13 травня 2024 16:39

Леонід БУРЯК: "Моя мрія – чемпіонство "Динамо" та третя зірка на клубній емблемі"

Легендарний футболіст київського «Динамо», який здобув найбільші перемоги під керівництвом Валерія Лобановського, віддав данину пам’яті великого наставника.


- Дуже важливо, що про Валерія Васильовича пам’ятають, щороку в цей день біля монументу збираються люди. Приємно, що керівництво «Динамо» робить все задля того, аби сьогоднішня дата була священною.


Це була людина, яка випереджала свій час. Вважаю, що у той футбол, який він прагнув бачити у виконанні «Динамо», зараз грає сучасна команда. Звісно, нам зараз не вистачає його мудрих порад, тактичних замислів. І Україна, і футбольний клуб «Динамо» у його особі втратили тренера, який до нестями любив цей клуб, це місто. Все, що він та його команда робили у ті часи, було від душі, щиро. Що стосується мотивації, це були копійки – ми грали за честь України, «Динамо».


Моя мрія – аби «Динамо» якнайшвидше здобуло чергове чемпіонство, і тоді над емблемою клубу з’явиться третя зірка за 30 чемпіонських титулів.


- Яка з безсмертних цитат Валерія Васильовича вам найбільше запам’яталася?


- Це була людина, яку найменше цікавило видовище, на першому місці для нього завжди була перемога. Він говорив, що гра забувається, а результат залишається в історії.


Свого часу ми протягом трьох-чотирьох з клубом та збірною їздили тренуватися на базу збірної Італії. Так от, всі відомі італійські спеціалісти, які зараз працюють тренерами, а також спеціалісти з інших країн, приходили на наші тренування, робили нотатки та ставилися до Валерія Васильовича з великою повагою.


- Нинішній наставник «Динамо» Олександр Шовковський також грав під керівництвом Валерія Лобановського. Його філософія у чомусь подібна до філософії Метра?


- Багато хто з його учнів, і я в тому числі, тренували київське «Динамо». Не все вийшло так, як хотілося. На мою думку, «Динамо» зараз у пошуку. Так, зараз немає змоги запрошувати закордонних футболістів, які могли би посилити команду. Не тому, що ми не хочемо, а тому що зараз такий час. Треба набратися терпіння та чекати перемог, адже у нас хороші українські футболісти.


Я свою мрію вже озвучив, сподіваюся, що вона втілиться у життя якомога швидше – чемпіонство та третя зірка на емблемі «Динамо».