14 травня 2024 22:19

"Жирона" має до 3 червня довести УЄФА організаційну незалежність від "МанСіті", щоб грати у ЛЧ. City Group може скоротити свою частку в клубі або передати всі акції довірчого управління

УЄФА роз'яснив «Жироні» умови для участі у Лізі чемпіонів-2024/25.

Каталонський клуб гарантував собі місце у першій четвірці Ла Ліги за підсумками цього сезону – після 35 турів «Жирона» посідає 3-е місце у турнірній таблиці.


Раніше стало відомо, що для отримання дозволу на участь у ЛЧ "Жироні" необхідно довести організаційну незалежність від "Манчестер Сіті". 47% акцій клубу належить City Football Group - холдингу, що володіє "Сіті".


Згідно з регламентом УЄФА, якщо два клуби, що належать одним власникам, отримують право зіграти в одному і тому ж єврокубковому турнірі, місце в ньому отримує команда, яка посіла найвище місце у своєму внутрішньому чемпіонаті. Якщо команди фінішують на однакових позиціях, то путівка дістанеться тієї з них, яка має найвищий коефіцієнт у клубному рейтингу.


За даними As, УЄФА надіслав «Жироні» та «Манчестер Сіті» документ, який пропонує різні рішення проблеми. Один із способів полягає у продажу City Football Group частини акцій «Жирони» та скороченні таким чином частки холдингу в клубі до 30 і менше відсотків – зазначається, що подібну систему раніше використовували «Мілан» та «Тулуза», акціями яких володіє компанія RedBird Capital. Інший варіант має на увазі передачу всіх акцій «Жирони» в довірче управління, яке контролює комісія, призначена УЄФА – при цьому City Football Group зможе самостійно обрати керуючого.


Повідомляється, що «Жирона» має надати УЄФА докази організаційної незалежності від «Манчестер Сіті» до 3 червня, щоб мати можливість зіграти у Лізі чемпіонів наступного сезону. Крім того, англійський та іспанський клуби не зможуть здійснювати між собою трансфери та оренди до вересня 2025 року. Каталонцям також необхідно внести зміни до складу ради директорів, щоб унеможливити присутність осіб, які приймають рішення в обох клубах.