11 мая 2024 23:51

Александр БАБИЧ: "Шовковский понял ошибку, Ярмоленко изменил игру, но "Динамо" потеряло золото раньше"

"Шахтар" мінімально обіграв "Динамо" в українському класико і достроково оформив чемпіонство. Долю поєдинку вирішив пенальті, призначений за гру рукою у своєму штрафному майданчику Вівчаренка. Оцінити центральну гру всього сезону УПЛ Footboom попросив відомого українського тренера Олександра Бабича.


- Дуже відчувався нерв матчу, і гра тримала всіх в напрузі до останньої секунди, - зазначив Бабич. – Історію УПЛ, "Шахтаря" та "Динамо" створюють вже нові виконавці, а такі легенди, як Ярмоленко і Степаненко знаходяться на другому плані.


- Перемога "гірників" закономірна?

- Нічия була би більш справедливим результатом, однак у футболі таке буває, що не все піддається логіці.


- Стартовий склад "Динамо" вас не здивував? Наприклад, відсутність у "старті" Ярмоленка, або вибір в обороні на користь Вівчаренка і Дячука?

- Щоб дати відповідь, потрібно розуміти, який був тренерський план Олександра Шовковського. На мою думку, "Динамо" збиралось у першому таймі закритися і намагатися вибігати у контратаку. Однак, щось пішло не так… Єдиний реальний гольовий момент до перерви був у Кабаєва. Якісної контргри у "Динамо" не було. Що стосується Ярмоленка, то я теж очікував побачити його в "старті". А ось "Шахтар" в другому таймі діяв вже по рахунку, і свого досяг.


- Що скажете про пенальті? Наскільки я розумію, захисник, протидіючи супернику у своєму штрафному майданчику, повинен опустити руки донизу…

- Відразу скажу, що 11-метровий був однозначний. Що стосується захисників, то вони не просто внизу повинні тримати руки, а за спиною. Погляньте, як діють гравці оборони провідних команд в Лізі чемпіонів. Але, це клас футболіста… Я за такі пенальті, бо м’яч летів в рамку воріт.


- Давайте пофантазуємо. Якби перший тайм завершився нульовою нічиєю, чи мало б "Динамо" шанси на загальний успіх?

- Перший гол завжди вносить корективи у гру. Однак, якщо пригадати футбол у виконанні "Динамо" до перерви, то креативу від киян було дуже мало, а після перерви забити вони могли в основному після розіграшів стандартів – тих же кутових, яких було багато. Так, Шовковський після першого тайму правильно і вчасно зреагував на події, випустивши Ярмоленка, після чого малюнок гри змінився, але чи мав головний тренер "біло-синіх" можливість більш суттєво щось змінити – якісно підсилити гру в атаці? Навряд чи… На відміну від "Динамо", у "Шахтаря" кращий вибір серед запасних, і ці виконавці швидкісні й технічні.


- Однак, Шовковський міг спробувати все-таки випустити, окрім Ярмоленка, ще когось. Я маю на увазі більш ранні заміни, ніж ті, які були зроблені на 77-й і 88-й хвилинах…

- Можна було раніше кинути в бій Пономаренка. Чому його? Бо це був, по суті, єдиний форвард на заміну. Безумовно, потрібно було підсилювати атакуючу групу "Динамо", але вийшов той же Шепелев і розчинився на полі…


- Чому після перерви так змінилась гра "Шахтаря"? "Гірники" вирішили включити режим максимального раціоналізму?

- На старті, вже до 5-ї хвилини, "Шахтар" зробив три небезпечних удари по воротах "Динамо". "Гірники" почали дуже активно. Погоджуюсь, що тактика команди Пушича в другому таймі була дещо ризикованою. Могли статися неприємності для "Шахтаря", особливо після ударів Бражка, і особливо у відрізок з 65-ї до 75-ї хвилини. Думаю, що тренерської настанови сідати в такий низький захисний блок не було. Саме "Динамо" примусило "гірників" так грати. Хочу виділити відмінну роботу арбітра, який не піддавався на провокації і давав обидвом командам можливість грати.


- Кого можете виділити у складі "Шахтаря"?

- Перш за все, Судакова, який фактично всю гру своєї команди вів, і в цілому виконав значний об’єм роботи. Відзначу також Кевіна – він дуже якісно відпрацював на фланзі, створивши чимало проблем динамівцям.


- У складі "Динамо" хтось заслужив на відзнаку?

- В позитивному сенсі можу виділити двох – Бражка, який відіграв на більш-менш пристойному рівні, і Ярмоленка, який зміг внести злам в перебіг подій на полі.


Більшого я очікував від Шапаренка, і від Ваната – він, як мені здається, трохи перегорів, дуже нервував, можливо тому, що суперники не давали йому простору, і він не міг включити свою швидкість.


- Чи можна сказати, що результат класико – це саме тренерська поразка Олександра Шовковського?

- В першому таймі задумки наставника "Динамо" не спрацювали. До речі, я ще не згадав про те, як буквально з перших хвилин пропав на полі Волошин, вихід якого в "старті" був тренерським рішенням Шовковського, який потім все зрозумів і випустив Ярмоленка. А от "Шахтар" грамотно провів обидва тайми – так, по-різному, але ефективно. Так що це тренерська перемога – Маріно Пушича.


- Золота інтрига в УПЛ померла на два тури до фінішу…

- Жаль, звичайно. Для всіх нейтральних вболівальників було б цікаво, якби перемогло "Динамо". Однак, "біло-сині" самі винні. "Динамо" у битві за чемпіонство не можна було втрачати бали в таких матчах, як з "Вересом" і з ЛНЗ. Зараз і розклад був би іншим… В цілому, зазначу, тріумф "Шахтаря" в чемпіонаті України цілком заслужений і закономірний. "Гірники" пройшли дистанцію більш рівно, особливо на фініші.