13 жовтня 2023 19:30

Юрист – про Роспутька: "Після справи Зінченка "Шахтар" прописує солідні штрафи за розірвання контракту. Бачив цифру 30 млн. євро"

Спортивний юрист Ілля Скоропашкін розповів, які наслідки можуть чекати на півзахисника «Шахтаря» U-19 Олександра Роспутька, який не повернувся з командою в Україну після матчу 2-го групового етапу Юнацької ліги УЄФА проти «Антверпена» (2:1).


– Що загрожує Роспутьку за порушення контракту з «Шахтарем» і самовільне залишення за кордоном ?


– Відповідальність за дострокове одностороннє розірвання контракту зазвичай передбачена самим контрактом. Після справи Зінченка «Шахтар» прописує в контрактах дуже солідні штрафи. В деяких контрактах я бачив цифру в 30 мільйонів євро. Інше питання ‒ щодо обґрунтованості такого штрафу та можливості його реально стягнути. Але це вже справа юристів клубу.


– Чи є це порушенням контракту гравця з клубом?

– Наразі важко робити висновки до отримання достовірної інформації щодо обставин його зникнення. Може, гравцеві стало зле і його забрала швидка? Або щодо нього вчинені якісь неправомірні дії? Поспішати з висновками в таких ситуаціях не слід.

– Чи Роспутько може покинути «Шахтар» на тих ж правах, як легіонери (поправка ФІФА для чемпіонатів України та росії на час війни)?

– Маючи діючий контракт з одним клубом, гравцеві технічно неможливо заявитись за інший клуб, навіть з урахування поправок. Це можна зробити лише після закінчення діючого контракту або через повідомлення про розірвання контракту через якісь порушення (невиплата зарплати, аб’юзивна поведінка тощо) чи з посиланням на славнозвісний Додаток 7, який не розповсюджується на футболістів з українським громадянством.


В іншому випадку, до гравця можуть бути застосовані дисциплінарні санкції у вигляді спортивної дискваліфікації до 6 місяців на додачу до штрафу, про який йшлося вище. Окрім того, санкції можуть бути застосовані до нового клубу, як такого, що схилив гравця до порушення контракту.


– Що закон говорить? Коли Роспутько стане порушником?

– Особа вважається порушником з моменту вчинення самого порушення. Самовільне залишення розташування клубу, в тому числі коли команда перебуває на виїзді, вважається серйозним порушенням для футболіста. Це з точки зору регламентних норм футболу.

– На скільки часу дійсний його дозвіл для виступів за кордоном?


– З точки зору українського законодавства, на сьогоднішній день, кримінальної відповідальності за несвоєчасне повернення з-за кордону – не передбачено, крім випадків, коли є докази, що в такий спосіб особа ухиляється від призову чи мобілізації, – сказав Скоропашкін.