21 березня 2024 19:28

Федецький - про матч-відповідь плей-офф за вихід на Євро-2016 проти Словенії: "Я тоді практично не міг спати. Преса нагнітає, що Україна не пройшла 5 плей-офф"

Колишній захисник збірної України Артем Федецький в інтерв’ю Tribuna.com поділився спогадами про єдиний успішний плей-оф національної команди, коли вона у 2015 році за сумою двох матчів обіграла Словенію (3:1) і вийшла на Євро-2016.


«Напевно, за всю футбольну кар'єру це такий дуплет матчів, що в мене вперше був такий приємний мандраж. Перший матч грали в рідному Львові. Багато своїх футбольних років там провів і знав підтримку публіки. Це було шикарно, що гра проходила у Львові.


Після першого матчу ми виграли 2:0, можливо, могли перемагати й більше, але десь трошки все одно нервозність була перед матчем-відповіддю.


Одразу після матчу ми вилетіли на Словенію. Якщо брати в плані психології та емоцій, то це було безпосередньо в матчі-відповіді. Між матчами було 2-3 дні. Я тоді практично не міг спати. Преса нагнітає, що Україна не пройшла 5 плей-оф, в одному з яких була Словенія. Там пропустили, там словенці зрівняли. Я маю на увазі, коли Шовковському з центру поля забили. Потім матч у снігу в Києві. І знову Словенія, і стадіон в Мариборі фартовий для них, бо вони там жодного разу не програвали. Нервозність була аж доти, поки ми не пройшли.


Було їх дуже багато (провокацій у матчі в Словенії – прим.), починаючи з перших хвилин матчу. Тому матч був емоційно доволі потужний. Розумію, що можливо не такий яскравий, бо збірна такі матчі завжди грала на характері, на емоціях, була командою бійців на футбольному полі. А тут психологічно було не просто.


У нас була чітка ціль – це потрапляння на Євро, і ми зобов'язані були проходити Словенію. Звичайно, ми по складу були цікавіші, ми по грі були цікавіші. У нас підбір футболістів. У нас просто вибору не було. Команди, які слабші, десь намагаються грати на таких моментах, щоб десь того чи іншого гравця вивести з психологічної рівноваги. Десь наступити на стандартах, десь вщипнути чи щось сказати, десь провокувати і щось там плюнути.


Треба бути в першу чергу професіоналом і робити свою справу, а потім тихенько після матчу хай дивляться на табло, які рахунки, хто куди поїхав, хто залишився вдома. Я зараз про це так говорю, але, повірте, в грі, знаючи свій запальний характер, то доволі непросто. Але, думаю, ми з цим впорались.

Після першої гри 2:0 було зрозуміло, що втратити такий шанс ми не маємо права.У матчі-відповіді, була тяжка гра, емоційна, бо на кону була путівка на Євро. Історія була не на боці України. У тому плані, що ми ніколи не проходили через стикові ігри, але все ж в кінці гри вдалося забити той гол у відповідь, зрівняти рахунок на останніх хвилинах. І вже було зрозуміло – ми на Євро.


Це було щось! Весь емоційний тягар було знято. От емоції до матчу – це нервозність, переживання, налаштування і підготовка. Все дається в знаки в психологічному плані.


Але от це психологічне розвантаження після матчу. Тим паче, що ми забили на останній хвилини і здобули той результат, який нам був потрібен – це путівка на фінальну частину Євро у Франції. Досі згадуєш ті емоції так, ніби це було вчора», - сказав Федецький.