13 вересня 2023 08:16

Леонід БУРЯК: "Таких, як Ярмоленко, і в кожну лінію збірної України!"

Збірна України поступилася у виїзному матчі відбору Євро-2024 Італії з рахунком 1:2 і, таким чином, не змогла відібрати бали у конкурента за вихід з групи.


Оцінити гру "синьо-жовтих" Footboom попросив екс-наставника національної команди, заслуженого тренера України Леоніда Буряка.


"Італії нікуди було діватися"


- Поєдинок з Англією відняв у наших футболістів багато сил, - зазначив Буряк. – Часто так буває, що друга поспіль гра зі складним суперником гірша за попередню. Треба визнати – Італія мала перевагу і перемогла заслужено.


- Що відбувалося в перші 20-30 хвилин, коли збірна України виглядала розгубленою?

- Італійці за майстерністю вищі за наших гравців. Плюс, збірна Італії виступала вдома, та ще й після невдалого попереднього матчу, тому діватися їм було нікуди. Важливо, що наша команда може грати проти будь-якої збірної, у нас є багато якісних виконавців, але є й ті, кому поки що видаються занадто завищені аванси…


- Вас не здивувала поява в стартовому складі Довбика і Ярмоленка?

- Тут все визначає тренер. Можливо, у когось були пошкодження, ми не знаємо. Тому, грають сильніші. А що стосується Андрія Ярмоленка, то це дуже важливий для будь-якої команди гравець. Так, після травми він певною мірою втратив тонус, але, поки були сили, Андрій діяв корисно, і гол забив. Таких би, як Ярмоленко, та в кожну б лінію збірної!..


"Судаков грубо помилився"


- Наскільки на хід матчу вплинув перший гол у ворота Бущана, коли впав і втратив м’яч у простій ситуації Судаков?

- Судаков – не гравець оборони. Тому, обводити суперника, граючи у захисті, він не мав права. Це, звичайно, груба помилка. Мене здивував такий пресинг італійців. Спаллетті змінив на цей поєдинок стількох виконавців, а команда зіграла в такий хороший футбол! Мені сподобалася гра Дзаньоло, Барелли і Фраттезі. І вся лінія оборони збірної Італії чудово справилася з нашими пасивними атаками. Так, безумовно, в моменті з голом Ярмоленка були помилки, і цей забитий м’яч підвищив інтригу, однак в цілому італійці створили багато гольових епізодів, і в поперечину влучили, і Бущан стільки виручав гостей. Італія була дуже мобільною і з великим запасом майстерності.

- У складі збірної України можна когось відзначити?

- Треба похвалити Забарного, Бущана і Ярмоленка. Зазначу, що заміни в нашій команді були невдалими. Ніхто, з тих, що вийшли по ходу гри, не підсилив її. І якщо Буяльському та Ванату просто не вистачило часу, то Мудрик і Яремчук не змогли себе проявити. Взагалі, зазначу, що нашій команді пора дорослішати, адже однієї нормальної контратаки за весь матч – мало. З Англією це пройшло, а от з Італією – ні. Окрім того, ми програли всі стандарти, і все, що виконували зі стандартів італійці, було небезпечно.


"Все вирішиться у листопаді"



- Які перспективи збірної України у боротьбі за друге місце в групі?

- Остаточно все вирішиться тільки у матчі Україна – Італія. До цього, звісно, кожна команда ризикує десь втратити дорогоцінні бали. Ті ж італійці будуть ще грати з Англією… Так що, чекаємо на інтригу.


Зазначу, що умовний статус домашніх матчів нашої національної команди не дає нам шансу повноцінно сподіватися на нормальне суддівство, особливо, у поєдинках з топ-збірними. Сподіваюсь, що до листопада, коли знову будемо протистояти Італії, всі наші футболісти додадуть у грі, повноцінно вкатяться у сезон. Під рукою у Сергія Реброва хороший матеріал - є вибір, і тренер розбереться. Думаю, що за один здобутий бал у двох поспіль поєдинках з такими командами, як Англія та Італія, ми повинні тільки подякувати збірній Україні!