27 лютого 2024 15:42
1

Микола МОРОЗЮК: "Вчитися грати в футбол ми почали з приходом Шевченка. Перед цим – боротьба, обороняємося, терпимо"

Колишній захисник «Динамо» Микола Морозюк порівняв свої враження від перебування у збірній України за часів тренерів Михайла Фоменка та Андрія Шевченка.

– Моя особиста думка: вчитися грати в футбол ми почали з приходом Шевченка. А ось це все – це було… Боротьба, підбір, бігти за спину, обороняємося, терпимо – ми виростали на цьому. Терпимо, контратака, вибігаємо. Якщо ти програв боротьбу – то це вже…

Шевченко прийшов – почав міняти все кардинально. Почав вчити грати в футбол, щоб ми грали в європейський футбол і так далі.


І от ми тоді на цих жилах… В принципі, були за пів кроку від чемпіонату світу, програли французам. З нереальної групи вийшли.


Фоменко як людина… Він мені був настільки добрий, якийсь такий щирий. Але ми збиралися, якась там теорія. Тренер починає говорити, а ми, знаєш (хапається руками за голову – прим.).


Слава Шевчук дуже класно жартував на рахунок них: «А коли ви з Югославією грали, ви такі моменти використовували?» Він умів так точечно десь пройтися. І вони теж кайфували, згадували свої моменти.


Але в плані футболу, коли дивишся якусь «Барселону»… До речі, і вони вмикали. Боже, ну це маячня трохи. Не хочеться навіть це згадувати.


– Ви грали самі по суті, за великим рахунком? Самі знали, що робити?


– Так. Пацани виходили, просто билися. Ну от, як вміємо, так і граємо. Звичайно, якісь речі базові просто тобі дають. Будь-хто, хто дивився футбол, може розказати: як кутові подаємо, як де хто стоїть. Наче, тобі пояснюють, але це примітивні звичайні речі. А в футбол як грати будемо?


Але це не тільки у збірній. В Україні, в принципі, це взагалі широке таке поняття було. Боротьба, терпимо, то, то, то. Це вже зараз якось починається – першим номером, щось там розігрується, – сказав Морозюк.

Дуже дуже вірні думки озвучені.