27 жовтня 2023 22:28

Джанфранко Дзола: "Будь-який тренер хоче, щоб у його команді грали Леау і Кварацхелія"

Легенда італійського футболу Джанфранко Дзола, який під час ігрової кар'єри виступав за "Наполі", перед поєдинком неаполітанців з "Міланом" у черговому турі Серії А порівняв Хвічу Кварацхелію та Рафаеля Леау, визначив квартет фаворитів у битві за скудетто та прокоментував La Gazzetta dello Sport скандал з букмекерськими ставками футболістів, який сколихнув кальчо, і прокоментував La Gazzetta dello Sport:


– Думаю, що і "Наполі", і "Мілан" боротимуться за скудетто – занесу їх до квартету фаворитів, разом з "Інтером" і "Ювентусом", а "Рома" і "Лаціо" перебувають на крок позаду. Але в "Інтера" більша глибина складу, багато якісних гравців у кожній лінії, вони перебувають у чудовій формі та впродовж багатьох місяців демонструють хорошу послідовність, а не просто є записними фаворитами на початку сезону впродовж багатьох років. І в Лізі чемпіонів "Інтер" грає добре, так само як і "Наполі", загалом кальчо на хорошому рахунку в єврокубках наразі, мені подобається ця тенденція, вона обнадіює, навіть попри труднощі "Лаціо", а "Мілану" ще й не пощастило з дуже складною групою. Натомість "Наполі" не надто вдало стартував у Серії А, хоча Руді Гарсія – досвідчений професіонал, він добре знає, що подібні ситуації – частина роботи. Але, на жаль, тренер завжди трохи більш самотній, ніж інші фігури, а підтримувати внутрішній баланс не так просто, як здається. До того ж, у "Наполі" відсутній Віктор Осімхен – це дуже важка втрата, ми говоримо про одного з найкращих нападників у світі. Він ідеально підходить для нинішнього футболу, у нього дуже високий центр ваги, його атлетичні та фінішні якості роблять його ідеальною машиною для атак на всю глибину оборони суперника.


Але у "Наполі" є Хвіча Кварацхелія, який може творити чудеса навіть на маленькій ділянці поля і у вузьких коридорах. Хоча й "Мілан" має футболіста топ-рівня, але Рафаель Леау краще діє, маючи багато простору. Думаю, будь-який тренер мріє, щоб Кварацхелія та Леау разом грали в його команді. Вишукані технічні гравці завжди будуть основоположним компонентом футболу. А ось де вони можуть себе проявляти – це вже змінна, що залежить від команди, тренера і контекстів, сьогодні роль "десятки" адаптувалася, в мій час великі гравці були на вістрі атаки, крім Бруно Конті, або трохи нижче, а зараз їх можна побачити і на флангах, що не заважає створювати гостроту. І Кварацхелія, і Леау молоді, вони виросли за кордоном – це допомогло їм пробитися в Серію А, тоді як ми в Італії надто прив'язані до результату і сьогодення, не замислюючись про більш довгострокову перспективу для молоді. Культурно ми не готові керувати ними, хоча ніде у світі немає готових футболістів молодших за 18 років. У цьому віці нормально помилятися, це як частина процесу дорослішання, це потрібно прийняти – сер Алекс Фергюсон завжди так робив. Він ставив молодь в умови, коли вони могли помилятися. Потім прибирав їх з поля, і знову випускав в інший час, поки помилки не зникали.


Нам потрібен такий підхід – навчання молоді, тим більше Італія завжди була відомою школою для захисників і хавбеків. Нам потрібно більше стадіонів і спортцентрів, але проблема в тому, що ці споруди не завжди призначені для тисяч уболівальників, вони не дуже зручні та збиткові в експлуатації, і не можуть бути джерелом доходу для клубів – з цієї причини їх не так багато, а могло б бути більше, якби ми розглядали футбол як ресурс для нашої країни. хоча насправді це саме так. І мені дуже сумно, що на перший план у футболі виходять скандали – ось недавня історія зі ставками. Я закоханий у спорт і уявляю, що відчувають гравці, залучені в цей скандал. Вони – ще діти, вони поводилися неналежним чином, це може трапитися з кожним. Головне, щоб вони брали на себе відповідальність, рухалися далі і робили висновки на все життя. Якщо це хвороба, то вона може торкнутися кожного і має лікуватися, і як така вона не повинна експлуатуватися, – резюмував Дзола.