26 березня 2024 20:08

Олег САЛЕНКО: "Проти Ісландії потрібно катати м'яч"

Колишній форвард «Динамо» Київ Олег Саленко поділився очікуваннями від матчу фіналу плей-офф відбору на Євро-2024 Україна – Ісландія (26 березня, 21:45):


– Якою вийде гра з ісландцями, який футбол ми побачимо?
– Ісландія буде грати подачами, будуть постійно закидати м'яч у штрафний майданчик. Нам необхідно взяти гру під свій контроль. У нас є для цього хлопці, які грають за кордоном і можуть посилити гру. Якщо не візьмуть гру під себе, тоді буде важкувато. Проти них треба катати м'яч. Вони грають у дальні передачі, навали на ворота і боротьба. І все. А за таких обставин може статися що завгодно. Ребров це розуміє. Треба хоча б хвилин десять потримати м'яч у себе, щоб суперник набігався.


– На яких аспектах гри варто зосереджувати увагу українським футболістам?
– Основа – це два центральні захисники. Вони начебто і є, але не до кінця виконують свої функції. У центрі поля в нас у збірній є гравці, які підіграють іншим, а які забирають м'яч – таких немає. Тарас Степаненко – футболіст, який руйнує все. Він необхідний цій збірній. Іншого поки що немає на його місце. Бражко любить більше грати на атаку. Середину він не може вичистити так, як це вміє Степаненко. У перспективі Володимир може замінити Тараса, але поки що це тільки перспектива. Я матчі дивлюся з друзями Олександром Заваровим і Володимиром Безсоновим і прийшли до такої думки, що тут шанси 50 на 50. Збірна України U-19 так само грає цього дня зі швейцарцями за вихід на Євро. Тож в один день можуть вийти дві збірні на чемпіонат Європи. Я сподіваюся, що це вийде. Тому що країні, яка воює – це важливо. Це знак того, що люди тут не зламалися.


– За складом збірна України дорожча в п'ять разів за вікінгів. У нас багато гравців із досвідом, у суперника таких значно менше. Що буде, якщо ми програємо?
– Ну це нічого не означає. Ісландія за останні два роки вклала серйозний внесок у розвиток футболу і побудувала 20 полів. Ось вам таке. Маленька країна вкладає стільки грошей у спорт. У нас поки що це неможливо. Різниця тут велика. Наші гранди не можуть утримати топових гравців із таким рівнем чемпіонату через війну. Зараз навіть у U-19 дивляться, коли і кого куди віддати. А що буде, якщо програємо? Нічого. Будемо чекати наступного шансу. Більше нічого не буде. Реброва не приберуть. Зараз і син Шевченка дебютував за U-19. Треба буде тоді створювати з початку команду і розраховувати на нові сили. Але я не хочу думати про погані варіанти. Сподіваюся, що вони вийдуть.