14 жовтня 2023 21:13

"Караваєв зиркнув і миттєво виконав. Ця заміна зіграла чудово": Калитвинцев розібрав матч відбору Євро Україна ‒ Македонія

Головний тренер Полісся Юрій Калитвинцев ексклюзивно для «УФ» поділився думками про перемогу збірної України над Північною Македонією у відборі Євро-2024.


Збірна Україна завдяки голам Судакова та Караваєва здобула перемогу над Північною Македонією у шостому турі кваліфікації на чемпіонат Європи 2024.


Відразу після матчу сайт «Український футбол» поспілкувався з Юрієм Калитвинцевим – чинним наставником учасників УПЛ, колишній півзахисник і головний тренер національної збірної України.


«Судаков був одним із найкращих гравців матчу. Він вів гру, від нього виходила гострота та контроль м'яча»


– Олександре Миколайовичу, ваші перші враження від матчу.

– Перші враження у мене не від матчу, а від результату ‒ і він супер! Щодо самої гри, то було видно, що хлопці переживали за кінцевий результат, особливо після забитого м'яча. Але наша команда дуже організовано зіграла в обороні і мала передумови забивати ще – у македонців був лише один момент. Результат над нашою командою тяжів, але ми його досягли.


– Чи були для вас сюрпризи від Реброва у стартовому складі (Трубін замість Бущана, Довбик замість Яремчука) чи у схемі на гру?

– Жодних сюрпризів для мене не було. Вибір у Реброва на позицію нападника був хороший: Ванат та Довбик зараз непогано виглядають, Яремчуку потрібно трохи більше практики. Я бачив у старті саме Довбика. У нього зараз все виходить у Жироні і до збірної він приїхав на позитивному тлі – хоче рвати і метати. Я вважаю, що він дуже добре зіграв сьогодні.


– Чи здивувала вас чимось Північна Македонія у цьому матчі?

– Трохи здивувала, насамперед футбольним нахабством. Я не очікував, що після пропущеного голу македонці почуватимуться так впевнено і буде такий тиск. У них непогано виходило контролювати м'яч, але впевнена гра нашої команди в обороні не дозволила македонцям багато створити.


– Судаков уперше забив за збірну України. Що скажете про гру півзахисника Шахтаря?

– Я вважаю, що Георгій був одним із найкращих гравців матчу. Він вів гру, від нього виходила гострота та контроль м'яча. Судаков дуже добре відчуває простір між лініями і має класний взаємозв'язок з партнерами.


«Навіть просто перебуваючи на полі, Мудрик приносить багато користі»


– Чи вийшло у Зубкова замінити праворуч Циганкова та Ярмоленка?

– Я не порівнюватиму його з Циганковим і Ярмоленком, скажу тільки, що Зубков зіграв дуже якісно. Олександр виглядав дуже органічно та потужно у побудові збірної.


–Здавалося, що трохи випадав Мудрик, який не зміг переграти македонського воротаря зблизька і втрачав м'яч в обведеннях.

– Михайло створював агресію. Коли суперник знає, що ми маємо супершвидкого Мудрика, то треба правильно вибудовувати лінію оборони. Навіть просто перебуваючи на полі, він приносить багато користі. Сьогодні Михайло був дуже активний, помітний та корисний у грі. Так, не забив, але у цьому моменті блискуче зіграв воротар, який грамотно скоротив дистанцію.


– Що скажете про заміни?

– Вихід Сидорчука та Сватка був потрібен для зміцнення оборони. Я вважаю, це дуже грамотні заміни, бо македонці трохи почали тиснути, хоч моментів і не створювали. Сидорчук та Сваток – це ті футболісти, які віддають усе на футбольному полі.


Караваєв забив майстерний гол. Він побачив, що воротар суперника вийшов, зиркнув і моментально виконав. Караваєв дуже непоганий у використанні оперативного простору, якого було дуже багато. Ця тренерська заміна зіграла чудово.


Малиновський теж добре вийшов. Він притримав м'яч і вгамував трошки емоції суперника. Усі заміни були правильними.


«Якщо ми не переможемо Мальту, то гра проти Італії перетвориться на ніщо»


– Чого нам чекати від майбутнього матчу з Мальтою?

– Головне не звертати увагу на те, що писатимуть і говоритимуть – «не можна розслаблятися», «Мальта – хороша команда» і т.д. Це всі розмови для U-9, а в нас – доросла команда. Наші тренери та гравці розуміють, що гру з Мальтою потрібно обов'язково вигравати.


Жодної недооцінки суперника навіть близько не буде. Головне, щоби не було переоцінки, адже результат може задавити. Наша команда сильніша і майстерніша, Україна має просто вийти і здобути результат. Якщо ми не переможемо Мальту, то гра проти Італії перетвориться ні на що.


– Як думаєте, проти Мальти буде ротація?

– Глобальної ротації не буде, але все залежатиме від функціональної готовності гравців.


Фото - ФК "Олiмпiк"