24 січня 2024 09:32

Олександр ХАЦКЕВИЧ: "Україна почала дивитися у бік Західної Європи, а росіяни повернулися у 1980-ті, 1970-і, а може навіть у 1940-і роки"

Колишній тренер "Динамо" Олександр Хацкевич розповів про війну України з Росією в інтерв'ю польському виданню przegladsportowy.onet.pl.


- Ви боїтеся, що Білорусь вступить у війну проти України?

- Вона вже у ній бере участь, адже вона надала для цієї мети свою територію. Сподіваюся, що жоден білоруський солдат не вступить на українську землю.

- Ви говорили, що Білорусь має виплатити Україні репарації.

- Якщо країна надає свою територію для війни проти України, вона має виплатити компенсацію українському народу.

– Україна для вас як друга батьківщина?

- Так.

- Але три роки тому ви працювали у російському "Роторі", і у вас напевно є друзі з Росії. Контактуєте з ними?

- Я розірвав із ними всі контакти.

- Раніше ви жили у Києві. Чи могли припустити, що буде війна?

- До такого не можна бути готовим. Хтось міг подумати, що в центрі Європи між країнами, які мали дружні зв'язки, буде війна. Звичайно, обидві сторони розійшлися, коли Україна почала дивитися у бік Західної Європи, а росіяни повернулися у 1980-ті, 1970-і, а може навіть у 1940-ті роки. На жаль, це сталося. Гине мирне населення, зокрема діти. Те, що сталося 24 лютого, є жахливим.


- Що ви робили того дня?


- Команда почалася війна, рано-вранці, ми побачили перші ракети, що летять у бік України. Я бачив їх із вікна своєї квартири, вони впали за 20-30 кілометрів від Києва. Важко уявити таку ситуацію, коли бачиш ракети, а вікна тремтять.


- Що ви робили потім?


- Перший тиждень ми провели на підземному паркуванні нашого багатоквартирного будинку. Спали у машинах. Так робили люди з нашого кварталу. Заходили додому, щоб вмитися, заварити чай чи щось з'їсти. Уявіть собі, ви проводите 22 години під землею та чуєте, як стріляють. Це кошмар. Не дай Боже, щоб це випробувала на собі якась інша нація.


- Як довго ви жили у Києві після початку війни?


- Я виїхав з України 10 квітня, але потім повернувся, бо маю там родину.


– Вам було страшно?


- Ви не можете почуватися в безпеці, коли навколо літають дрони та ракети. Згодом люди дізналися, що робити у такій ситуації та як захистити себе. Дякувати Богу, наш будинок не постраждав.