24 січня 2024 10:00

Олександр ХАЦКЕВИЧ: "Футбол із часів Лобановського сильно змінився, і тренувальний процес, який був у "Динамо", сьогодні виглядає інакше"

Колишній тренер "Динамо" Олександр Хацкевич в інтерв'ю польському виданню przegladsportowy.onet.pl розповів про київський клуб.


- Піком вашої кар'єри стала гра за київське "Динамо". Наприкінці 1990-х ви стали відкриттям Ліги чемпіонів. Ви виграли у «Барселони» та «Реала», це стало сенсацією для європейських уболівальників. Для вас також?


- У мене залишилися найкращі спогади про цей період: ми грали у півфіналі Ліги чемпіонів, але це не було сюрпризом, тому що таких результатів було досягнуто завдяки дуже завзятій праці. У нас була класна команда з такими гравцями, як Шевченко та Ребров. Для мешканців Європи це було сюрпризом, але ми вірили в себе і в те, що дуже старанно працюємо на тренуваннях.

- "Динамо" очолював відомий тренер Валерій Лобановський. Чи багато ви в нього навчилися?

- Так, звичайно, він був одним із найкращих тренерів Східної Європи, відомий у всьому світі, вигравав єврокубки. У нього навчився підходу до роботи.


- Чи впливають його методи на вас як на тренера?


- Футбол з того часу сильно змінився, і тренувальний процес, який був у «Динамо», сьогодні виглядає інакше, але, звісно, деякі футбольні засади не змінилися. Валерій Лобановський з його інтелектом та прагненням до результату сьогодні теж був би чудовим тренером.


- Ви також знаєте ще одного відомого діяча українського та світового футболу загалом Андрія Шевченка, ви грали з ним в одній команді, коли він був ще молодим нападником. Чи ви чекали, що він піде так далеко?


- Я грав із ним три роки в київському «Динамо», і було видно, що має великий талант і потенціал, а потім він це реалізував. Він поїхав на захід і показав, що футболіст зі Сходу, з України, може здобути визнання у всьому світі, що він може стати найкращим футболістом світу та бути поставленим у рівні умови із Зіданом чи Роналду. Проте в українців завжди були великі гравці, колись це були Блохін та Бєланов. Андрій Шевченко лише продовжив неймовірну історію українського футболу.

- Ви з ним спілкуєтеся?

- Востаннє ми бачилися під час матчу збірної України зі збірною Північної Македонії. Ми регулярно розмовляємо один з одним і вітаємо один одного з Днем Народження або Новим роком. На жаль, зараз ми не можемо бачитися так часто, як хотілося б.