16 березня 2024 14:38

Валерій КРИВЕНЦОВ: "Згідно зі схемою Реброва, позиція, на якій грає Бражко, визначальна"

Збірна України почала підготовку в іспанському місті Марбелья до матчу плей-оф відбору Євро-2024 проти Боснії і Герцеговини, який відбудеться 21 березня (початок – о 21:45). В Іспанії наша національна команда працюватиме до 19-го числа, коли вирушить до місця проведення поєдинку. Поділитися очікуваннями від майбутнього протистояння зі збірною Боснії і Герцеговини Footboom попросив екс-гравця збірної України Валерія Кривенцова.


"Марбелья - це важливо"


- Цей іспанський збір дуже важливий для "синьо-жовтих", - зазначив Кривенцов. – Команда давно не збиралася, і всім потрібно, образно кажучи, згадати один одного – емоції, спілкування, ігрові зв’язки, вимоги Сергія Реброва, тактичні моменти. Попереду дуже відповідальний матч і зараз кожна деталь, кожна дрібниця – важлива, як ніколи.

- Футболісти з УПЛ прибули на збір відразу, а от легіонери приєднуються поступово. Найпізніше приїде Михайло Мудрик - фактично за добу до переміщення команди в Боснію…

- Михайло не може прибути раніше через офіційні матчі "Челсі" в ці дні, тому він з’явиться у тренувальному таборі збірної в Марбельї 17 березня. Нічого страшного, тренери на нього глянуть, поспілкуються, перевірять його кондиції, адже Мудрик давно не грав повноцінні 90 хвилин.

"Шанс Бражка"


- В одному поєдинку на виліт дуже важливим буде досвід і майстерність наших футболістів, які виступають в таких сильних лігах, як АПЛ, чемпіонати Іспанії та Італії. Чий стан викликає наразі найбільшу тривогу?

- Вищезгаданого Мудрика. Михайло, на жаль, як я вже зазначив, не має повноцінної ігрової практики. Окрім того, дуже засмутила, звичайно, травма Циганкова. Не знаю, чи ризикне наш тренерський штаб поставити Віктора на такий важкий поєдинок, який очікується в Боснії. Пошкодження можна й посилити… Щодо інших легіонерів, то вони грають, перебувають в основній обоймі своїх клубів, в тому числі й Зінченко, який, сподіваюсь, встигне набрати потрібні кондиції до 21 березня.

- Відсутність досвідчених гравців – Степаненка і Ярмоленка значно послабить збірну України?

- У футболі незамінних немає. Звичайно, їх досвід і впевненість не завадили б зараз національній команді. Однак, шанс проявити себе в збірній України отримав інший талановитий гравець – Бражко. Він на дуже хорошому рівні провів весь минулий рік, закріпився в основі київського "Динамо", і отримав досвід гри на міжнародній арені. Згідно тактичної схеми Сергія Реброва, позиція, де грає Бражко, визначальна, тому й сподівання на нього великі. Звичайно, досвід важливий, але важливо також поставити на гру здорових і фізично готових виконавців.

"У Реброва в двох ланках є вибір"


- Хто, на вашу думку, буде захищати ворота збірної України в матчі відбору Євро-2024?

- В національній команді є тренер воротарів. У нього дуже важлива робота, в ході якої необхідно не тільки поговорити з кожним нашим голкіпером, а ще й побачити їх стан, як вони реагують у ході занять, і так далі. А хто буде грати у воротах – Трубін, Бущан, чи Лунін, - вирішать, це не проблема. Головне, що є вибір.

- Хто з форвардів за стилем гри більше підходить для того, щоб протистояти боснійському захисту?

- Думаю, що всі, - і Ванат, і Яремчук, і Довбик із Сіканом. Оборона команди залежить від якісної і специфічної гри центрфорварда, який повинен направляти атаку, заганяти суперника. Всі наші нападники вміють і здатні це робити. Тому в атаці, як і серед голкіперів, у Сергія Реброва є хороший вибір.

"Важкі перші хвилини..."


- Що скажете про нашого суперника – збірну Боснії і Герцеговини?

- Там є значна кількість кваліфікованих виконавців, які виступають в сильних європейських чемпіонатах. Балканські футболісти – всі з характером, всі вміють грати в силовий футбол, у них дуже важлива самовіддача. Матч буде нервовим, і до цього нашим хлопцям потрібно готуватися. На Балканах вболівальники завжди забезпечували шалену підтримку своїм командам. Впевнений, боснійці захочуть задавити збірну України з перших хвилин. "Синьо-жовтим" потрібно бути дуже уважними на початку кожного з таймів. Важливо, не лякатися суперника, і раціонально використовувати свої гольові моменти, які в плей-оф на вагу золота.

- На якій результат очікуєте?

- Чекаємо, звичайно, тільки на успіх збірної України. Однак, потрібно розуміти, що на такому рівні, у відборі на Євро, слабких опонентів немає. Я би поставив на мінімальну перемогу нашої національної команди.


Фото - ФК "Металiст 1925"