20 травня 2024 09:03

Маріно Пушич – про повітряні тривоги в Україні: "Треба ще раз переглянути питання про місце проведення матчів, бо це не добре для футболу загалом"

Наставник "Шахтаря" Маріно Пушич прокоментував нічию у матчі із СК "Дніпро-1".

- Було багато повітряних тривог. Як це вами сприймалося і чи немає після цього якогось побоювання щодо подальшої роботи в Україні?

– Сьогодні справа була не у грі. Скажу так, бо коли тобі доводиться грати в таких умовах, це, безперечно, дуже важко для обох команд. Хочу відзначити, що я дуже пишаюся своїми гравцями, що виходять сьогодні, тому що ми вже оформили дубль, провели фантастичну єврокампанію і все одно виконали свій футбольний обов'язок, що нам вдалося досить добре. Але це не про гру, зовсім немає сенсу говорити про гру. Обставини важкі для всіх нас, і ми маємо радіти можливості грати у футбол, але коли ми вже граємо, було б краще не мати перерв, бо такі тривалі матчі дуже складно для всіх. І це, звісно, не дуже добре впливає на футбол.


Я думаю, що корисно б обдумати те, за яких умов доводиться грати, якщо зараз, на жаль, така ситуація. Треба ще раз переглянути питання про місце проведення матчів, бо це не добре для футболу загалом, гадаю, всі це розуміють і погоджуються.


Але я маю ще раз похвалити обидві команди за таку тривалу гру, за спроби перемогти і конкурувати одна з одною. Тому похвала обом командам і велика похвала моїм гравцям, які вже добилися, але все одно боролися, щоб перемогти в цій грі за таких обставин.


Велику повагу їм, а також суперникам їм теж доводилося грати в таких же умовах. Тому повага до футболістів і, звичайно, до всіх тренерів. І я сподіваюся, що Федерація знайде вирішення цього питання: можливо, потрібно грати в областях, де не так багато тривог, бо скажу ще раз: майже неможливо вимагати від гравців показувати результат за таких умов.


– «Дніпро-1» має важке фінансове становище, і чи ви розглядаєте когось із гравців дніпрян для посилення своєї команди?


– Я не знаю про їхню ситуацію, мені шкода, якщо це так. Коли клуб має фінансові проблеми, це завжди дуже важко для гравців і працівників. Звичайно, ми теж займаємося вирішенням питань наступного року на трансферному ринку, але я ще не знаю, чи це стосуватиметься гравців «Дніпра-1».


– В АПЛ зараз розглядатиметься питання про доцільність VAR. Як ви ставитеся до цієї системи і не вважаєте, що краще скасувати її використання?


– Ні, VAR – це дуже добре. Ми всі прагнемо більшої ясності та чесності у футболі, але технології не єдине рішення. Я вважаю, добре, що є VAR, але якщо у вас є VAR, рішення все одно ухвалює людина.

Це інтерпретація ситуації, тому результат не завжди є ідеальним, я це розумію. Я теж іноді не зовсім згоден з цією інтерпретацією, але, на мою думку, мати VAR – це дуже добре, система в будь-якому випадку допомагає повторно переглядати епізоди. Але повторюся: це версія арбітра, тільки тепер вони справді можуть побачити деталі у повільній зйомці.


Але маю сказати дещо про VAR: було б корисніше, якби у VAR був задіяний хтось, хто дійсно розуміє ситуацію на полі, бо якщо зупинити роботу VAR у якийсь момент, епізод може виглядати жахливо, але якщо ти справді розумієш ситуацію, переглядаєш ще раз, то бачиш, що немає такої великої проблеми. Я думаю, це корисна система, це інтерпретація, і я сподіваюся, що в майбутньому вона буде більш чіткою та кращою. Тому я нормально ставлюся до VAR.


І мені хотілося б мати систему визначення гола, якщо це можливо, щоб бачити, чи вийшов м'яч за лінію, чи був гол і т.д. Гадаю, всі ці речі допомагають футболу бути прозорою грою. І скажу вам одну річ, яку мені хотілося мати – це повністю чіткий ігровий час, щоб не було більше затримок, затягування часу, довгих очікувань. Ні, стовідсотково чіткий ігровий час – 45 або 40 хвилин, не важливо, це також дуже допомогло б футболу. Тому, сподіваюся, це буде наступний крок для футболу у майбутньому.

- Що ви думаєте про нову систему проведення групового етапу Ліги чемпіонів з наступного сезону?


– Це для мене як суперліга, як нововведення. Це дає можливість провести більше матчів у Лізі чемпіонів, що добре для клубів. Я, звичайно, не згоден із системою, тому що в одній лізі об'єднано п'ять Ліг чемпіонів. Гаразд, я розумію, що це для ефективності, але я не знаю, як до цього ставитися. Приємно мати більше матчів, але треба ще побачити, як це працюватиме, а це можна дізнатися лише після проведення сезону, потім стане зрозумілим», – сказав Пушич.