4 березня 2024 20:37

Арбітр помилився? Журналіст проаналізував скандальний гол "Шахтаря" у ворота "Кривбаса"

Ігор Циганик у ефірі програми Циганик LIVE розібрав другий гол Шахтаря у матчі з Кривбасом, який викликав шалений резонанс. Тоді гірники швидко розіграли штрафний та забили, коли Зубков лежав на газоні, до якого підійшли гравці Кривбаса, щоби допомогти. Журналіст наголосив, як на людському аспекті (фейр-плей) так і на діях арбітра в даному епізоді:


"Шахтар – Кривбас. Шахтар забиває першим. Чистий гол. Класно, Конопля, усе здорово. Дуже здорово відігрується Кривбас і потім стається другий гол Шахтаря. Я вірю у те, що Шахтар напевно є найповажнішим клубом Східної Європи. Усюди, де можна у них написано слово respect – повага. Я розберу цей епізод у двох аспектах. Спочатку, з точки зору людської. Йде боротьба, падає футболіст на газон і лежить, гравець твоєї команди. Тобто він таким чином відволікає увагу. Але ж є повага, може там у нього щось сталося, плече. Ніхто навіть не подумав прийти і подивитися, чи все гаразд.

Підійшли футболісти суперника підіймати і запитувати, чи все гаразд. За цей час йде передача, усі зупинилися, дивляться на арбітра і забивається гол. І рефері у цей момент, якщо ви побачили, готовий був свиснути зупинку гри, але побачив, що атака перспективна в Шахтаря, але передумав, а потім показав на центр. А як же ж свій футболіст? Чи вам ті 40 мільйонів уже просто всі очі забивають? Якась повага має бути, хоча би до свого партнера. Повага до суперника, який прийшов допомогти твоєму партнеру. Я ось зараз питання до Криськіва. Твоєму партнеру підійшов подати руку і підняти його, не своєму футболісту. Я розумію, що хочеться забити, іншого варіанту немає, рахунок 1:1 і ми розуміємо, що можуть і не виграти в Кривбаса, бо справді дуже сильна гра і цікаве протистояння могло би бути.

Я коли почав про це говорити, мені почали закидувати, що вони забили чистий м’яч за правилами. Правда, за правилами жодних претензій, можливо, зараз ми ще розберемося. Але припустімо. Адріано Норшеланну забив чистий м’яч, за правилами. Ви пам’ятаєте, який був скандал? Як нам всім було соромно за те, що це зробила українська команда. Ви пам’ятаєте, яке тоді було рішення УЄФА? Дискваліфікувати Луїса Адріано на одну гру. І пояснення було дуже просте: Дисциплінарні правила УЄФА 5 стаття Загальні принципи поведінки. І за це Луїс Адріано отримав дискваліфікацію, хоча забив чистий м’яч. Тому що є фейр-плей, є респект, є чесна гра, є повага.

Тепер відкладаємо цей момент і говоримо про поведінку судді. Приблизно такої самої точки. Чому? Бо має бути збережена об’єктивність процесу. Йде порушення правил, футболіст лежить. Ви знаєте, що є рекомендації в арбітрів, що якщо гравець лежить на газоні після свистка, який сигналізував про штрафний, то далі ти маєш піти і пересвідчитися, чи в футболіста усе гаразд і лише тоді поновити гру. Є такі рекомендації. У момент початку епізоду Криськіва, Зубков був на газоні. І це не найголовніше. Найголовніше! Є чітко прописано в правилах, що вводити м’яч у гру треба з місця, де відбулося порушення правил. Метрів 5 від місця порушення розпочав гольову атаку Криськів. Метрів 5! Це вже було у безпосередній близькості до воріт Кривбаса. На що арбітр повинен був звернути увагу, свиснути, зупинити і сказати, що з цього місця треба вводити, щоби забезпечити об’єктивність епізоду.

Ви ще раз передивіться цей епізод. Балакін, коли починає Криськів, він уже готовий свиснути, він дивиться, потім оцінив ситуацію, що у Шахтаря перспективна атака, хай забивають і показав на центр поля. Це арбітр, який обслуговує матчі Ліги чемпіонів. Усе, 2:1 по тій грі, яка була у Кривбаса було зрозуміло, що вони навряд чи зможуть відігратися другий раз. Бо їм зручніше грати від оборони" - сказав Циганик.