15 листопада 2023 16:51

Унаї МЕЛЬГОСА: "Ребров сказав, що Ванат не гратиме. Отримає можливість тут"

Головний тренер збірної України U-21 Унаї Мельгоса прокоментував майбутні поєдинки кваліфікації Євро-2025 проти команд Люксембургу та Азербайджану:


Про проведення матчів у Мурсії: «У нас були різні пропозиції, але один з ключових варіантів відпав. Тоді я попросив УАФ пошукати інші варіанти, для мене важливими була хороша погода і хороше поле. Тож, були різні опції, а тоді з'явився варіант з Мурсією, і ми обрали його.


Чи буде відчутною підтримка в Мурсії, як це було у Словаччині? Я не знаю. В Іспанію виїхало чимало українців після початку війни, вони проживають в різних регіонах країни, зокрема в Мурсії. Тож, я сподіваюся, що люди захочуть прийти підтримати нас. Та як я завжди кажу, ми маємо давати вболівальникам більше, ніж вони дають нам».


Про викликаних гравців на матчі проти Люксембургу і Азербайджану: «Виклик отримали кілька нових гравців, щоб ми могли познайомитися з ними. Зокрема, гравці 2002 року народження, адже ми маємо починати викликати також молодших футболістів для отримання досвіду. Тож хочемо перевірити їх. Ми стежимо за гравцями з усього світу.


Також є Владислав Ванат, який приїжджає з національної збірної. Я спілкувався з Сергієм Ребровим, який сказав, що він не буде грати у цьому «вікні», тож отримає таку можливість з нами. Важливо, що Ванат буде з нами. Ми хочемо знати гравців краще. Так, ми бачимо, що вони показують в матчах за клуб, але, можливо, можемо спробувати щось інше. Дуже важливо мати власне бачення ситуації».


Про підготовку до матчів проти Люксембургу і Азербайджану: «Тренувальний табір розпочався у вівторок [14 листопада], як і на минулих зборах. Одного разу в нас була практика на понеділок у Словаччині, але футболісти не приїхали вчасно. Понеділок – це день на дорогу, багато часу забирає перетин кордону, ніколи не знаєш, скільки саме це триватиме. До того ж, є футболісти, що грали в неділю, ми маємо їхні показники залученості, і їм потрібно відновитися.


Зазвичай, мені подобається спілкуватися з гравцями і запитувати, хто як себе почуває. Вони досить професійні у цьому випадку, ніхто не намагається просто отримати додатковий вихідний. У них є мотивація – вони хочуть тренуватися, хочуть грати за Україну, бути в збірній.

Але у цьому випадку треба побачити, чи фізично та ментально футболісти уже готові. Інколи ми змінюємо тренувальний процес: проводимо ігрову практику після обіду у вівторок, а зранку – щось для відновлення».


Про наступних суперників України U21: «Ми бачили кілька ігор обох суперників – і Люксембургу, і Азербайджану. Щодо Люксембургу – у мене таке ж враження, як і було до першого матчу – це команда з великим бажанням, доволі організована, вона має хороших гравців, особливо швидких футболістів у атаці. Ми маємо бути обережні з цією командою, особливо після перемоги 3:0 у першому матчі. Тоді я видихнув лише після того, як ми забили третій гол – а це було десь на 92-й хвилині матчу. Люксембург грає більше на контратаках, вони доволі агресивно діють, і ми знаємо про це.


Щодо Азербайджану – інколи здається, що вони грають у більш вертикальний футбол, перебувають в доволі глибокому захисті. Та у них також є молоді, технічні гравці в атаці. Азербайджан виграв матч проти Люксембургу, хоч їм трохи і пощастило з голами. Але у другому таймі того матчу, я думаю, вони також добре проявили себе в інших епізодах. Коли азербайджанці програвали, ми побачили, як вони змінили гру і як добре можуть діяти.


Але перш за все, нам потрібно думати про себе. Англія обіграла Сербію 9:1, а потім не змогла обіграти нас. Тож ми маємо брати до уваги це також – граємо після хорошого результату проти англійців, і можна подумати, що ці команди не перебувають на нашому рівні. Але ні, рівень треба тримати постійно. Інколи проти команд, які здаються не такими сильними, а вони здобувають результат, бо це футбол і за 90 хвилин усе може трапитися».


Про перспективи Іллі Квасниці потрапити в національну збірну України: «Чи наблизився Квасниця до національної збірної? Не знаю, це питання до Сергія [Реброва], не до мене. Я не люблю багато говорити індивідуально про гравців, бо вони все ще доволі молоді, все ще не в національній збірній. Квасниці, як і усім іншим гравцям, потрібно продовжувати працювати. Його наступний крок – приїхати в молодіжну збірну, провести хорошу сесію тренувань і намагатися зіграти якомога більше часу. Усі гравці, що є в молодіжці, дуже серйозно до цього ставляться, і потрібно також серйозно ставитися до своєї гри – ставати кращим на кожному тренуванні, вчитися, ставити запитання».


Про дебют і матчі Єгора Ярмолюка в АПЛ: «Не знаю, чому тренер вирішив дати йому ігровий час в АПЛ. Думаю, багато речей склалися. Тобто, не думаю, що це напряму пов'язано з його грою за молодіжну збірну, що він тут зіграв добре. Думаю, це через те, що він добре працює у своїй команді і найважливіше, що розуміє вимоги.


Але виступ за збірну – це також можливість показати себе. Коли гравці перебувають в молодіжці, то грають проти хороших команд. Звісно, останній матч проти Англії мав серйозний вплив, мабуть, але й коли ми гратимемо проти Люксембургу чи Азербайджану – усі дивитимуться на них. Не лише я, але й Сергій [Ребров], інші тренери. Це хороший шанс для гравців».


Про мету на наступні матчі збірної України: «Повторюся: для мене найважливіше, щоб усі перебували якомога ближче до свого максимуму. Починаючи з мене, щоб я був сфокусованим на цілях команди, гравців, усього, що відбувається навколо. Якщо буде хороша робота з мого боку, то, думаю, можу тоді допомогти гравцям. Для мене це найважливіше.


Якщо ми будемо близькі до своєї найкращої версії, то, думаю, у нас є хороші шанси продовжувати зростати та виграти ці матчі», – сказав Мельгоса.


Молодіжна збірна України розпочала підготовку до матчів кваліфікації Євро-2025 U-21 проти команд Люксембургу та Азербайджану.


Унаї Мельгоса викликав до розташування команди на збір для підготовки до цих матчів 24 футболістів.


Поточний відбірний цикл чемпіонату Європи молодіжна збірна України (гравці 2002 р. н. та мол) розпочала з трьох поспіль перемог, зокрема здолавши в жовтневому домашньому протистоянні чинних чемпіонів Європи – англійців (3:2).


Наступні, номінально домашні матчі української молодіжки, з Люксембургом та Азербайджаном, пройдуть на стадіоні «Нуева-Кондоміна» в іспанській Мурсії.


Гра зі збірною Люксембургу U-21 відбудеться 17 листопада, а зустріч із командою Азербайджану U-21 – 21 листопада. Початок обох поєдинків – о 20:00 за київським часом.


Фото: УАФ