5 лютого 2024 16:42

"Ще рік, від сили 1,5 року часу, щоб "Динамо" отримало за нього серйозну пропозицію". Журналіст - про перспективи Шапаренка

Коментатор Віктор Вацко висловився про перспективи півзахисника «Динамо» Микола Шапаренка.


«До серйозної травми в матчі з «Фенербахче» для мене Шапаренко був трансферною ціллю №1 для європейських клубів з УПЛ. У мене була така градація: Шапаренко – №1, Мудрик – №2, Забарний – №3. Знаєте, я не вірю, що цей клас і цей рівень може зникнути. Я вважаю, що воно або є, або немає.


Просто після травми хрестів Микола потрапив у кар’єрі, я так скажу, зону турбулентності. Перше коло цього чемпіонату для нього було змазане двома травмами, через які він опинився поза грою спочатку на два місяця, потім на місяць майже. Тобто Шапаренка в оптимальних кондиціях восени ми апріорі не могли побачити.


Зараз він працює на зборах як божевільний: в залі тренажерному, на полі. Набирає форму. У контрольних іграх, як і «Динамо» в цілому, не вразив. Це моя думка. Було помітно, що ніжки важкі, що моментами уникає боротьби, уникає контакти, береже себе. Це в жодному разі не критика з мого боку, тому що я вважаю, що це нормально з точки зору менталітету і психології. Через це треба пройти і це побороти.


Ще один момент. Я поки не візьмусь категорично про це говорити, але за трансляціями виглядало, що «Динамо» трішки тактично видозмінене в центрі поля. Якщо раніше ми звикли до гри в два опорних і одного футболіста під нападником, то зараз все трішки по-іншому виглядає. Як мені здається – один опорник і дві вісімки. Можливо, в цій зміні також є нюанс, бо Шапаренко завиблискував , коли Луческу почав ставити його другим опорним поруч зі Сидорчуком. Коли на Миколу було покладено функції розвитку атаки, коли опускався вглиб до захисників, там отримував м’яч, розвертався, розганяв атаки. Таку думку я розглядаю як один з аргументів.


З футбольної точки зору, Шапаренко в своїй найкращій формі – це футболіст, який суттєво переріс рівень чемпіонату України, це гравець рівня європейських топ-5 ліг. Я думаю, що зараз для нього настає період, так би мовити, моменту істини в кар’єрі. Йому зараз 25 років. Фактично, це період футбольного розквіту. У нього ще рік, від сили 1,5 року часу, щоб «Динамо» отримало за нього серйозну пропозицію від когось з європейських клубів. Тому що в 27-28 років за 15+ мільйонів років навряд чи хтось купить гравця з українським паспортом з УПЛ.


Дуже важливо, щоб «Динамо» грало в єврокубках. Дуже важливо, щоб Шапаренко знову потрапив у збірну і грав за неї. Для тактики Сергія Реброва за своїм про файлом, я вважаю, Шапаренко –ідеальний кандидат. Знову ж таки, коли він в хорошій формі. Я думаю, що сам Микола це розуміє. Я впевнений, що він хоче потрапити в хороший європейський чемпіонат і прекрасно розуміє, що саме для цього йому потрібно зробити особисто.


Я думаю, що в Шапаренка мотивація зараз зашкалює. Мотивація принести користь «Динамо» і в ідеалі чемпіонство виграти, мотивація повернутися в збірну, демонструючи при цьому футбол, який знову дозволить йому звернути на себе увагу скаутів європейських клубів», – сказав Вацко.