4 мая 2024 09:05

Александр БАБИЧ: "Кабаеву требовалась поддержка, а Андриевский пришел в "Черноморец" не очень функционально развитым"

Відомий український тренер Олександр Бабич розповів про своїх колишніх підопічних, які зараз грають у "Динамо".


- У Чорноморці, як ми вже згадували, ви працювали з Владиславом Кабаєвим і Олександром Андрієвським. Бачили в них уже тоді потенціал дорости до київського Динамо?

- Кабаєва я ще знав із команди до 19. Хлопець Влад талановитий і це було видно відразу, він виділявся. Але була проблема, що він набере форму, а потім мікротравма. Перехідний період – він дуже часто травмувався. Через проблеми зі здоров'ям був момент, що він поникнув і йому потрібна була підтримка. Ми з командою підтримали його, а потім, коли мені довірили першу команду Чорноморця, то Владислав став у мене поступово грати.


Акцент був зроблений на пошуку гравців до 25 років, і коли ми почали моніторити весь цей ринок, то побачили, що є таланти, але які не встигли ще себе розкрити. Андрієвський грав за Гірник-Спорт Жабченка. Я їздив на одну гру, потім на другу – і ті якості, що я побачив, мені сподобалися. Нам якраз потрібен був гравець із хорошим ударом лівою. Може, він не дуже був функціонально розвинений, але в плані інтелекту і роботи з м'ячем став гравцем, якого нам у центр поля і не вистачало. Саша прийшов, допоміг нам і собі.


- Спілкуєтеся зараз?

- Тільки вітаємо один одного зі святами. Хлопці мене сильно не напружують, я їх. А привітання - це повага, і я завжди намагаюся привітати, і вони. Адже стосунки залишаються. Хтось зміг заграти, а хтось - ні, але завжди потрібно залишатися людиною. У мене правило, що якщо я не розраховую на футболіста, то потрібно правильно і чесно розлучитися. Тож думаю, що можу подивитися всім гравцям, з якими працював, чесно в очі.


- Кабаєв в одному з інтерв'ю розповідав, як ви на прикладі роботи Дієго Сімеоне в мадридському Атлетіко пояснювали тактику на гру. Було таке?

- Так, було. Я можу сказати, що Сімеоне – мій приклад щодо самовіддачі та самопожертви на результат, гри в обороні. Ми показували, як люди відпрацьовують, навіть нападники, закриваються, вибігають. Я і зараз показую деякі моменти, які сподобалися. Це нормально, щоб було сприйняття картинки і в тренувальному процесі. І це все працює. Зараз така молодь, якій потрібно показувати на прикладі зірок, щоб їх включити в гру. Зараз така тенденція, я помітив, що взагалі не багато футболістів дивляться футбол. Тому показували і Сімеоне, і Клоппа, коли він у Борусії (Дортмунд) працював. І це давало результати.


- Ще в якихось тренерів щось перейняли? Чи впроваджували якусь тактику від когось?

- Мій ідеальний стиль - це робота в захисті Атлетіко Дієго Сімеоне. Емоції, самовіддача, ставлення, результат. Атакувальна гра - це Юрген Клопп і його харизма, закріпаченість у побуті, створення правильного мікроклімату на базі Ліверпуля. Мені це подобається й імпонує. Якщо бачу щось цікаве, то намагаюся записати і проаналізувати. Але потрібно розуміти, що не все можна перенести у свій футбол, через те, що інший рівень футболістів. Але якісь моменти працюють, це 100%.