15 травня 2024 22:56
2

Динамівці в оренді. Хто з легіонерів повернеться в "Динамо"? (перша частина)

Незабаром закінчиться сезон 2023/2024 і відкриється трансферне вікно. Тому розглянемо динамівців, які грають в оренді та можуть повернутись в київський клуб. Для «Динамо» не є рідкістю, коли футболіст після оренди закріплюється в команді. В складі першої команди «Динамо» зараз 11 гравців (Тимчик, Дячук, Біловар, Дубінчак, Бражко, Волошин, Андрієвський, Буяльський, Беніто, Ванат, Супряга), які свого часу грали в оренді в іншому клубі, але повернулись та приносять користь «Динамо». В орендах за перші команди в цьому сезоні грало 16 динамівців, ми розглянемо статистику кожного з них та поміркуємо, хто з цих гравців може повернутись та допомогти «Динамо» в наступному сезоні. В першій частині матеріалу зосередимось на динамівських легіонерах, які виступають за інші клуби.


Жерсон Родрігес, 28 років («Слован» Братислава, Словаччина)


Статистика: 8 матчів (516 хвилин): 5 голів, 1 асист, 2 жовті картки, 1 червона картка


Вартість на Transfermarkt: 1 мільйон 700 тисяч євро


Наприкінці липня Родрігес перейшов у турецький «Сівасспор», де зіграв 13 матчів, у яких забив 2 голи. Проте в січні Жерсон через проблеми в клубі покинув турецьку команду та перейшов у словацький «Слован». Там люксембуржець розпочав фантастично і в перших 5-ти матчах зробив 6 результативних дій. Але після цього в березні відбулися матчі збірних, звідки Родрігес повернувся із запізненням. В «Словані» за таку поведінку відсторонили люксембуржця від тренувань із першою командою. І хоча свій останній матч за клуб із Братислави Жерсон зіграв 13 березнята отримав у ньому червону картку, він став чемпіоном Словаччини. На початку травня «Слован» оголосив, що припиняє оренду Родрігеса. За своїми ігровими якостями Жерсон, який може зіграти зліва і в центрі нападу, міг би допомогти «Динамо», але його постійні проблеми з дисципліною та небажання грати в Україні, ставлять хрест на його поверненні в Київ. В Родрігеса контракт з «Динамо» діє до 30 червня 2025 років і, швидше за все, він відправиться в ще одну оренду, де і пробуде до закінчення контракту з киянами.


Джастін Лонвейк, 24 роки («Фортуна» Сіттард, Нідерланди)


Статистика: 15 матчів (1020 хвилин): 3 голи, 3 асисти, 3 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 1 мільйон євро


Лонвейк в липні перейшов у бельгійський «Андерлехт», але за пів року зіграв лише 39 хвилин. Тому в січні півзахисник став гравцем нідерландської «Фортуни» Сіттард. На Батьківщині справи у Джастіна пішли краще і він за цей час не зіграв лише у двох матчах, які пропускав через травму. Що цікаво, перші 6 матчів за новий клуб Лонвейк грав в центрі півзахисту, 5 з яких на позиції під нападником. В цих матчах Джастін зробив лише один асист. Після цього динамівець почав грати правим вінгером, і його результативність підвищилась. Цікаво, що півзахисник встиг змінити громадянство і дебютувати за збірну Сурінаму, відзначившись голом у першому матчі. Оренда Лонвейка з «Фортуною» чинна до 30 червня 2024 року. За своїм рівнем, Джастін міг би допомогти «Динамо», але майже немає шансів, що він повернеться в Україну. Ігор Суркіс розповідав, що Лонвейк вирішив покинути київський клуб, коли над базою пролетіла перша ракета. Зважаючи, що контракт півзахисника з «Динамо» дійсний до 30 червня 2027 року, кияни спробують продати гравця, який не бажає грати в Україні.


Ерік Рамірес, 25 років («Атлетіко Насьональ», Колумбія)


Статистика: 45 матчів (2061 хвилина): 9 голів, 2 асисти, 9 жовтих карток, 1 червона картка


Вартість на Transfermarkt: 850 тисяч євро


Рамірес став гравцем колумбійського клубу наприкінці липня 2023 року. І за цей час встиг виграти Кубок Колумбії. А якщо говорити про місцевий чемпіонат, то він розігрується за стандартною для Південної Америки системою – Апертура та Фіналізасьйон (Клаусура). Тобто це два різні чемпіонати, в кожному з яких є свій чемпіон. Рамірес чудово проявив себе в Фіналізасьйон (другий чемпіонат 2023 року), забивши 8 голів. Ще один гол Ерік забив у Кубку, в якому «Атлетіко Насьональ» і переміг. Проте останній свій гол венесуелець забив 1 грудня 2023 року. В 2024 році Рамірес провів 16 матчів у Апертурі та 2 у Кубку Лібертадорес, де не відзначався результативними діями. Контракт форварда з колумбійським клубом чинний до 30 червня 2024 року і за інформацією колумбійських ЗМІ Рамірес покине «Атлетіко Насьональ». Венесуельська преса повідомляє, що Ерік продовжить кар’єру в МЛС, а «Динамо» намагається знайти клуб, який візьме форварда в оренду з правом викупу. Контракт венесуельця з «Динамо» чинний до 30 червня 2026 року, але дуже мало шансів знову побачити Раміреса на полі у складі українського клубу.


Георгій Цитаішвілі, 23 роки («Динамо» Батумі, Грузія)


Статистика: 34 матчів (2585 хвилин): 5 голів, 10 асистів, 3 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 800 тисяч євро


На початку липня Цитаішвілі став гравцем «Динамо» Батумі. В Грузії чемпіонат проводиться за системою весна-осінь, тому за перші пів року Гіо зумів стати чемпіоном Грузії. Всі свої голи за клуб з Батумі Цитаішвілі забив у минулому сезоні. В новому 2024 році Георгій вже зробив 6 асистів, що робить його кращим асистентом свого клубу. З цікавого, в Грузії Георгій здебільшого виступає на позиції лівого вінгера. Зі збірною Грузії Цитаішвілі вийшов на Євро-2024. Контракт вінгера із «Динамо» Батумі чинний до 30 червня 2024 року, після чого Гіо має повернутись до київського «Динамо». 23-річний гравець міг би допомогти киянам, проте в інтерв’ю колишній українець Цитаішвілі заявив, що не бажає повертатися до України, поки триває війна. Контракт Георгія з київським «Динамо» чинний до 30 червня 2025 року і тому потрібно сподіватись, що Цитаішвілі проявить себе на Євро, а кияни отримають пропозиції про купівлю Гіо, бо в гіршому випадку це буде ще одна оренда і відхід з клубу вільним агентом.


Кахім Перріс, 24 роки («Сабах», Азербайджан)


Статистика: 31 матч (1898 хвилин): 4 голи, 8 асистів, 4 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 600 тисяч євро


Ямаєць з початку вересня виступає за азербайджанський клуб. Кахім став основним правим вінгером команди, хоча навіть двічі зіграв на протилежному фланзі атаки. Перріс в цьому сезоні є кращим асистентом «Сабаха» та лідирує в команді за системою гол+пас. Оренда ямайця в азербайджанському клубі завершується 30 червня 2024 року, але повернення вінгера в «Динамо» малоймовірне. Перріс розпочинав сезон в київському клубі, але програв конкуренцію Ярмоленку, Волошину, Беніто та Караваєву, а окрім них в «Динамо» перейде Максим Брагару, який також може зіграти на правому фланзі атаки. Контракт Перріса з «Динамо» чинний до 30 червня 2026 року, тому, скоріше за все, кияни спробують продати ямайця, який непогано проявив себе в Азербайджані.


Міккель Дуелунн, 26 років («Орхус», Данія)


Статистика: 30 матчів (1325 хвилин): 3 голи, 2 асисти, 4 жовті картки


Вартість на Transfermarkt: 550 тисяч євро


Дуелунн став гравцем «Орхуса» в січні 2023 року, тобто грає за клуб вже півтора сезону. За цей час Мікель майже порівну грав на позиції атакувального півзахисника та правого вінгера. Оренда з «Орхусом» розрахована до 30 червня 2024 року, так само як і контракт данця з «Динамо». За інформацією данських ЗМІ, «Орхус» і Дуелунн підписали контракт до червня 2025 року, що означає, що вже через півтора місяці Міккель перестане бути гравцем київського «Динамо».


Решат Рамадані, 20 років («Шкендія», Північна Македонія)


Статистика: 12 матчів (779 хвилин): 2 асисти, 2 жовті картки, 1 червона картка


Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч


Рамадані пройшов зимові збори з київським «Динамо», проте на початку лютого перейшов у «Шкендію», з якої і переїжджав в Україну. За пів року в рідному клубі Решат став основним опорником, пропустивши лише 2 матчі в чемпіонаті і ті через дискваліфікацію. Оренда півзахисника закінчується 30 червня 2024 року, але небагато шансів, що Рамадані буде грати за «Динамо» в наступному сезоні. Решат за першу половину сезону відіграв за динамівців лише 39 хвилин, програвши конкуренцію Бражку та Андрієвському. В «Шкендії» дуже задоволені грою Рамадані, тому, можливо, спробують продовжити його оренду. Контракт півзахисника з «Динамо» діє до 30 червня 2028 року.

Никто.
Перріс як варіант для посилення конкуренції, або, як мінімум для ротації непогано би виглядав