17 січня 2011 16:42

Евро-2012 в фокусе польских СМИ

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ

На минулому тижні у Польщі продовжували цікавитися підготовкою до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні і РП. Особливу увагу акцентовано на візиті до Польщі міністра юстиції України Олександра Лавриновича, який обговорив зі своїм польським колегою Кшиштофом Квятковським, зокрема, і питання підготовки до Євро-2012 у галузі безпеки.

Як інформує Польське агентство преси (РАР), у цьому контексті О.Лавринович підкреслив, що найважливішим питанням є забезпечення під час турніру схожих стандартів, аби потенційні правопорушники трактувалися в обох країнах однаково. Він наголосив, що Київ і Варшава концентрують увагу на небажаних особах, які приїдуть не радіти спортивному дійству, а чинити безлад. «Щодо цих осіб потрібні швидкі рішення. У нормативному плані ми близькі до завершення цієї роботи. Залишається тільки вирішити питання: яким чином ми діятимемо щодо оперативної депортації таких осіб, аби проблемні громадяни були позбавлені можливості потрапити на стадіони», – цитує українського міністра польське інформагентство.

Міністр юстиції РП також поінформував, що під час Євро-2012 у країні діятимуть так звані «дистанційні суди» (sady odmiejscowione). РАР повідомляє, що міністерством юстиції Польщі підготовлено відповідний проект змін до Кримінального кодексу країни. За інформацією К.Квятковського, функціонування цих судів пришвидшить розгляд справ під час проведення масових спортивних заходів, зокрема Євро-2012. «Проектом передбачається, що розгляд справи прискореним способом відбуватиметься одночасно у двох місцях, а учасники судового засідання спілкуватимуться шляхом відеоконференції», – наводить РАР слова К.Квятковського. Польський міністр уточнив, що затриману особу не потрібно буде доставляти до суду – вона перебуватиме у спеціально підготовленому приміщенні на стадіоні. Завдяки цьому нововведенню одночасно можна буде здійснювати кілька судових розглядів і швидко приймати рішення.
 
За інформацією К.Квятковського, як зазначає РАР, під час ЧЄ-2012 по-іншому функціонуватиме і тюремна служба Польщі. Зокрема, у цей період буде припинено конвоювання в’язнів територією країни, а в містах-організаторах турніру (Варшава, Вроцлав, Гданськ, Познань) у слідчих ізоляторах підготують загалом 2 тис. місць для футбольних хуліганів. Саме така кількість місць продиктована практикою інших спортивних заходів у світі, під час яких частка проблемних вболівальників становить 0,5% від загальної кількості. Водночас у Польщі під час чемпіонату очікують до 1 млн вболівальників, повідомляє польське інформагентство.
 
Видання «Dziennik Gazeta Prawna» зазначає, що продукція з маркою Євро-2012 дасть її виробникам мільйонні прибутки. Повідомляється, що ліцензія на виробництво товарів з логотипом турніру коштуватиме польським фірмам від кількох до десятків мільйонів злотих. Вони також заплатять європейській футбольній асоціації, яка володіє ексклюзивними правами на назву і логотип чемпіонату, процент з власних прибутків від товарів з логотипом ЧЄ-2012, однак це й так забезпечить їм значні фінансові дивіденди. Газета інформує, що на сьогодні близько 30 польських фірм зацікавлені підписанням відповідних угод з УЄФА.
 
Часопис нагадує, що перед Євро-2008 в Австрії і Швейцарії було підписано 50 таких угод на суму 200 млн євро, що вдвічі більше, ніж під час Євро-2004 в Португалії. «Dziennik Gazeta Prawna» припускає, що таких угод перед майбутнім турніром може бути підписано значно більше, ніж під час ЧЄ-2008. «Для багатьох польських фірм важливішим від одноразового фінансового прибутку стане імідж, який вони можуть створити собі завдяки участі у популяризації Євро-2012. Це дозволить їм бути присутніми на міжнародній арені», – підкреслює польська газета.
 
Видання «Przeglad Sportowy» пише, що, ймовірно, жоден польський футбольний арбітр не обслуговуватиме матчі Євро-2012. Зазначається, що відсутність серед суддівського корпусу на турнірі представників країни-господаря може стати першим випадком в історії проведення чемпіонатів Європи. Газета інформує, що в підготовленому УЄФА списку футбольних рефері у двох найсильніших груп «Elite» і «Premier» немає жодного поляка і немає шансів, що вони потраплять туди до початку чемпіонату. «Przeglad Sportowy» зауважує, що така ситуація склалася через компрометацію суддівського середовища в Польщі через корупційні скандали останніх років, а також низький загальний рівень польського суддівства.
 
РАР інформує, що найбільше польське профспілкове об’єднання «Солідарність» звернулося до президента УЄФА Мішеля Платіні з проханням відреагувати на дії одного з офіційних спонсорів польської асоціації футболу (PZPN), який нібито незаконно звільняє своїх працівників – членів незалежних профспілок. Йдеться про португальську компанію Jeronimo Martins, яка володіє в РП мережею популярних супермаркетів «Бедронка». «Така скандальна діяльність кидає тінь не лише на польську асоціацію футболу, спонсором якої є «Бедронка», але й загалом на підготовку країни до Євро-2012». Водночас прес-служба Jeronimo Martins в офіційному комюніке відкинула звинувачення «Солідарності» як безпідставні і застерегла: якщо профспілкове об’єднання й надалі намагатиметься підірвати її позитивний імідж, то фірма залишає за собою право здійснити відповідні кроки для захисту власного імені.
 
Національна збірна Франції з футболу у цьому році зіграє два товариські поєдинки з господарями Євро-2012 – збірними України і Польщі, інформує РАР. Зокрема, з українцями французи зіграють 6 червня у Києві, а матчем з поляками 9 червня «трикольорові» офіційно відкриють новозбудований стадіон «PGE Arena» у Гданську.
 
У Польщі також цікавляться підготовкою до чемпіонату і в Україні. У Києві перед початком футбольного єврофоруму з’являться таблиці з написами вулиць латинськими літерами. Такі ж написи під час Євро-2012 в українській столиці будуть й на туристичних об’єктах, що допоможе гостям міста, які не володіють кирилицею, відвідувати ці місця і вільно пересуватися Києвом, передає РАР. Інформагентство також нагадує, що нещодавно схоже рішення прийняла міськрада Львова.
 
РАР з посиланням на Інформаційний центр «Україна-2012» повідомляє, що влада Донецька підготує для вболівальників під час ЧЄ-2012 від 19 до 21 тисяч місць для ночівлі. Зокрема, найбільше осіб (близько 10 тис.) розмістять в гуртожитках місцевих ВНЗ, а решту 8-10 тис. вболівальників – у наметових містечках.
 
Повідомляється, що з цією метою планується створити два такі містечка: на території виставкового центру «Експо-Донбас» на 3,7-4 тис. місць, а також на відкритій площадці при в’їзді в Донецьк з боку Маріуполя на близько 6 тис. місць.