9 листопада 2023 22:26

Олексій БЄЛІК: "Про те, що було в плані суддівства у матчі з "Динамо" U-19, необхідно говорити"

Головний тренер «Шахтаря» U-19 Олексій Бєлік поскаржився на суддівство в молодіжному чемпіонаті України на користь «Динамо» U-19.


«Одразу після гри з «Динамо» U-19 (0:2) не став акцентувати увагу на суддівстві, тому що попереду був важливий матч Юнацької ліги УЄФА з «Барселоною» U-19 і я не хотів, щоб це стало алібі для наших футболістів. Завжди в будь-якій ситуації, що б не сталося, я в першу чергу звертаю увагу на дії своєї команди, але є моменти, про які просто не можна мовчати.


І про те, що було в плані суддівства в матчі з «Динамо» U-19, необхідно говорити. Коли наш центральний захисник фолить першого разу за гру в центрі поля, то йому одразу дають жовту картку – не питання, я згоден з рішенням арбітра. Але водночас центральний захисник киян протягом 5-6 хвилин тричі порушує правила на наших гравцях – б’є їх по ногах, а суддя призначає штрафні, проте не попереджує киянина, не робить навіть усного зауваження, то це як?


Я почав на це реагувати, звертати увагу арбітра, і суддя дав мені спочатку жовту картку. Але як дав? Не так, як роблять у Юнацькій лізі УЄФА, коли рефері підходить до бокової лінії та показує попередження, дивлячись тобі в очі, а цей арбітр показав картку, перебуваючи за 50 метрів від мене. Може, це означає, що йому соромно дивитися в очі тренеру, адже є певна несправедливість стосовно мене та моєї команди?


Вишенькою на торті для киян став непризначений у їхні ворота пенальті. Я не знаю як, але просто неможливо не помітити такий одинадцятиметровий – його всі бачили. Розумію, що судді – це люди, які теж можуть помилятися, але чому я про це кажу, бо це не просто звичайна помилка, а це вже система.


За два тури до нас у матчі з киянами дали другу жовту й видалили з поля найкращого гравця «Дніпра-1» U-19 Ківінду, таким чином залишивши дніпрян уже на 15-й хвилині вдесятьох і позбавивши їх шансів поборотися за перемогу. Тепер от матч між нами й «Динамо» U-19, про який я говорив.


Хочеться, щоб відповідні органи, які контролюють дії арбітрів, той самий суддівський комітет, звернули увагу на цю ситуацію і нарешті почали реагувати на ці системні помилки належним чином.

І загалом, якщо взяти киян, то вони 10 із 13 своїх матчів провели вдома, вони всіх своїх суперників запрошують грати до Кончі-Заспи. Саме тому я вважаю, що тут уже має місце система. Особисто я ніколи нікого не проситиму, щоб якимсь нечесним шляхом впливали на результат матчу», - сказав Бєлік.