18 жовтня 2023 08:20

Юрій ШЕЛЕПНИЦЬКИЙ: "Мальта - це здобич Мудрика, все інше треба забути"

Збірна України здобула другу поспіль перемогу у відборі Євро-2024 і піднялася на другу сходинку турнірної таблиці нашої групи. "Синьо-жовті" на виїзді у непростому і нервовому матчі обіграли Мальту з рахунком 3:1, поступаючись по ходу гри. Проаналізувати цей поєдинок Footboom попросив першого капітана в історії нашої національної команди, екс-гравця "Чорноморця" Юрія Шелепницького.


"Дуже нервово..."


- Знову підтвердилася тенденція, коли другий матч у спареному циклі відбору для збірної України більш важкий, ніж перший, - зазначив Юрій Григорович. – І непросто вгадати, в чому справа – чи відновлюватися не встигають, чи настрій не той… Зрозуміло, що Мальта – суперник не топ-рівня, однак, це дуже неприємна в ігровому плані команда, яка іноді здатна впертися і дати результат. Яскравого футболу в цій зустрічі годі було й чекати, так і вийшло. Дуже нервовий матч, виграти який українці планували за рахунок класу, але склалося все не так.


- Стартовий склад збірної України вас не здивував?

- Я очікував, що Сергій Ребров освіжить 2-3 позиції. В першу чергу, тренеру потрібно було вирішити проблему відсутності Степаненка. На жаль, абсолютно не був помітний Ванат, якому Ребров довірив місце в "старті". Довбик в цілому виконав багато чорнової роботи – працював корпусом, бився за м’яч, однак задача центрфорварда інша – максимально загострювати гру біля чужих воріт, і цього ми не побачили… Зазначу, що і пенальті Довбик виконав дуже невпевнено – йому повезло, що м’яч таки залетів у сітку.


"Матвієнко у гру не потрапив"


- Чому наша команда настільки нервово розпочинає матч – що це було в перші 15 хвилин?

- Можливо, думали розкачатися поступово, враховуючи певну втому після дуже інтенсивного матчу з македонцями. Мені здається, що "синьо-жовті" планували спокійно провести стартовий відрізок, розігрітися, і вже потім діти більшу потужність. Але… Мальтійці відразу дали темп і забили! На щастя, до збірної України все-таки прийшло друге дихання, і тут вже ми продемонстрували і швидкість, і пресинг, і тиск на ворота суперника. Мальта не витримала, однак і ми не показали в підсумку топ-гри.


- Але пропускати "синьо-жовтим", мабуть, було не обов’язково… Гол на совісті Матвієнка?

- Він не тільки програв у швидкості опоненту в гольовому епізоді, але й взагалі не увійшов в гру. Буває… Тому Матвієнка й замінили після перерви. Був, до речі, ще й ризик, що він в такому стані карточок нахапається і тоді команда втратить його на ключовий поєдинок з Італією.


"Шедевр і класика"


- Якщо детально розібрати три голи у ворота Мальти, то всі вони стали результатом активності Мудрика, якого, напевно, можна назвати гравцем матчу…

- Мудрик брав на себе гру і дуже хотів забити. Дуже часто він, відверто кажучи, занадто перетягував ковдру на себе. Його буквально розривало бажання досягти успіху, однак робив він це, у більшості випадків, на жилах – легкості було мало. Але в цілому все правильно – Михайло старанно виконував те, що і повинен робити вінгер. А його гол – це шедевр, це класика!


Щодо гравця матчу, то кого ще, окрім Мудрика, можна виділити. Нікого… Судаков, як і Матвієнко, цю гру провів невдало. Зінченко грубо не помилявся, але не більше того. Через не найкращий футбол у виконанні Ваната фактично не працював правий фланг збірної України. Тому, тільки Мудрик – це був його матч, його здобич!


"Італійський місячник"



- До вирішального поєдинку з Італією ще цілий місяць, але що зараз можна взяти на замітку, який план роботи окреслити?

- Суперника потрібно вивчати вже зараз і на протязі всього цього місяця. Звичайно, нам потрібно пам’ятати, що це збірна Італії – дуже незручний для українців опонент, передивіться тільки історію наших зустрічей. За топ-рівнем і за накалом майбутній матч з італійцями можна порівняти хіба що із недавньою зустріччю молодіжних команд України та Англії. На такі поєдинки потрібен особливий настрій. Без сумніву, за місяць багато чого може статися – травми і, навпаки, одужання.


Важливе значення також буде мати фізичний стан футболістів, адже збірній Італії в листопаді доведеться зіграти два матчі відбору Євро-2024 поспіль – через два дні на третій (17-го – проти Північної Македонії і 20 листопада – проти України, - авт.). Будемо сподіватися, що і македонці зможуть створити сюрприз, і ми налаштуємося фізично і психологічно так, як треба, і потрапимо-таки на Євро-2024. В цьому контексті хочу резюмувати поєдинок з Мальтою – це саме той випадок, коли кажуть, що гра забувається, а результат залишається. Головне – маємо результат!