30 жовтня 2023 17:30

Перший півфіналіст Кубку України. "Шахтар" зупинив казку "Вікторії"

Під завісу жовтня на передові позиції в українському футболі повернулись матчі Кубка України, у рамках якого команди вже встигли дістатись чвертьфінального етапу та готувались зробити рішучі кроки до вирішальних раундів. За умов наявності єдиного представника Першої ліги, сумської «Вікторії», під час жеребкування, дехто з уболівальників вважав, що майбутньому супернику команди відомого українського фахівця Анатолія Безсмертного дуже пощастить, якщо йому дістануться саме «сині».


У підсумку, чинний чемпіон України, донецький «Шахтар» став для колективу з півночі нашої країни чи не найбільш незручним із можливих опонентів. Хоча й самі «гірники» навряд чи були раді такому «подарунку» долі, бо відносно команд-суперниць із УПЛ у них хоча б постійно оновлюється інформація. А тут узагалі незвичний опонент та ще й на тлі важкого матчу проти «Барселони» в Лізі чемпіонів (1:2). І, звісно, не забуваємо, що новий головний тренер «гірників» Маріно Пушич робить тільки свої перші кроки на чолі команди з Донецька.


Коли ж «Вікторія» почала намагатись активно пресингувати фаворитів пари вже з перших хвилин, на мить здалось, що на «Шахтар» очікуватимуть серйозні проблеми, бо команда гостей стадіону «Лівий берег» до такої нахабності опонентів не була готовою. Але це враження доволі швидко зникло через дві прикрі помилки воротаря сумчан Дениса Шеліхова, який пропустив поміж рук два дуже схожі один на одного дальні удари від Назарини та Зубкова ще до середини першого тайму.


Відтоді весь цей багатообіцяючий антураж боротьби від команди з Першої ліги кудись зник, а «Шахтар» натомість почав відверто домінувати над суперниками, які не те, що перестали пресингувати, а й відмовились навіть від звичної для нашого чемпіонату силової боротьби. «Гірники» при цьому власну перевагу за рахунком збільшувати не квапились, створивши лише подвійний момент для Келсі та Невертона перед самою перервою, але легіонери спрямовували м’яч виключно у воротаря суперників. Той хоч не пропускав.


Подвійна заміна поперерві від сумського колективу, вочевидь, була спрямована на посилення позицій команди в атаці, але навіть із чергової спроби ротації, що відбулась за декілька хвилин після цього, реалізувати задум не вдалось. Тут радше було актуальним питання, коли «Шахтар» перенасититься тим футболом та дасть пограти з м’ячем суперникам.


Але «гірники» не квапились із кроками в цьому напрямку, і хоча й володіли ініціативою, але до суттєвих загострень рідко коли вдавались. Прагматичний стиль – не більше того, хоча Пушич постійно під час павз у грі когось висмикував із гравців до себе та давав нові настанови. Тим часом команда створила кілька поодиноких нагод зусиллями Судакова, але до третього забитого м’яча дійшла тільки під завісу основного часу, коли Георгій виклав подачу кутового з правого флангу на голову Ракіцькому на ближній стійці.


Фінальний свисток відправив до півфіналу Кубка України донецький «Шахтар», тоді як для сумської «Вікторії» турнірний шлях було достроково завершено.


Кубок України. 1/4 фіналу.


«Вікторія» – «Шахтар» - 0:3

Голи: Назарина, 17, Зубков, 20, Ракіцький, 90


Попередження: Мишенко, 25, Сахно, 49, Ульянов, 81


«Вікторія»: Шеліхов – Ульянов (Сахно, 46), Сасовський, Нелін, Бичков (Зозуля, 69) – Савченко (Покотилюк, 46), Долінський – Мишенко (Чеглов, 75), Здирко (Лебеденко, 56), Байдал – Галенко.


«Шахтар»: Різник – Азарові, Ракіцький, Бондар, Гочолеішвілі (Конопля, 67) – Назарина – Невертон (Криськів, 80), Судаков, Бондаренко, Зубков (Егіналду, 68) – Келсі (Сікан, 62).


Фото: ФК "Шахтер"