27 лютого 2024 14:34

Микола Морозюк – про Красаву: "Якби таких росіян було більше, то, думаю, ніколи в житті таких подій не було б зараз в Україні"

Колишній захисник «Динамо» Микола Морозюк розповів, чому він у 2022 році перейшов у кіпрський клуб, власником якого є російський блогер Євген Савін, також відомий як Красава.


– Я був на той час в Туреччині з сім’єю. Якраз це перші місяці війни. Трошки було важко взагалі зрозуміти, як, що і до чого. Ми проживали в Туреччині, в мене було в планах знайти якийсь непоганий варіант продовження в Туреччині.

– Ти розірвав уже на той момент контракт з «Чорноморцем»?


– У мене був контракт, але я, в принципі, не розраховував повертатися. Якщо взяти так в загальному – це тільки по сімейних обставинах, тому що я не міг повернутися сам, з сім’єю – це взагалі категорично ні.


З командою в Туреччині в мене не складається. Те, що я хотів, не було, тому що я легіонер. Там якраз дуже жорсткі ліміти були в цих сезонах.


І все, я розумію, що з футболом, напевно, вже буду підв’язувати. І тут ми вирішуємо країну, де ми можемо жити. Тобто, Туреччина нам взагалі не підходить, і ми шукаємо.

І тут якраз в цей момент з'являються Панков і Женя Савін. Ми зв’язалися, я полетів на Кіпр з ними зустрітися. Я хотів взагалі зрозуміти. За Савіним я просто дуже багато років слідкував як за блогером, мені було цікаво. Але особисто з ним я не був у якихось там близьких відносинах.

Я прилетів, почав розпитувати, дізнаватися, хто, як і що. Тому що в мене було, так само, як, напевно, і в кожного з нас, ставлення до будь-якого росіянина.


І протягом 4 днів я зрозумів, це особисто мій висновок, що це, напевно, той росіянин, завдяки яким… Якщо б таких росіян було більше, то, я думаю, ніколи в житті таких подій не відбувалося б зараз в нашій країні.


– Був хтось з твого оточення, хто тебе відмовляв? Ти з Червонограда Львівської області, у тебе там сім’я. Хтось казав, що не варто?


– Ні, з моєї родини не було. З оточення просто запитували, як , що. Але я скажу так: ви знайомі з ним особисто? Просто якщо б ви були особисто знайомі – ви би просто зрозуміли, про що людина взагалі, його відношення.


Коли він робив це відео, його попереджали наперед, що його чекає. Тобто це його свідомий був вибір, він завчасно вивіз сім’ю і так далі. Тобто наслідки йому розписали наперед: якщо ти випускаєш це відео – не буде цього, цього, цього, і ти будеш як втікач, – сказав Морозюк.


ФК «Красава» раніше виступав у третьому за рангом російському дивізіоні. Євген Савін на своєму ютуб-каналі опублікував випуск з українськими футболістами, де вони розповідали про російську агресію. Сам Савін також заявив, що Росія почала війну проти України. Після цього він переїхав до Кіпру, а його клуб почав виступи у місцевому другому дивізіоні.