25 грудня 2023 14:50
1

В Іспанії оцінили сенсаційне лідерство "Кривбасу": що думають журналісти про можливу зміну чемпіона України

Видання Relevo зазначило, що якщо Кривбас виграє УПЛ, то перервання 30-річної гегемонії Шахтаря та Динамо піде на користь чемпіонату, та навело приклад мадридського Атлетіко.


Як відомо, першим чемпіоном незалежної України у 1992 році стала сімферопольська Таврія. Після цього на три десятиліття встановилася гегемонія Динамо та Шахтаря, але, як вважають у Іспанії, є команда, яка може її перервати.


Мова про криворізький Кривбас, який пішов на зимову паузу лідером чемпіонату, випереджаючи Дніпро-1 за додатковими показниками. Втім, виграти чемпіонство для червоних не є щось новим:


«Безпрецедентний подвиг в історії змагань, але такий, що набирає обертів. Втім, вони вже знають, як це - здобути титул. Чотири рази вони вигравали чемпіонат УРСР: у 1971, 1975, 1976 та 1981 роках. На їхньому рахунку навіть є титул чемпіона Першої ліги в сезоні 1992».


Як відзначають оглядачі, для УПЛ загалом чемпіонство не Динамо чи Шахтаря піде тільки на користь і вони мають цьому аргументи:


«Наразі Динамо посідає п'яте місце, а Шахтар – четверте. Для футболу дуже корисно, що час від часу ці гегемонії, які часто виникають у вищих лігах, порушуються. Особливо на конкурентному рівні і тому, що це робить продукт більш привабливим і менш одноманітним.


Так сталося у 2014-му році з Атлетіко Сімеоне. Після багатьох років домінування Барселони та Реалу їм вдалося вирвати у них титул чемпіона. Це сталося у 2016-му році з Лестером у Прем'єр-лізі, цього сезону Жирона може здивувати, і все вказує на те, що ми матимемо безпрецедентного чемпіона в Україні».


Наостанок видання Relevo відзначило, що перемога в УПЛ дасть криворіжцям і інші переваги:


«Окрім можливості виграти чемпіонство, Кривбас може зіткнутися з майже нечуваним за свою історію сценарієм: участь у єврокубках. Там вони грали лише раз у своїй історії – у сезоні 2000-2001 (насправді двічі: в Кубку УЄФА сезону 1999-2000 та 2000-2001, – прим. СЕ).


І якщо не станеться фіаско, в наступному сезоні вони можуть повернутися в Європу. Подвиг, який, після всього, що сталося, напевно буде добре сприйнятий українським народом. Мрія про те, щоб прийняти у себе найкращі європейські клуби континенту, стає все ближчою».


У двох своїх сезонах у єврокубках Кривбас не зумів подолати перший раунд Кубку УЄФА (нині – Ліги Європи).


Найвище місце криворіжців у чемпіонатах України – третє (сезони 1998/1999 та 1999/2000).

спасибо клоуну