26 жовтня 2010 07:32

Евро-2012 в фокусе польских СМИ

У контексті підготовки до Євро-2012 польські ЗМІ наприкінці минулого тижня звернули особливу увагу на заяву діяча федерації футболу Кіпру Спироса Марангоса про підкуп членів виконкому УЄФА перед рішення про надання права Україні і Польщі проводити Євро-2012 і реакцію на це футбольних функціонерів.

Як повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу, декілька днів тому низка німецьких і французьких ЗМІ оприлюднили заяву скарбника федерації футболу Кіпру Спироса Марангоса. У ній він стверджує про наявність доказів того, що принаймні п'ять діячів виконкому УЄФА нібито отримали загалом 11 млн євро хабарів за надання Україні і Польщі права провести Євро-2012. За його інформацією, корупційні дії відбувалися в офісі однієї юридичної фірми на Кіпрі.

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ

 
Як інформує Польське агентство преси (РАР), в УЄФА досить спокійно відреагували на заяву діяча федерації футболу Кіпру. Зокрема, Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно повідомив, що різні доноси організація отримує щодня і не може реагувати на кожний з них. «Якщо б ми розглядали всі звернення, безмежно довіряючи інформаторам і не маючи жодних доказів, то у нас залишилося б небагато часу для футболу», – підкреслив Д.Інфантіно.
 
Водночас «абсурдним» і «безпідставним» його визнали польські футбольні функціонери й урядовці. Зокрема, президент федерації футболу Польщі (PZPN) Гжегож Лято вважає заяву С. Марангоса «несерйозною». «Це смішно. З'являється невідомо звідки людина, щось говорить, і всі йому повинні вірити. Якщо в нього є якісь докази, то нехай їх представить, а не кидає слова на вітер», – сказав Г.Лято. Він додав, що не залишить так цієї справи: «Я надішлю листа в УЄФА, щоб організація офіційно зайняла позицію з цього приводу», – наголосив керівник PZPN у коментарі інтернет-виданню Futbolnews.pl.
 
Колишній голова PZPN Міхал Лісткевич, який займав цю посаду під час обрання України і Польщі господарями Євро-2012 у 2007 році, теж рішуче відкидає звинувачення у підкупі членів виконкому УЄФА, зазначає РАР. «Це якась нісенітниця. Це акт відчаю і фрустрації цієї особи», – наголосив М.Лісткевич. Заяви кіпріота він пов'язує з його можливими особистими проблемами функціонування у національній федерації футболу Кіпру. «Федерації футболу Польщі нічим дорікнути. Я впевнений, що ця людина не має жодних доказів. За такі звинувачення він може очікувати на гостру реакцію з боку УЄФА, включно із судовим позовом», – наголосив польський футбольний діяч.
 
Схожу думку з цього приводу висловив і міністр спорту і туризму Польщі Адам Гєрш. «Це наклеп, який не вартий уваги ЗМІ»,– зазначає польське інформагентство слова польського урядовця.
 
Як інформує РАР, ліцензовані товари з логотипом UEFA EURO-2012 можна буде придбати у Польщі з другої половини 2011 року. Про це повідомили представники локального партнера УЄФА під час Євро-2012 у Польщі – спілки «Intersport Polska», яка має в РП власну торговельну мережу. «Думаю, що наприкінці 2011 – на початку 2012 року постараємося відкрити спеціалізовані магазини. Однак наразі завчасно говорити про їх кількість. З досвіду попередніх великих спортивних заходів знаємо, що клієнти в країні, де відбувається турнір, купують пов'язані з цим товари задовго до його початку. Водночас під час чемпіонату їх купують здебільшого туристи», – цитує РАР керівника «Intersport Polska» Артура Міколайко.
 
Спілка «Intersport Polska» – єдиний офіційний партнер УЄФА в Польщі, який займатиметься роздрібним продажем товарів з логотипом ЧЄ-2012. Під час турніру вона реалізовуватиме їх на стадіонах і у фан-зонах, а перед турніром – у власній торговельній мережі. На сьогодні мережа «Intersport Polska» налічує 28 магазинів, причому 18 з них розташовані в містах-організаторах чемпіонату. Водночас у найближчі тижні спілка планує відкрити ще 29 нових магазинів.
 
Національний координатор з питань розміщення вболівальників у відповідальній за організацію турніру в Польщі спілці «PL.2012» Рафал Росєяк вважає, що прибутки готельного бізнесу під час Євро-2012 у першу чергу залежатимуть від власників готелів у містах-організаторах турніру. З огляду на досвід проведення великих спортивних заходів, ціни на одномісні номери в три– або чотиризіркових готелях під час ЧЄ-2012 повинні бути у межах 150-180 євро, зазначає РАР думку експерта.
 
Р.Росєяк назвав позитивну і негативну практику формування цін у готелях під час різних турнірів. Зокрема, він повідомив, що під час Олімпійських ігор у Пекіні ціни в готелях, у середньому, становили 160 євро, під час мундіалю в ПАР – 170 євро, що забезпечувало їм високі прибутки. Натомість, ціни на номери у готелях Греції під час Олімпійських ігор 2004 року становили 250 євро, і вболівальники масово відмовлялися від послуг готелів. Схожа ситуація була й під час Євро-2004 року в Португалії, де вболівальники під час турніру зупинялися у набагато дешевших готелях у сусідній Іспанії.
 
«Це є попереджувальним сигналом для Вроцлава і Познані, які мають сполучення відповідно з Німеччиною і Чехією», – констатував експерт спілки «PL.2012». Він повідомив, що під час Євро-2012 у дні проведення матчів готелі у цих містах можуть розраховувати на 100% заповнення вболівальниками, натомість в інші дні проведення чемпіонату – на 70%, повідомляє інформагентство.
 
РАР також інформує, що 20 українських дітей незабаром стануть «Друзями Євро-2012». Ними будуть переможці конкурсу малюнків «Разом творимо майбутнє». Повідомляється, що журі вже обрало по п'ять найкращих малюнків у чотирьох вікових категоріях, а урочисте оголошення переможців відбудеться 2 листопада цього року. Усі переможці отримають набір подарунків від організаторів турніру, а переможці в окремих категоріях матимуть змогу відвідати головний офіс УЄФА у швейцарському Ньйоні і бути присутніми на товариському матчі національних збірних України і Швейцарії.
 
Директор оргкомітету з підготовки до Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський наголосив, що конкурс свідчить про важливу роль дітей в організації чемпіонату. «Діти вкладають свою душу в роботу, пов'язану з Євро-2012. Кожна дитина малює свій образ України, своє бачення свята футболу. Роботи виражають дитячі мрії: щоб українці дружили з поляками, щоб Україна була заможною. Усі роботи переповнені позитивною енергією, і журі мало надзвичайно важке завдання у виборі переможця», – цитує РАР М.Лубківського.
 
Польське видання «Parkiet» повідомляє, що патентне управління Польщі відмовляє підприємцям у реєстрації товарних знаків, пов'язаних з Євро-2012. Зазначається, що в інституцію надійшло вже понад 50 заяв від фірм, які хотіли б використовувати торговельну марку, що асоціювалася б із Євро-2012. Наголошується, що відмови пов'язані з тим, що ексклюзивне право на всі товари, пов'язані з ЧЄ-2012, має УЄФА. Водночас часопис зауважує, що фірми можуть зголошуватися до УЄФА про надання їм відповідних ліцензій.
 
РАР повідомляє, що в 2011 році на розвиток спорту в Польщі буде виділено з державного бюджету 1,01 млрд злотих (за нинішнім курсом – понад 360 млн доларів США). При цьому, на підготовку до Євро-2012 з них буде призначено 495,7 млн злотих (177 млн доларів США). Ці кошти практично повністю буде витрачено на будівництво Національного стадіону у Варшаві, а також на будівництво 750 футбольних майданчиків у межах урядової програми «Orlik-2012», що коштуватиме 250 млн злотих (близько 90 млн доларів США).
 
На Національному стадіоні у Варшаві триває монтаж двох частин шпиля, який є центральним елементом конструкції даху спортивної арени. Загалом шпиль матиме завдовжки 70 метрів і важитиме 80 тонн. За інформацією представника Національного центру спорту РП Дарії Кулінської, ще одну частину шпиля привезуть на будмайданчик до кінця жовтня цього року, інформує РАР.
 
Польське інформагентство також повідомляє, що коло «Друзів Євро-2012» у Польщі поповнилося ще двома постатями мовознавцем Єжи Бральчиком і одним із найвідоміших польських футболістів у минулому Влодзімежем Любанським. Вони приєдналися до чотирьох інших відомих польських «Друзів» футбольного єврофоруму: колишнього президента РП Лєха Валенси, відомої співачки Марилі Родович, футболіста Юзефа Млинарчика і олімпійського чемпіона легкоатлета Роберта Коженьовського.
 
«Газета Виборча» на своїх шпальтах розмірковує, чи польські аеропорти впораються зі своїми завданнями під час Євро-2012. Часопис зазначає, що представники відповідальної за підготовку Польщі до чемпіонату проурядової спілки «PL.2012» вже сьогодні уважно стежать за відбірковими матчами до Євро-2012. Це дасть змогу визначити, вболівальники з яких країн приїдуть до Польщі під час чепміонату. «Голландці люблять приїжджати своїм транспортом, з Румунії, як правило, прибуває мало вболівальників, турки прилітають і залишаються тут щонайменше на декілька днів», – цитує видання думку національного координатора з питань аеропортів у спілці «PL.2012» Томаша Шимчака.
 
Видання нагадує, що, за розрахунками експертів, у червні 2012 року до Польщі приїде близько 1 млн вболівальників. Більшість із них, імовірно, добереться до Польщі чартерними авіарейсами, що буде певним викликом для спроможності летовищ. «У день матчу прилітатиме додатково 20-25 тис. уболівальників з білетами і ще стільки ж – без білетів на поєдинки. Не достатньо лише прийняти декілька десятків повітряних суден на годину. Важливо також справно видавати багаж, здійснювати паспортний контроль»,– наголосив він. Для того, щоб не паралізувати роботу аеропортів, потрібно буде вдосконалити процедури, покращити довідкову інформацію в аеропортах, щоб, наприклад, можна було без проблем потрапити з аеропорту на стадіон, зазначає часопис. Для цього створено Національний форум аеропортів (National Airport Forum) і відповідні групи в містах-організаторах чемпіонату. «Наприклад,у Варшаві регулярно зустрічаються всі служби, що обслуговують летовище. Ми розглядаємо різні ситуації і аналізуємо де потрібно щось змінити», – цитує газета одного з відповідальних осіб за підготовку варшавського аеропорту імені Шопена до Євро-2012 Рафала Марчевського.
 
Часопис інформує, що у Польщі під час турніру планують запровадити спеціальну карту Polish Pass, яка включатиме в себе медичне страхування, підтвердження резервації готелю, а також білет, який даватиме можливість користуватися транспортом у містах-організаторах чемпіонату та переміщатися між ними.
 
«Газета Виборча» нагадує, що, згідно з розрахунком економістів, надходження від туристичного бізнесу після Євро-2012 до 2020 року в РП зросте на 5 млрд злотих (близько 1,8 млрд доларів США).
 
РАР повідомляє, що у польських містах, які прийматимуть Євро-2012, 80% туалетів у громадських місцях визнано чистими. Такого висновку дійшли експерти фірми CWS-boco Polska, які вже третій рік поспіль проводять акцію «Чистий туалет» у містах проведення турніру, а також у Кракові та Хожуві.
 
Під час цьогорічної акції так звані «патрулі чистоти» перевірили 400 громадських туалетів в аеропортах, вокзалах, торгових центрах, центрах міст тощо. Для отримання оцінки «чистий туалет» об'єкти мали здобути від 65 до 100 балів. Найкращими визнано туалети у Кракові, а найгіршими – у Гданську і Хожуві. Найчистішими вони є в аеропортах (76 балів) і торговельних центрах (72), а найбруднішими – на вулицях міст (50) і вокзалах (63). Максимальну суму балів отримали від експертів туалети у двох ресторанах – у Варшаві і Кракові.
 
Керівник CWS-boco Polska Анджей Смулко під час презентації результатів дослідження підкреслив, що акція є суспільною кампанією. «Стандарт чистоти і оснащення туалетів на стадіонах, а також в інших місцях впливатиме на імідж Польщі, який сформується у вболівальників і туристів після чемпіонату», – наголосив він.
 
Польське інформагентство також повідомляє, що група українських міліціонерів з міст-учасників Євро-2012 упродовж тижня стажувалася у вищій школі поліції у місті Шитно Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі (північний схід країни). Курси, які тривали до 22 жовтня, були елементом спільної підготовки силових структур України і Польщі до Євро-2012. Українці у Польщі ознайомилися із завданнями і структурою польської поліції, а також системою міжнародного патрулювання на прикладі спільної служби польських і литовських поліцейських. Під час навчання правоохоронці вивчали також досвід польських колег щодо забезпечення футбольних матчів.