24 січня 2024 22:17

Спортивний адвокат розповів, чи загрожує "Ворсклі" виключення з УПЛ

Спортивний адвокат Ілля Скоропашкин розповів, чи загрожує полтавський «Ворсклі» виключення з УПЛ через вихід з колективних членів Асоціації футболу Полтавщини.


– Навіщо «Ворсклі» потрібно членство в Асоціації футболу Полтавської області?


– Для початку пояснимо, яка структура вітчизняного футболу. Українська асоціація футболу є громадським об’єднанням, членство в яких є добровільним. Кожен має право набувати членства або припиняти його виключно за власним бажанням. Так визначено Законом України «Про громадські об’єднання».


Структура УАФ побудована на колективному членстві обласних осередків, членами яких в свою чергу є професійні футбольні клуби. Отримуючи членство в регіональній асоціації футболу, футбольний клуб одночасно зобов’язується дотримуватись її регламентних норм та статуту, а також норм та статуту УАФ, УЄФА та ФІФА. Умовою допуску до змагань з футболу усіх рівнів є членство футбольного клубу в обласній асоціації футболу. Так визначено Регламентом з атестації футбольних клубів УПЛ.


Отримуючи право виступу у змаганнях вищого дивізіону, клуб також набуває членства в УПЛ і так само зобов’язується дотримуватись статутів та регламентних норм УПЛ, УАФ, УЄФА та ФІФА. Таким чином, членство в місцевій асоціації є формальним і необхідним лише на момент проходження атестації.


– Виходить, що якщо завтра була б атестація на наступний сезон, то «Ворскла» б її не змогла пройти?


– Так. Претендент на атестат має підтвердити членство в регіональній асоціації.


– Вихід «Ворскли» з регіональної асоцації якось може вплинути на команду в поточному сезоні УПЛ?


– Точно ні.


– Отже, наразі виступам «Ворскли» в УПЛ нічого не загрожує?


– Ні наразі, ні з часом. Але в тому випадку, якщо «Ворскла» зможе пред'явити довідку з регіональної асоціації в комітет атестації про своє членство. Якщо ж рішення про вихід із АФП спонтанне й про «тили» в клубі не потурбувалися, то можуть виникнути питання. Якщо раптом «Ворскла» на момент надання такої довідки не заручиться членством у якійсь із федерацій, можуть бути проблеми.