9 березня 2024 10:11

Делегат УАФ: "Оболонь" була оштрафована не за участь військового в передматчевих заходах, а за затримку початку гри та організаційні проблеми зі зчитуванням квитків"

Делегат УАФ Юрій Нестрига, який працював на матчі 18-го туру УПЛ «Оболонь» – «Чорноморець» (1:1), поділився думками щодо отриманого обома командами штрафу за несвоєчасний початок гри.


- Пане Юрію, чи ознайомилися ви з позицією «Оболоні» щодо накладеного на клуб штрафу?


- Пан Резніченко маніпулює ситуацією. У моєму рапорті чітко зазначено суть порушення – клубом-господарем не передбачено час для символічного удару військовослужбовця. І на передматчевій нараді я про це наголошував. Мені було надано зворотній відлік, що передує матчу. У передматчевих заходах, до яких належить процедура символічного удару, в дужках було вказано, що такий удар може бути.

На цій нараді ми відвели доволі багато часу вказаному питанню. Серед присутніх був представник офіційного транслятора/мовника – він теж підтримав цей момент. Як показує практика ще з початку сезону, всі матчі відбуваються з великим запізненням. Нормою стало те, що матчі розпочинають із затримкою понад три хвилини.

Взимку в УПЛ з'явився офіційний мовник, який транслює тепер на кабельні мережі і на ОТТ-платформи. Якщо для ОТТ-платформ такі затримки не надто принципові, то для кабельних мереж кожна секунда має важливе значення, адже існують часові слоти і чітко сформована сітка трансляцій.

На нараді я наголосив: «Зверніть увагу – традиційно виникає таке запізнення». Вже по наданому зворотному відліку я побачив, що ми не вписуємося. І це за умови, що не було однозначності у тому, чи буде символічний удар військового.


Пізніше запитую представників клубу: «Буде удар?» Відповідають: «Не знаємо. Можливо, буде». Вихід військового на поле, удар, його повернення – це все речі, які мають бути враховані у зворотній відлік. Сюди також належить вихід команд з підтрибунних приміщень, фотографування, шикування, виконання гімнів, хвилина мовчання.


Що відбувається по факту? Як делегат матчу, я бачу і фіксую – футболісти «Оболоні» виходять вчасно, прозвучав свисток арбітра. Отже, затримується «Чорноморець». Я зафіксував – на дві хвилини. Усі подальші процедури йдуть із затримкою – неправильно розрахований час. Вишикувалися команди до фотографій – це ще зайвих 30 секунд. Усе це набігає.


Я маю максимальну пошану до військовослужбовця, жодні запитання навіть не можуть виникати. Не розумію, для чого ці маніпуляції і протиставляння. Поєдинок мав розпочатися о 15:30, а символічний удар виконувався о 15:32.


Той, хто формував зворотній відлік, не розуміє, що kick-off, тобто введення м'яча у гру, виконується не військовослужбовцем. Це один із передматчевих заходів, які треба було включити у всі ці процедури. Тому гра розпочалася із запізненням у майже чотири хвилини. Я округлив час у меншу сторону і про всяк випадок зробив фотографію табло – там відображається таймер відліку часу і годинник. Висновки робіть самі.


Я прочитав інтерв'ю Резніченка. У ньому йдеться, нібито я оштрафував «Оболонь». Делегати нікого не штрафують. Це робить КДК, орган футбольного правосуддя. Я просто зафіксував два порушення. Їх було більше, але щодо інших я конструктивно пояснював, як їх виправити. Перше зафіксоване порушення – затримка із виходом команд на поле, про що ми говорили. Другий момент – проблеми з роботою застосунку для зчитування квитків.


Футбольний клуб «Оболонь» був оштрафований не за участь військового в передматчевих заходах, а за затримку початку гри та організаційні проблеми зі зчитуванням квитків. Складається враження, що делегат проти військового. Це просто якийсь абсурд. Яким чином фіксація того, що матч розпочався із запізненням, можна трактувати, як протиставлення делегата та військового? Це верх цинізму, - сказав Нестрига.