21 листопада 2023 09:11

Леонід БУРЯК: "Італія не могла не поїхати на Євро, а Україна буде фаворитом у плей-офф"

Збірна України у заключному матчі відбору Євро-2024 зіграла внічию з Італією (0:0), що не дозволило їй випередити суперника в турнірній таблиці групи C. Команда Сергія Реброва зайняла третє місце і тепер спробує весною пробитися на чемпіонат Європи через плей-оф Ліги націй. Поділитися враженнями від поєдинку Україна – Італія Footboom попросив екс-наставника національної команди, заслуженого тренера України Леоніда Буряка.


- Треба подякувати обом командам за такий футбол, за гру, яка тримала в напрузі всі 90 хвилин, і яка, завдяки інтризі, пролетіла дуже швидко, - зазначив Буряк. – Це був справжній фінал. Ми побачили два різних тайми. До перерви перевагою володіла збірна Італії, але забити не змогла, а в другому таймі по-іншому зіграла збірна України, коли суперник фізично підсів, і ближче до фінального свистка відверто бажав просто зберегти потрібний йому рахунок.


- Наша команда зробила максимум для того, щоб здобути перемогу?

- Якщо б це був по-справжньому домашній матч – в Україні, то й результат був би для збірної України кращий, і тиск на Італію був би більш значний, витримати який італійцям було б дуже складно… А щодо поєдинку в Леверкузені, то по самовіддачі у мене претензій немає ні до кого, а от по змістовності гри, до деяких футболістів нашої команди є питання. Не хочу називати прізвища, однак не всі підопічні Сергія Реброва зіграли рівно, особливо в плані створення гольових моментів, в підтримці атаки.

- Після перерви суперник, як здалося, порушив у своєму штрафному майданчику правила проти Мудрика – там був пенальті?

- Рефері вирішили VAR не дивитися, значить, не сумнівалися в тому, що фолу не було. Взагалі, вважаю, що арбітр відсудив нормально. Так, в епізоді з падінням Мудрика, можливо, спрацював фактор Італії – в ворота менш іменитої команди в такому випадку "точку" могли б поставити… Але ж це Італія, і як можна було допустити таке, щоб італійці на Євро не поїхали…


- Що у нас не виходило в першому таймі?

- Він взагалі був якимсь сумбурним. Як я розумію, перед футболістами збірної України стояла задача не залишатися за лінією м’яча і максимально наситити свою половину поля. Але італійці все рівно створювали гольові моменти, і в деяких епізодах нам повезло, особливо, коли суперник бив з меж воротарського майданчика.

- Кьеза, напевно, найкращий у цій збірній Італії?

- Ця італійська команда мені взагалі сподобалась. Класно зіграв не тільки Кьеза, але й Барелла, Жоржиньо і Доннарумма. Проблема у них була тільки в тому, що після перерви вони через втому збавили оберти. Тому їх тренер й зробив заміни, щоб посилити півзахист.

- Наскільки високим для українців був шанс пробити-таки оборону Італії в другому таймі?

- Я вже казав, що після перерви "синьо-жовті" зіграли краще, однак дії нашої команди в атаці мене засмутили. Довбику важко було попереду без належної підтримки й націлених передач. На жаль, мало було й "стандартів" для збірної України, з яких ми б змогли щось витиснути. Окрім того, трохи запізно вийшов на поле Малиновський.


- А як оцінити інші заміни Реброва?

- Коноплю зняли, бо К’єза його вимотав. Однак і цю заміну можна було б зробити трохи раніше. Вихід Піхальонка та Зубкова був доречним і, думаю, разом з ними якраз й можна було б випустити Малиновського. В цілому зазначу, що збірна України за своїм потенціалом може успішно грати з будь-яким суперником, ми здатні на більше. Нам потрібно просто сприйняти цей результат. А от для Італії програш в Леверкузені став би катастрофою.


- Що скажете про ефективність Мудрика, який знову був дуже активним, але його рейди нічим не завершувались?

- У Мудрика є швидкість, і з віком, сподіваюсь, він ще й футбольного розуму набереться. В цілому, це добре, що в нашій національній команді є гравець, який так біжить, бо це завжди напружує суперника.


- На що збірна України може розраховувати в плей-оф за вихід на Євро-2024?

- Наскільки я пам’ятаю, в суперники нам можуть потрапити такі команди, як Боснія і Герцеговина, Ізраїль… Зазначу, що всі збірні нині вміють грати. Згадайте тільки, як Грузія проти Іспанії на виїзді якісно діяла. Звісно, боснійці та ізраїльтяни – це не італійці, однак і проти них грати з позиції сили не вдасться. Після такого футболу, як в матчі з Італією, збірну України будуть вважати фаворитом в плей-оф. Незважаючи на те, що ми не отримали пряму путівку на Євро, відбір завершили позитивно, і це потрібно зберегти на весну. Головне, не повторити помилок попередніх таких от матчів на вибування, коли ми вилітали від тієї ж Словенії.