10 квітня 2011 17:51
9

Олег САЛЕНКО: "Приглашение Коллины - пустая трата времени и денег"

Відомий у минулому футболіст Олег Саленко в інтерв’ю сайту "Футбол 24" поділився своїм враженням від українського суддівства та розповів про арбітраж в чемпіонатах тих країн, де він виступав.

- Після призначення П'єр Луїджі Коліни куратором українського суддівства, арбітрів почали менше критикувати. А зараз знову часто лунають висловлювання про необ’єктивність суддів, а гендиректор "Дніпра" Андрій Стеценко взагалі висловив сумніви у доцільності роботи Коліни в Україні…

- Не раз казав, що нічого із приходом Коліни не змінилося. Помітно, що людина прийшла зі сторони і не знає підводних течій. Тому він і не може нічого змінити. Запрошення Коліни це зайва трата грошей та часу.

- Можливо, Коліні вдасться стабілізувати ситуацію завдяки жорстким санкціям до підлеглих?

- Як ми бачимо, Коліна не застосовує жорстких санкцій. Завжди можна виправдати суддю людським фактором. Італієць звик мислити по-європейськи. Там помилку арбітра пробачають, мовляв усі люди помиляються. В італійському, іспанському футболі судді теж помиляються часто. Але головне – це суть помилки. Коліна ніколи не зрозуміє того, що відбувається в середині суддівського корпусу України. Та і не він керує суддями.

- А хто керує?

- … Нехай хто це знає той і розповідає (Сміється)

- Тобто, питання не в часі, який потрібен Коліні для того, щоб розібратися в ситуації? Він приречений на невдачу в цій ситуації?

- Це те ж саме, що городянин потрапляє в незнайоме село. Він не знає місцевих звичаїв, де і чиє подвір’я, хто кому що носить. І в таких умовах він пробує командувати.

- Як же можна покращити якість суддівства?

- Потрібно замінити усе керівництво суддів.

- Саме керівництво суддів, а не Федерації?

- Так, суддів. Потрібно їх замінити і почати працювати по-новому. Тоді буде ефект. Мені здається, вирішальні матчі можуть судити свої люди. Судді тепер бояться "Динамо", "Металіста", а тому судять нормально. А коли йдеться про інші команди, ось тут і починається безлад, зовсім інші речі творяться. Тому іноземців потрібно запрошувати для обслуговування матчів не провідних команд, а середняків.

- Погоджуєтеся з думкою Володимира Єзерського про те, що весною судді завжди частіше помиляються, аніж весною?

- Так, погоджуюся. Чим менше часу до завершення чемпіонату, тим гарячіша робота в суддів. Весною починаються різні моменти, судді більше помиляються на користь тої команди, якій більше потрібні очки.

- В період кар’єри в київському "Динамо", вам, мабуть, доводилося частіше бачити помилки суддів на користь вашої команди, а не суперника?

- Приходилося бачити помилки як на нашу користь, так і на користь суперника. Це ж був Радянський Союз, судді відповідали за свою роботу. Такого не було, як зараз.

- Невже команди із суддями не домовлялися?

- Домовлялися, бувало ми наперед знали, що суддя проти тебе буде грати. Але такого наглого свавілля, як зараз не було. Підсуджувати, грубо кажучи, можна не сильно, а можна жорстко і відверто. Відверто, як в чемпіонаті України, в Радянському союзі не було.

- В шотландському та іспанському чемпіонатах, в яких ви грали, була проблема із об’єктивним суддівством?

- Там також помиляються. Взагалі, кваліфікація наших арбітрів не погана. Але там уся країна знає, що якщо суддя помилився, то зробив він це ненароком. Є суспільство, яке не обманеш. Тому там не роблять скандалу через це. Арбітр ж може помилитися в будь-яку сторону, в будь-якій грі. Ось в чому питання. Іспанці чи шотландці помиляються не тільки весною, як в нас, а незалежно від стадії чемпіонату. Ось це проблема нашого менталітету. Багато розмов, а толку добитися ніхто не може.

- Невже, вони усі такі чесні й іспанського чи шотландського арбітра неможливо підкупити?

- Там люди дуже переживають за свою репутацію, за своє місце. Вони розуміють, що якщо візьмеш хабар, це рано чи пізно спливе. Цю людину по життєво відсторонять від футболу. Тому в Європі хабарі не беруть не лише через чесність, а й через страх. В нас інакше, в нас ціла система, опиратися їй важко, так в нас прийнято.

 

Что денег нет? Работаешь на местных князьков? Работай ощепенец Ленинградский!!!
о! великий специалист снизошел сообщить нам свое авторитетное мнение...
о! великий специалист снизошел сообщить нам свое авторитетное мнение...
действительно! ... а кто такой этот Кюн...
ага,в европе не берут,особенно в италии)))
Тому в Європі хабарі не беруть. Там берут указивки от УЕФА, а з/п и так хороша.
Да правильно он сказал, как ошибались так и ошибаются. Мне, например, неважно сдают ли судьи какие либо нормативы, проводят ли с ними занятия и т.д. Важен только конечный результат, меньше ошибок в матчах и меньше скандалов о судействе.
давайте еще и Сабо прокомментирует судейство! вот скажите как может игрок (И К ТОМУ ЖЕ ДАВНЫМ-ДАВНО НЕ ИГРАЮЩИЙ!!!) знать то, что происходит внутри судейского корпуса? Это как будто кто-то из нас сейчас взял и дал интервью о судьях!
да,пустая трата времени-это то,что прочитал твое интервью. как замучили зти экспереты. ((((((((((((((