18 листопада 2023 08:57

Обі Мікел про африканські сім'ї: "Твої гроші не твої. Родичі вважають, що ти їм винен, дзвонять запитати не про твої справи, а про те, що ти їм даси. У тебе залишається менше грошей, ніж у них"

Джон Обі Мікел розповів про стосунки африканців до грошей.


«Ми не часто про це говоримо, але коли ви приїжджаєте з Африки, коли заробляєте гроші, то ці гроші не ваші.

Є всі ці родичі, двоюрідні брати та сестри тощо. Твої сестри їдуть і виходять заміж за якогось хлопця, якому потрібен цей шлюб лише тому, що йдеться про сім'ю Обі Мікела. Цей хлопець вважає, що після цього його життя налагодиться.


Ти починаєш дбати про цього хлопця, посилаєш гроші сестрі, а гроші йдуть до нього, і він робить із ними що хоче. Про це ніхто не знає: твої гроші не твої насправді.


Ти отримуєш зарплату і кажеш: «Ось гроші для цієї людини, ось – для того, ось – для тата та мами». Не встигаєш озирнутися – а в тебе вже залишається менше, ніж віддаєш їм.

Ось така культура. І вони очікують, що ти робитимеш саме так. Вони вважають, що ти їм винен.


Про це треба розповідати. Багатьом молодим африканським гравцям треба про це розповідати, бо на них чекають такі ситуації.

Іноді ти повинен сказати: «Все, годі, мені все одно». Для мене цей момент настав років п'ять тому. Я сказав «досить», тому що займався всім цим з того часу, як почав грати у футбол.


І ти стаєш поганим хлопцем. Вони перестають відповідати на твої дзвінки. Вони звикли дзвонити тобі не для того, щоб дізнатися про твої справи, а щоб спитати: Що ти мені даси?

Потрібно бути сильним. Я дуже багато віддавав сім'ї. І ти просто продовжуєш давати, а їм так жити зручно, вони чекають, що ти будеш це робити все життя», – заявив колишній півзахисник «Челсі» та збірної Нігерії.