26 листопада 2023 17:40

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: "Готувалися до гри і розуміли, що будемо грати з молодою та амбітною командою"

Головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський прокоментував перемогу над «Рухом».


– Доброго дня. Вітаю всіх з перемогою. Перед грою ми зіштовхнулися з кількома проблемами. Ви бачили, що у заявці не було у Попова та Волошина, були проблеми у Ваната. Він приїхав після збірної, не грав останню гру. Було невелике ушкодження, зараз, слава Богу, все нормально, вийшов. Хоча його кондиції були не найкращі, бо він майже 4 дні взагалі не займався. Тому ми вирішували свої питання.


Готувалися до гри і розуміли, що будемо грати з молодою та амбітною командою, яка будує свою гру за рахунок пресингу. Десь в першому таймі, попри те, що завершили його 2:0, десь не догравали і до кінця не розуміли. Але в другому ми виправили ці помилки, грали агресивніше, не сідали, високо зустрічали і залишили переможний рахунок. Хоча мали нагоди, щоб збільшити його.


– За 15 хвилин до кінця ви провели цікаву заміну: замість Караваєва вийшов Вівчаренко, а праворуч в атаці став діяти Дубінчак. Як ви прокоментуєте цей експеримент?


– Думаю, ви почуєте відповідь на це питання з моїх попередніх коментарів. У нас було тільки два гравці, які грали на позиції вінгера. В один з моментів я міркував про це і для того, щоб ми не втратили у швидкості, я вирішив так зробити.


– З перемогою, так тримати. Переміг і я, виграв пляшку коньяку, дякую. Ви багато матчів провели у воротах «Динамо» та збірної, багато важливих. Де ви втрачали більше нервових клітиг, коли стояли у воротах, чи на тренерській лаві?


– Я думаю, відсотків на 20 ми можемо розраховувати на те, що буде в пляшці? (Сміється). По-перше, я не стояв у воротах, а грав. По-друге, безумовно, перед кожною грою гравці нервуються, і це нормально. З виходом на поле вони мають повністю зосередитися на тому, щоб виконати тренерські настанови і весь той потенціал повністю викласти на грі. Але під час гри вже ніхто не нервує, просто виходять і грають.


Зараз все зовсім по-іншому. І, безумовно, я чудово тепер розумію, що означає, як то кажуть, «електричний стілець» тренера. Але це нормально, це процес. Треба з холодною головою думати безпосередньо про гру, як її можна покращити, що для цього зробити, які внести корективи і як взаємодіяти з гравцями, щоб вони чули вимоги та виконували.


– Чи грав би Беніто у старті, якби не було ушкодження у Ваната?


– У нас у команді перебуває приблизно 28-30 гравців, інколи ми залучаємо гравців з U-19. Всі вони перебувають в нашій обоймі, вони тренуються і виходять на різних позиціях. Ми вимагаємо від них, щоб вони розуміли, як діяти в тій чи іншій ситуації.


Сьогодні ситуація така, що Супряга відновлюється після важкої травми, Ванат отримав ушкодження. На цій позиції грав Беніто, у нього є якості, які ми викостовуємо. І ми розуміємо чудово сильні сторони кожного гравці, намагаємося їх найкраще використати. Хто буде грати – вирішується безпосередньо перед грою. Тому що ми бачимо, в якому стані гравці, в якому стані вони приїжджають зі збірних, як вони тренуються. Команда – це живий організм. Може буде різне обличчя у команди, але план та стратегію мають розуміти та виконувати всі.