розікрадені. Близько чверті переживають, що державні інвестиції не окупляться, близько 20% — що Україна не підготується до Євро-2012 і що багато людей переконаються у відсталості і бідності нашої країни, лише 10% вважають, що українцям буде некомфортно від напливу приїжджих. Подібний розподіл думок спостерігається серед населення приймаючих міст.

Лише 15% українців байдужі до футболу, 36% точно або можливо відвідають матчі, 49% не відвідають, але дивитимуться по телебаченню. В приймаючих містах
частка мешканців, хто точно або можливо відвідає матчі, становить від 38% до 49%.

Для українців найбільш привабливим приймаючим містом є Київ (його обирають 43% українців, що збираються відвідати матчі (без врахування мешканців приймаючих міст), далі йде Донецьк (41%), Львів (37%) і Харків (20%). Популярність Києва пояснюється тим, що місто скоріше всього прийматиме не тільки матчі групового етапу змагань, а й матчі більш пізніх стадій.

Більша популярність Львова та Донецька порівняно з Харковом серед населення України пояснюється тим, що до цих міст збираються їхати мешканці географічно близьких районів.

30% українців чекають від збірної України виходу в фінал змагання, 28% — виходу в півфінал, 33% вважають, що національна збірна потрапить до чвертьфіналу, лише 8% людей не вважають збірну України здатною переступити рубіж групового етапу змагань. Мешканці приймаючих міст є дещо менш оптимістичними з приводу можливості виходу української збірної вище чвертьфіналу.

Близько половини населення приймаючих міст готові спілкуватися з іноземними фанами та в разі потреби надати їм допомогу; близько чверті — здати їм кімнату із сніданком. Близько чверті мешканців приймаючих міст негативно ставляться до фан-зон через шум та сміття.

Загалом донеччани та львів’яни виявляють більше ентузіазму з приводу проведення Євро-2012, ніж харків’яни та кияни, мають більшу частку населення, що збирається відвідати матчі та фан-зони, виявляють більшу готовність спілкуватися з іноземними фанами та надавати їм допомогу та найбільше вірять в успіх національної збірної. Ентузіазм донеччан та львів’ян ймовірно пов’язаний з недавнім успіхом місцевих команд у даних містах, а також з особливою лояльністю львів’ян до Європи та європейців. Найбільш пасивне та скептичне ставлення до Євро-2012 виявляють кияни ймовірно через велику кількість приїжджих та перенасиченість життя столиці різними подіями. Отримані висновки щодо іноземних відвідувачів приймаючих міст є наступними:

93% іноземних відвідувачів знають про проведення Євро-2012 в Україні (переважно з телебачення та Інтернету). 22% з них точно відвідають матчі в Україні, 31%
— можливо відвідають, 24% — не відвідають, але дивитимуться по телебаченні, 8% байдужі до футболу.

51% іноземців, що збираються відвідати матчі в Україні, поїдуть до Києва, 30% — до Львова, 26% до Донецька та 25% — до Харкова. Популярність Києва пояснються тим, що місто скоріше всього прийматиме матчі півфіналу та фіналу, популярність Львова — з географічною близькістю до кількох центральноєвропейських країн, а також відносно більшою культурно-історичною привабливістю та розвитком туристичної інфраструктури.

Абсолютна більшість населення України ставиться до проведення Євро-2012 схвально або дуже схвально (89%), лише 3% опитаних висловили негативне ставлення,
решті опитаних байдуже. У приймаючих містах також лише 1-2% населення не схвалюють Євро-2012. Найменше підтримують Євро-2012 у столиці (33% тих, хто дуже схвально ставиться до події проти 40-42% в інших містах). Як ми побачимо далі, кияни постійно виявлятимуть менший ентузіазм з приводу різних аспектів
Євро-2012. Ймовірно це може бути пояснено тим, що кияни більш звиклі до різних атракцій та напливу приїжджих, ніж жителі інших міст, що призводить до певної «перенасиченості» життя в столиці, і проведення такого масштабного заходу як фінальна частина чемпіонату Європи з футболу для деякої частини киян асоціюється з додатковим клопотом.

Кому-то эти рейтинги что-то говорят? Да и в тексте куча несоответствий... "Популярність Києва пояснються тим, що місто скоріше всього прийматиме матчі півфіналу та фіналу" И это когда уже известен календарь чемпионата...(1/4 и полуфинал - Донецк)(1/4 и финал Киев). Киев - столица, вот и все пояснення, Берлин и Париж больше людей посетило на ЧМ, чем Лейпциг или Ланс...сенсация наверно! :)
А как насчет экстрим-туризма в данбас Сити?