10 листопада 2023 16:07

Мірча ЛУЧЕСКУ: "Пам'ятаю період, коли російські та українські команди грали товариські турніри, це був чудовий час і ми маємо до нього повернутися"

Колишній головний тренер «Шахтаря» та «Динамо» Мірча Луческу розповів, чому дав інтерв'ю російському пропагандистському медіа «Спорт Експрес».


- Містер Луческу, хотіли б поставити вам кілька запитань щодо вашого недавнього інтерв'ю...


- Я вже давав пояснення, я говорив лише про те, що футболісти можуть допомогти досягти миру, от і все.

- Як вони можуть допомогти?

- Люди можуть дуже багато.

- Але російські футболісти взагалі нічого не говорять про війну. Вони тільки підтримують, той самий Дзюба. За два роки вони не зробили нічого, а ви кажете, що шануєте Росію. Як ви можете поважати Росію, коли вона вбиває українців?

- Будь ласка, давайте не будемо так. Футбол – це інша сторона, це не про війну. Дуже складно продовжувати грати у футбол, коли продовжуються бомбардування, коли падають ракети, коли скасовуються матчі. Так просто продовжувати неможливо. Дуже важливо досягти миру та повернутися до нормального життя. Я продовжував жити в Україні всі ці два роки в цій ситуації, і я ніколи не казав, що повернуся до країни-агресора. Ніколи.

Я пам'ятаю період, коли російські та українські команди грали товариські турніри, це був чудовий час і ми маємо до нього повернутися. Ми маємо щось зробити, щоб повернути до цього. І лише спільними зусиллями ми зможемо цього досягти. Я люблю Україну та період роботи в цій країні, але я працював і в Росії, і там у мене були нормальні стосунки. Але продовжувати далі так просто неможливо.

- Але видання, якому ви дали інтерв'ю, не написали та не сказали нічого про війну.

- Я читав цю статтю. Так, у ній не написано нічого про те, що відбувається. Для них це нормально, для нас – ні. Я там працював і не можу бути проти них тільки тому, що вони нібито тупі люди, які думають про війну та руйнування. Потрібно спілкуватись і щось робити, щоб це все зупинити. Ми дуже багато втрачаємо.

Дуже важко грати без уболівальників, адже саме вони створюють атмосферу та дарують емоції. Футбол – це інша сторона, це не про війну. Футболісти створюють позитивні емоції. Український футбол не може продовжуватися ось так, - сказав Луческу.