24 жовтня 2023 12:27

Скандал з Роспутьком: в Росії дали відповідь, чи буде гравець-втікач грати за їхню збірну

В середині жовтня півзахисник Шахтаря U-19 Олександр Роспутько самовільно залишив розташування команди після гри Юнацької ліги УЄФА з Антверпеном (2:1). Згодом з'ясувалося, що він поїхав до Росії і має намір отримати тамтешнє громадянство.


Шахтар вже офіційно розірвав контракт зі скандальним гравцем, а в Росії тим часом розмірковують, чи зможе Роспутько виступати за їхню збірну. Спортивний юрист Валерій Федореєв пояснив, у чому полягає головний нюанс ситуації.

«Наразі російське громадянство можна отримати у прискореному порядку, якщо футболіст підпадає під цю категорію. Критерії зміни футбольного громадянства такі, що гравець може поміняти збірну один раз до 21 року».

Спеціаліст в інтерв'ю Газете.Ru наголосив, що ключовим питанням є наявність у Олександра проведених ігор за національну збірну України (такі відсутні).

«По-перше, якщо він виступав за збірну А (головну збірну країни), то виступати за іншу збірну вже не зможе. По-друге, якщо він виступав за молодіжну збірну України, за збірну нової країни (РФ) він зможе грати лише тоді, коли на момент виступу за Україну він уже мав у тому числі й громадянство РФ».

Кінцеву крапку у резонансній ситуації поставить ФІФА, яка і оголосить вирішальний вердикт.

«Якщо він не мав громадянства РФ на момент виступу за українську «молодіжку», то грати за збірну Росії не зможе. В будь-якому випадку, заява про зміну футбольного громадянства подається до секретаріату ФІФА, остаточне рішення приймає Комітет зі статусу та трансферу гравців», — сказав Федореєв.

Роспутько ніколи не виступав за молодіжну збірну України, маючи в активі лише ігри за юнацькі команди U-19 і U-18.
Уродженець Горлівки є вихованцем Шахтаря, в якому він перебував зі складу U-9.


Фото - ФК Шахтар