17 травня 2024 10:19

Представляємо суперника: "Кривбас" Кривий Ріг

У 29-му турі VBET Ліги «Динамо» прийматиме криворізький «Кривбас». Представляємо нашого найближчого суперника.


«КРИВБАС» (Кривий Ріг)

Дата заснування: 2020 рік

Президент: Костянтин Караманіц

Головний тренер: Юрій Вернидуб

Домашній стадіон: «Гірник» (2500 місць) у Кривому Розі,

Результат виступу в минулому сезоні: 7-ме місце (41 очко у 30-ти матчах, 12 перемог, 5 нічиїх, 13 поразок, різниця м’ячів 26:30).

Поточне місце в сезоні 2023/24: 3-тє місце (54 очки у 28-ми матчах, 16 перемог, 6 нічиїх, 6 поразок, різниця м’ячів 47:27).


Історія

Вперше команду майстрів у Кривому Розі була створено у 1959 році, на базі спортивного клубу «Гірник». Вона отримала назву «Команда міста Кривий Ріг». Потім вона називалася «Авангард» та «Гірник», а з 1966 року – «Кривбас». За часів незалежності клуб двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України, проте після завершення сезону 2012/13 клуб спіткало банкрутство.

У 2020 році на базі футбольного клубу «Гірник», який виступав у Другій лізі, самостійно існував більше 10 років, розвивав власну академію та будував інфраструктуру, було створено новий «Кривбас». На той момент у Кривому Розі завдяки фанатам клубу і активістам функціонувала створена у 2015 році громадська організація «Кривбас має бути», яка зберегла ім'я та символіку клубу, а клуб із символікою «Кривбасу» виступав в аматорському чемпіонаті України. Тож завдяки злиттю з аматорським колективом професійний «Кривбас» зберіг історичну символіку клубу.

Президентом став експрезидент і власник «Гірника» Костянтин Караманіц, також із «Гірника» до новоствореного клубу перейшли головний тренер Геннадій Приходько зі штабом, і всі гравці. Головний тренер та власник аматорського «Кривбасу» Сергій Мазур (який також був власником бренду «Кривбас») обійняв посаду віце-президента.

Новостворений «Кривбас» у найкоротші терміни вийшов до Прем’єр-Ліги. У сезоні 2020/21 «червоно-білі» посіли друге місце у групі «Б» Другої ліги, і слідом за «Металістом» підвищився у класі, а в сезоні 2021/22, знову розмістилися за харків'янами, і на момент вимушеного призупинення чемпіонату України через війну, був другим із солідним відривом у 9 очок від третього місця, яке посідав «Альянс» (Липова Долина). Тож криворіжців було прийнято до числа учасників Української Прем'єр-Ліги сезону 2022/23.

В еліті вітчизняного футболу «Кривбас» дебютував із новим тренером, який досягав в УПЛ успіхів з «Зорею» – Юрієм Вернидубом. Перший сезон у Прем’єр-Лізі був доволі непоганим як для дебютантів – клуб із Кривого Рогу завершив сезон у верхній половині турнірної таблиці, а точніше на 7-му місці.


Стан справ у поточному сезоні

Проте справжній прорив стався на початку сезону 2023/24 – «Кривбас» зі старту закріпився серед лідерів турнірної таблиці, певний час перебуваючи на самій вершині.

Розпочався сезон для криворіжців із виїзної поразки від «Олександрії» з мінімальним рахунком. Але по ходу чемпіонату «Кривбас» демонстрував стабільні результати, маючи дві серії по сім матчів без поразок, і за тури до завершення сезону гарантував собі третю сходинку та бронзові медалі вітчизняної першості.

Також команда Юрія Вернидуба за результативністю (47 м’ячів) поступається лише «Динамо» та «Шахтарю», а за пропущеними голами (27 м’ячів) перебуває позаду вітчизняних грандів та «Дніпра-1».


Топ-гравці стартового складу

Команда Юрія Вернидуба має стабільний склад. Зокрема, одразу троє гравців узяли участь у всіх 28 турах –це камерунський захисник Іван Дібанго (4289 хвилин), а також його колеги за амплуа Тимур Стецьков (2418 хвилин) та Андрій Понєдєльнік (2079 хвилин).

Також високою стабільністю вирізняються руандійський хавбек Джихад Бізімана (27 матчів, 2114 хвилин), його колега за амплуа Максим Задерака (26 матчів, 1670 хвилин) та нападник Олег Кожушко (25 матчів, 1568 хвилин).

Найрезультативніші гравці команди в поточному сезоні УПЛ

Найкращим бомбардиром команди у поточній першості є Олег Кожушко, на рахунку якого 8 забитих м’ячів. Шість голів в активі Максима Задераки, по чотири м’ячі у Дениса Кузика та Максима Луньова, по три голи забили Данило Безкоровайний та хорват Хрвоє Іліч.


Матчі з «Динамо»

У минулому сезоні команди спершу зустрілися в жовтні у Києві. Тоді кияни перемогли завдяки дублю Віталія Буяльського та голу Владислава Ваната, а гості відповіли одним результативним ударом, автором якого став Роман Дебелко – 3:1. У матчі-відповіді на стадіоні «Гірник» 8 травня цього року долю поєдинку вирішив єдиний м’яч, автором якого на 48-й хвилині став Денис Попов.

У нинішньому сезоні матч першого кола також завершився на користь «біло-синіх» завдяки голам Владислава Ваната та Олександра Караваєва в першому таймі – 2:0.


Фото - ФК «Кривбас»